Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


 ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η μάχη των ιδεών – Οι φιλοπρόοδοι και δημιουργικοί πολίτες καταδικάζουν την πολιτική βία και τις Κομματικές Ακρότητες, Ακροδεξιές και Ακροαριστερές – Δημοκρατικά Πολιτικά Κόμματα

  Γιώργος Μαστορίδης

      Κάθε πολίτης έχει το αναφαίρετο και αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα να πιστεύει σε ιδέες και να εμπνέεται από τις δημοκρατικές αρχές και αξίες – δικαίωμα, αλλά και καθήκον να αγωνίζεται για την ελευθερία, την ισονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εργασιακή ειρήνη. Η επιλογή της ιδεολογίας του κάθε πολίτη οφείλει να είναι προϊόν ελεύθερου στοχασμού και η συμμετοχή του στην πολιτική ζωή της χώρας αποτελεί υπέρτατο καθήκον. Τα Δημοκρατικά Πολιτικά Κόμματα είναι πυλώνες του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

       Οι φιλοπρόοδοι και δημιουργικοί πολίτες   συμμετέχουν ενεργά στη μάχη των ιδεών, θεωρητικά και πρακτικά, διαλεκτικά και διαλλακτικά, καταδικάζοντας διαρρήδην την πολιτική βία και τις Κομματικές Ακρότητες, Ακροδεξιές και Ακροαριστερές. Στο πλαίσιο αυτό η ανάδειξη πολιτικού αρχηγού μιας δημοκρατικής παράταξης με την ψήφο εκατοντάδων χιλιάδων μελών και φίλων είναι γεγονός κορυφαίας εθνικής, πολιτικής και κοινωνικής σημασίας. Ως κορυφαία συνειδητή πολιτική πράξη η συμμετοχή στη διαδικασία αυτή αποτελεί συνέχεια και συνέπεια της σταθερής και αταλάντευτης προσήλωσης όχι μόνο στη θεωρητική αλλά και στην πρακτική εφαρμογή των αρχών του Κοινωνικού Δημοκρατισμού, του κοινωνικού διαλόγου, της εργασιακής ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κυρίως, είναι βασική υποχρέωση των Πολιτικών Κομμάτων ο εφαρμοσμένος διάλογος με την κοινωνία, η αποφυγή της βίας και γενικότερα η εξασφάλιση της δημοκρατικής νομιμότητας και ομαλότητας.

1.Αριστερή ανομία, τυφλά αντάρτικα και ατιμωρησία

        Στη χώρα μας η Αριστερά στα χρόνια της μεταπολίτευσης μετά το 1974 προσπάθησε να δημιουργήσει άβατα, ώστε να αντλεί πολιτική δύναμη. Το περίφημο πανεπιστημιακό άσυλο, οι απεργίες που τις αποφάσιζαν ελάχιστοι και οι πορείες ακόμα λιγότερων που έκλειναν τους δρόμους και δημιουργούσαν ασφυξία σε όλη την Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις, είναι μερικά από τα παραδείγματα που τελικά έκαναν ανυπόφορη τη ζωή όλων των πολιτών. Τα Κόμματα της Αριστεράς όχι μόνο αδιαφορούν για την πρακτική εφαρμογή των δημοκρατικών αρχών, του κοινωνικού διαλόγου και της εργασιακής ειρήνης, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις υποθάλπουν και επιβραβεύουν πράξεις βίας, όπως καταλήψεις κ.ά.  Η πολιτική πείρα έχει δείξει πως οι Ακροδεξιές και Ακροαριστερές Κομματικές Ακρότητες διαμορφώνοντας ευνοϊκό πολιτικό κλίμα διευκολύνουν όχι μόνο πολιτικά αλλά και παραβατικά την υπονόμευσή της δημοκρατικής κοινωνίας και οικονομίας. Είναι τυχαία η ατιμωρησία για τους εμπρησμούς την τελευταία 20ετία από το 2000, όπως δείχνουν οι αριθμοί; Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα Μελέτης για την εγκληματικότητα  (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 4 Σεπτεμβρίου 2021) μόλις 564 ήταν οι καταδίκες από τις 19.712 συλλήψεις για εμπρησμό, δηλαδή ποσοστό 2.5% περίπου των συνολικών περιπτώσεων.

