Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


ΑΝΑΡΤΗΣΕ: Προκόπης Βασιλείου

Η βρωμοκαρυδιά (επιστημονικά: Ailanthus altissima ή Αείλανθος ο υψηλότατος) αποτελεί πράγματι ένα από τα πιο επικίνδυνα χωροκατακτητικά (εισβάλλοντα) είδη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο οικοσύστημα της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης. Το δέντρο αυτό εισήχθη στην Ελλάδα στα μέσα του 19ου αιώνα ως καλλωπιστικό φυτό για τον Εθνικό Κήπο. Λόγω της ακραίας προσαρμοστικότητάς του, ξέφυγε γρήγορα στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται «εθνική μάστιγα».Η καταστροφική δράση της βρωμοκαρυδιάς στο οικοσύστημα οφείλεται στους εξής παράγοντες:

Η βρωμοκαρυδιά κάνει τεράστια ζημιά στα γύρω φυτά, λειτουργώντας σαν ένας «βιολογικός εισβολέας» που κυριολεκτικά τα εξολοθρεύει για να κυριαρχήσει στον χώρο. Η ζημιά που προκαλεί χωρίζεται σε τρία επίπεδα: Χημικός Πόλεμος (Αλληλοπάθεια)Το δέντρο εκκρίνει μέσω των ριζών, των φύλλων και του φλοιού του μια πανίσχυρη τοξική ουσία που ονομάζεται αειλανθόνη.

Τι προκαλεί: Η ουσία αυτή δηλητηριάζει το γύρω έδαφος. Εμποδίζει τους σπόρους των άλλων φυτών να βλαστήσουν και σαμποτάρει την ανάπτυξη όσων έχουν ήδη φυτρώσει. Αποτέλεσμα: Δρα ως ένα φυσικό, επιθετικό ζιζανιοκτόνο, με αποτέλεσμα μέσα σε ακτίνα λίγων μέτρων από τον κορμό του να μην μπορεί να επιβιώσει σχεδόν κανένα άλλο είδος.

Στραγγαλισμός Πόρων

Το ριζικό της σύστημα είναι εξαιρετικά επιθετικό και επεκτατικό.Απορροφά αστραπιαία όλο το νερό και τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, αφήνοντας τα γειτονικά φυτά να «λιμοκτονήσουν».Αναπτύσσεται με τρομακτική ταχύτητα (μπορεί να ψηλώσει πάνω από 1 μέτρο σε μόλις δύο μήνες). Τα μεγάλα, πυκνά φύλλα της δημιουργούν μια βαριά σκιά που στερεί το απαραίτητο ηλιακό φως από τα χαμηλότερα φυτά. Καταστροφή των Χρήσιμων ΜυκήτωνΠέρα από τα ίδια τα φυτά, οι τοξίνες της βρωμοκαρυδιάς καταστρέφουν τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς και μύκητες του εδάφους (μυκόρριζες). Αυτοί οι μύκητες είναι απαραίτητοι για να μπορούν οι ρίζες των άλλων δέντρων (όπως οι βελανιδιές ή τα καρποφόρα) να απορροφούν τροφή. Στην ουσία, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη σε έναν κήπο ή ένα παρτέρι, η βρωμοκαρυδιά θα αντικαταστήσει σταδιακά όλη τη βλάστηση, δημιουργώντας μια «νεκρή ζώνη» για τα υπόλοιπα φυτά.

Σχολιάστε

Ετικετοσύννεφο