Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Τι είναι χιπ χοπ;

Χιπ χοπ είναι ένα είδος ολόκληρης υποκουλτούρας και όχι απλά μουσικής, όπως νομίζουν οι περισσότεροι.
Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’80 στις υποβαθμισμένες αστικές και ημιαστικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κατά κύριο λόγο από τις αφροαμερικανικές κοινότητες που ζούσαν εκεί.
Η κουλτούρα αυτή περιλαμβάνει την ραπ μουσική, όσον αφορά τον στίχο, την djing, όσον αφορά τη μουσική, το break dance, όσον αφορά τον χορό και το γκράφιτι, όσον αφορά την εικόνα.
Βέβαια έχει επικρατήσει πολύ συχνά να χρησιμοποιούμε τον όρο hip hop, αντί του rap για να αναφερθούμε αποκλειστικά στο ιδιαίτερο μουσικό είδος με τον γρήγορο και πλούσιο στίχο.
Ο όρος hip hop ετυμολογικά βγαίνει από τις λέξεις hip, η οποία στην αφροαμερικάνικη διάλεκτο σημαίνει γνώστης και hop που σημαίνει αναπήδηση.
Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο όρος, τουλάχιστον σε γραπτό κείμενο, ήταν στο πρώτο άρθρο του Steven Hager στην εφημερίδα The Village Voice.

Τι είναι ραπ;

Ραπ είναι ουσιαστικά το είδος της μουσικής ή καλύτερα του στίχου που εκφράζει την χιπ χοπ κουλτούρα. Για την ακρίβεια είναι ένα από τα τέσσερα δομικά στοιχεία της hip hop κουλτούρας.
Στην ουσία, πρόκειται για ένα μουσικό είδος με αφροαμερικάνικη προέλευση που εστιάζει κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στις ρίμες (στίχους) και η μουσική έχει δευτερεύοντα ρόλο.
Η μουσική ραπ είναι ένα είδος που γεννήθηκε κι αυτό στην Αμερική, και γνώρισε τεράστια άνθιση στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Ετυμολογικά, οφείλει το όνομά της στο ακρωνύμιο της φράσης Rhythm And Poetry που σημαίνει Ρυθμός και Ποίηση.
Οι στίχοι είναι συνήθως αυτοσχέδιοι και ποιητικοί και απαγγέλλονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο (ρυθμό).
Συνήθως αναφέρονται σε προσωπικά βιώματα των τραγουδιστών, αν και υπάρχουν και τραγούδια με πολιτικά κ.ά. μηνύματα. Το μουσικό σκέλος διαθέτει στοιχεία τζαζ, soul κλπ.

Τι είναι τράπερ;

Τράπερ είναι ο τραγουδιστής των τραγουδιών trap. Πρόκειται για ένα υποείδος της hip hop μουσικής που κατά μία έννοια έχει “αποσχιστεί” και πλέον αποτελεί τη δική της κατηγορία.
Τα τραπ τραγούδια ακουστικά μοιάζουν αρκετά με τη ραπ μουσική.
Οι κύριες διαφορές μπορούμε να πούμε ότι είναι δύο:
1) τα μπάσα είναι πολύ έντονα και
2) στα τραγούδια τραπ συνηθίζονται οι υβριστικοί στίχοι ή στίχοι που εκφράζουν μεγάλη οργή.
Αυτό το είδος μουσικής θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλές στη νεολαία και έχει γίνει μόδα.
Οι τράπερ συνήθως τραγουδούν με έναν πολύ γρήγορο και αφηγηματικό τρόπο συνεχώς στον ίδιο ρυθμό. Δηλαδή τα λόγια του τραγουδιού δεν “τραγουδιούνται” αλλά “απαγγέλονται” πολύ γρήγορα και ακολουθώντας έναν συγκεκριμένο ρυθμό.
Σε πολλές περιπτώσεις η τραπ μουσική εκφράζει έντονο συναίσθημα οργής, αγανάκτησης ή ακόμα και επίθεσης προς διάφορες κοινωνικές καταστάσεις.
Πολλοί άνθρωποι όμως θεωρούν αυτό το είδος μουσικής αρκετά επαναστατικό και χωρίς ιδιαίτερη αιτία καθώς τα βάζει με όλους και με όλα.

Σχολιάστε

Ετικετοσύννεφο