     Εκτός αυτού, είναι πραγματικά εξωφρενικό με κομματικά ή συντεχνιακά αντάρτικα στους δρόμους, τις πλατείες, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια να παραμένουν ανενεργοί ή να παραβιάζονται οι νόμοι.

2.Δημοκρατική νομιμότητα και κομματική παραβατικότητα

     Η δημοκρατία κινδυνεύει από την ανοχή στη βία και των δύο κομματικών άκρων, τα οποία εξίσου αδίστακτα υπονομεύουν την ευαίσθητη δημοκρατική νομιμότητα. Εύλογη είναι η ανησυχία για την αναβίωση και τη συνεχώς αυξανόμενη δράση ακροδεξιών ομάδων. Ωστόσο είναι απογοητευτική και επικίνδυνη η ανοχή στη βία της Ακρας Αριστεράς, κοινοβουλευτικής ή εξωκοινοβουλευτικής. Οι σχεδόν καθημερινές πορείες στο κέντρο της πρωτεύουσας, που συνοδεύονται από οδομαχίες με ρίψεις βομβών μολότοφ και καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, η ουσιαστική κατάληψη των ΑΕΙ από αριστερούς και αναρχικούς, ο χλευασμός της νομοθεσίας περί ασύλου, η ατιμωρησία βιαιοπραγούντων κατά πρυτάνεων και καθηγητών, οι κατά καιρούς καταστροφές πανεπιστημιακής περιουσίας και γενικά η περιφρόνηση και καταπάτηση της νομιμότητας και συνεπώς της δημοκρατίας, συνιστούν σχεδόν καθημερινότητα για την άκρα και την αναρχική Αριστερά. Και καθώς η κυβέρνηση, οι διωκτικές αρχές αλλά δυστυχώς και η Δικαιοσύνη, ανέχονται ατιμωρητί αυτή τη συμπεριφορά, έχει τόσο αποθρασυνθεί η Αριστερά, ώστε ακόμα και μέσα στη Βουλή να διακηρύσσει ότι δεν συμβιβάζεται με τη δημοκρατία και με τον θεσμό της Δικαιοσύνης και επαγγέλλεται τη βίαιη κατάλυσή τους. Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση της Βουλής, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ, ο βουλευτής Θ. Παφίλης, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη», ενώ πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τις καταλήψεις νόμιμες και προοδευτικές.

        Στα δημοκρατικά πολιτεύματα οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με κοντόφθαλμες και καταστροφικές κομματικές αντιδράσεις που εμποδίζουν την  ομαλή λειτουργία σημαντικών θεσμών, όπως η Εκπαίδευση και η Δικαιοσύνη, αλλά  τονίζεται εμφαντικά  και εφαρμόζεται ευλαβικά η έμπρακτη τήρηση και στήριξη των δημοκρατικών νόμων. Στο πρόσφατο παρελθόν η χώρα μας με κομματική και κοινωνική ευθύνη οδηγήθηκε στη χρεοκοπία και, για να πάψει να επιρρίπτει τις ευθύνες σε άλλους αναζητώντας αδιάκοπα νόημα σε ένδοξα μοτίβα του παρελθόντος, πρέπει να γυρίσει σελίδα και να αλλάξει νοοτροπία.  Πρέπει να επικρατήσει το έννομο δημόσιο συμφέρον, το οποίο βελτιώνει όχι μόνο την καθημερινή ζωή, αλλά δημιουργεί και εμπεδώνει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες για όλους τους πολίτες.       

