Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


❗️

ΑΝΑΡΤΗΣΕ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ

Η ψαλτική/βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, που από το 2019 έχει εγγραφεί στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (Unesco), σαν ζωντανή παραδοσιακή τέχνη (αποκλειστικά φωνητική) είναι από τα σημαντικότερα πολιτισμικά αγαθά που έχουν συμβάλλει στον αυτοπροσδιορισμό και την αυτογνωσία του νεότερου ελληνισμού. Αναδεικνύεται και αναπτύσσεται στα μεγάλα κέντρα της Ορθοδοξίας και σαν κορυφαία έκφραση του ελληνικού πολιτισμού έχει διαδοθεί σε όλο το εύρος της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου και τις σλαβικές χώρες μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα κατάνυξης και με αφορμή την επικείμενη Μεγάλη Εβδομάδα των Θείων Παθών, το απόγευμα της Παρασκευής 26 Απριλίου στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Φιλιατών, από τη Χορωδία του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Σπύρου Κολιομίχου (στο πρώτο της μέρος περιλάμβανε ομιλία του ηγούμενου της Ι. Μ. Γηρομερίου αρχιμανδρίτη Μεθόδιου ) ήταν μια εκδήλωση πολύ σημαντική.

Πρώτον, γιατί αφορούσε ακριβώς αυτό το είδος της τέχνης που κάποιοι συμπολίτες μας προσπαθούν να υπηρετήσουν και να αναδείξουν στη Θεσπρωτία, δεύτερον γιατί έγινε στο Φιλιάτι που το τελευταίο διάστημα «ξαναζωντανεύει» μέσα από μια πρωτόγνωρη πολιτιστική δραστηριότητα και τρίτον γιατί δίνει τη δυνατότητα στην τοπική μας Εκκλησία και το νέο Μητροπολίτη κ. Σεραπίωνα να «αντλήσει» από τα μέλη της Χορωδίας νέους, σωστούς και παραδοσιακούς ιεροψάλτες που τόσο ανάγκη έχουν στα αναλόγιά τους οι ενορίες μας.

Η ψαλτική δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Θέλει αγάπη για τη βυζαντινή μουσική και τον εκκλησιαστικό χώρο, πνευματική στάση ζωής, συνεχή ενασχόληση, χρόνο και προετοιμασία ώστε να μπορείς να αφομοιώσεις και να ψάλλεις σε ικανοποιητικό επίπεδο συνθέσεις δύσκολες και απαιτητικών φωνητικών δεξιοτήτων.

Επειδή ξέρω αυτή τους την αγάπη και για να τιμήσω τον «αγώνα» τους, αναφέρω και όλα τα ονόματα των χορωδών: πατήρ Αθανάσιος Παπαδόπουλος, διάκονος Ματθαίος Ζήσης, Γιώργος Ανηλιώτης, Χαράλαμπος Γεωργάκης, Ηλίας Δακούκης, Γιώργος Καλφόγλου, Γιάννης Κώτσης, Αλέξανδρος Κώτσιας, Αθανάσιος Λώλης, Φώτης Μανδέλας, Παναγιώτης Μητροπάνος, Δημήτρης Μπούκας, Νεκτάριος Τσατσής, Γιάννης Τσίκος και Ελευθερία Βούλγαρη.

Σχολιάστε

Ετικετοσύννεφο