      Τα δικαιώματα και καθήκοντα του ανθρώπου  συνιστούν τον θεμέλιο λίθο και το βασικό στοιχείο για τη θεμελίωση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας. Η δημοκρατία που δεν προστατεύει τον εαυτό της, από την κομματική ανευθυνότητα, παραβατικότητα και αναξιοπιστία, από όσους ονειρεύονται την κατάλυση ή την υπονόμευσή της, είναι μια παραιτημένη και ευάλωτη δημοκρατία. Η δημοκρατική νομιμότητα μπορεί  να  είναι  μια ισχυρή κινητήρια δύναμη όχι μόνο για την δίκαιη και αξιοπρεπή ανθρώπινη διαβίωση, αλλά και για την συνεχή βελτίωση, μπορεί  να οικοδομήσει ειρηνικό και ευοίωνο μέλλον για όλους τους πολίτες. Τα πολιτικά κόμματα έχουν αξία, όταν μπορούν δημοκρατικά να υλοποιήσουν αυτά που υπόσχονται με πειστικό δημόσιο λόγο και διάλογο, με τον οποίο δίνουν την μάχη των ιδεών. 

3.Κοινωνικό κράτος δικαίου και σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία

     Αναμφίβολα η σοσιαλδημοκρατία δίνει διαχρονικά την πολιτική μάχη των ιδεών στην Ευρώπη αφήνοντας το θετικό αποτύπωμά της στη ζωή των πολιτών και διαπλάθοντας τις συνειδήσεις και τις απόψεις τους για το δημοκρατικό μέλλον.   Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται την παράταξη της Σοσιαλδημοκρατίας  ως παράταξης αρχών, ιδεών, οραμάτων και αξιών, η οποία να διαμορφώνει ευσυνείδητους πολίτες και υπερασπιστές της οικονομικής προόδου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πολιτιστικής ακμής. Όταν πολιτεύεται ως κομματική δύναμη κοινωνικής ευθύνης, οι πολίτες την εμπιστεύονται για ένα σύγχρονο κοινωνικό και όχι πελατειακό κράτος δικαίου, το οποίο διανύοντας ήδη τη δεύτερη εικοσαετία   του 21ου αιώνα καλείται να αντιμετωπίσει την πανδημία, την κλιματική κρίση και την ψηφιακή μετάβαση (4η βιομηχανική επανάσταση). 

      Στις περισσότερες και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου η δημοκρατική ιδεολογία με αταλάντευτη επιδίωξη το κράτος δικαίου υποστηρίζει με πάθος τα ανθρώπινα δικαιώματα με όπλο τις δημοκρατικές ιδέες, αρχές και αξίες. Στις διαβουλευτικές δημοκρατίες η συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική διαδικασία  συμβάλλει στη συνεχή βελτίωση. Αντίθετα, στα ολοκληρωτικά καθεστώτα ανελευθερίας δεν υπάρχουν ατομικά δικαιώματα, η ελευθερία των πολιτών περιορίζεται μέσα σε καταναγκασμούς και συρματοπλέγματα, ενώ οι ουρές στα καταστήματα για τα βασικά αγαθά είναι η καθημερινότητα των πολιτών. Η σοσιαλδημοκρατία, επειδή καλύπτει τις ανάγκες όλων των κοινωνικών στρωμάτων και κυρίως της μεσαίας τάξης, επειδή μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών, διεκδικεί να είναι ένα μεγάλο, λαϊκό, δημοκρατικό, πλειοψηφικό κόμμα.

      Χρειάζονται Δημοκρατικά Πολιτικά Κόμματα  για μία Ελλάδα  ευνομούμενη και κοινωνικά δίκαιη στο εσωτερικό, ισχυρή στο εξωτερικό και αμυντικά απρόσβλητη στα σύνορά της. Πολιτικά Κόμματα, από τα οποία οι   πολίτες περιμένουν τις λύσεις στα προβλήματα, την έμπνευση και το όραμα για το μέλλον. Πολιτικά Κόμματα  με πολιτικούς που να εκφράζουν την κοινωνία της εργασιακής ειρήνης και της παραγωγικής δημιουργίας, αντιμέτωπους  με τις δυνάμεις του παρασιτισμού  και της οπισθοδρόμησης, αντιμέτωπους  με τις ακραίες νοοτροπίες πολιτικής βίας, ανομίας και αναταραχής.

25  Νοεμβρίου 2021                                           www.politistikomellon.eu/2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: