Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Ο εξαετής ελληνικός Εμφύλιος (1943-1949)- Ιστορικά πρόσωπα

και γεγονότα–ΙωσήφΣτάλιν και Νίκος Ζαχαριάδης- Στρατηγική

επιλογή  για «ένοπλο ταξικόπόλεμο» -Η Ιστορία διδάσκει; –

Μελέτη, αξιολόγηση και ιστορική μνήμη

Γιώργος Μαστορίδης

Απαντώντας στο ερώτημα «Τι είναι Ιστορία;» οΆγγλος ιστορικός Έντουαρντ Καρ (1892 -1982) γράφει για τα ιστορικά γεγονότα: «Ο ιστορικός και τα γεγονότα της Ιστορίας έχουν απόλυτη ανάγκη ο ένας τον άλλον. Χωρίς τα γεγονότα ο ιστορικός είναι μετέωρος και αυθαίρετος, χωρίς τον ιστορικό τους τα γεγονότα είναι νεκρά και δίχως νόημα. Μπορούμε να κατανοήσουμε το παρελθόν μόνο υπό το φως του παρόντος και το παρόν υπό το φως του παρελθόντος».Σίγουρα, οι σκέψεις του Καρ σε συνδυασμό με τη φιλοσοφική κοσμοθεωρία του Εμπεδοκλή για την «Φιλότητα και το Νείκος»,  την αγάπη και το μίσος, την έχθρα και τη φιλία, ως αντίρροπες ρυθμιστικές δυνάμεις στην ανθρώπινη δράση,είναι απολύτως ενδιαφέρουσες και αφορούν όχι μόνο τους ιστορικούς αλλά και όλους τους σκεπτόμενους πολίτες.

 Ο Καρ υποστηρίζει ότι κατ’ αρχάς «η Ιστορία αποτελείται από σώμα εξακριβωμένων γεγονότων». Τα γεγονότα, προσθέτει, είναι στη διάθεση του ιστορικού μέσω ντοκουμέντων, επιγραφών και άλλων στοιχείων, «όπως περίπου τα ψάρια στον πάγκο του ψαρά». Ο ιστορικός διαλέγει αυτά που τον ενδιαφέρουν και μετά «τα μαγειρεύει και τα σερβίρει» με όποιον τρόπο προτιμά.Είναι εύλογο λοιπόν ότι οι τρόποι ερμηνείας και αξιολόγησης των ιστορικών γεγονότων διαφέρουν, ειδικά μάλιστα όταν χρησιμοποιούνται από στρατευμένους ερευνητές για ιδεολογική και κομματική χρήση.Τα ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα πρέπει να προσεγγίζονται με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα σε στενή σχέση με το συνολικό πνεύμα της εποχής, με διαρκή αναζήτηση της αλήθειας για την ιστορική πραγματικότητα του παρελθόντος «υπό το φως του παρόντος»αλλάχωρίςπροκατάληψη, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και παντοειδείς σκοπιμότητες, ώστε με ιστορική αυτογνωσία η ελληνική κοινωνία να προχωρά σταθερά μερικά βήματα μπροστά. Πραγματικά, γιατί όταν αναφέρεται η λέξη «εμφύλιος», συνήθως  προκαλούνται αντιδράσεις είτε αδιαφορίας είτε έντονες  και άγονες αντιπαραθέσεις; Πόσο είναι γνωστά τα γεγονότα του Εμφυλίου 1943 – 1949, μιας τραγικής ιστορικής περιόδου, η οποία αποτελεί κομβικό σημείο της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας; Είναι δυνατή η αντιμετώπισητων γεγονότων του παρελθόντοςμε πνευματική ωριμότητα, χωρίς πάθη και υπερβολές, αυστηρά και αντικειμενικά;

Ο ελληνικός εμφύλιος ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, τον Οκτώβριο του 1943, αποφασιστικά και προμελετημένα από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος. Με κομματική κουλτούρα ταξικού μίσους και ταξικής εχθροπάθειας, πολιτικής βίας και ιδεολογικού ολοκληρωτισμού στράφηκε ηγεμονικά και εμφυλιοπολεμικά εναντίον όλων των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων σε όλη την επικράτεια της χώρας, με στόχο την κατάληψη της εξουσίας, καθώς η κομμουνιστική πολιτική ηγεσία με επικεφαλής τον Νίκο Ζαχαριάδη θεώρησε πως οι Γερμανοί ετοιμάζονταν προς αποχώρηση και ήθελε να προλάβει τις εξελίξεις.

Ως γνωστόν, «τα γεγονότα είναι τα πιο πεισματάρικα πράγματα στον κόσμο» και είναι αδύνατο να αγνοηθούν. Τα ιστορικά γεγονότα της εποχής καταδεικνύουν τόσο τη στενή σχέση του Ζαχαριάδη με τον Στάλιν όσο και την πολιτική βούληση για την βίαιη κατάληψη της εξουσίας.

1. Στενή πολιτική σχέση Ιωσήφ Στάλιν με τον Νίκο Ζαχαριάδη

Χαρακτηριστικό γεγονός για την ψυχοπολιτική σχέση των ηγετών του ΚΚΕ με την Σοβιετική Ηγεσία είναι η βούληση του Ζαχαριάδη να ονομάσει τον γιο του Ιωσήφ και του Βαφειάδη Βλαδίμηρο. Σε συνέντευξή του οΙωσήφ Ζαχαριάδης, «Ο πατέρας μου Νίκος Ζαχαριάδης», αναγνωρίζει  πως στην ιεράρχηση των αξιών του πατέρα του «πρώτο και κύριο ήταν το Κόμμα … μετά η Σοβιετική Ένωση, μετά ο Στάλιν και μετά εγώ … Ο μπαμπάς μου έγραψε κάποτε πως μόνο μία φορά έκλαψε στη ζωή του. Όταν πέθανε ο Στάλιν».

Σύμφωνα και με άλλες μαρτυρίες ο Ζαχαριάδης παρουσιαζόταν σαν μια ελληνική εκδοχή του Ιωσήφ Στάλιν και η προσωπολατρεία προς αυτόν ήταν αυτονόητη και επιβεβλημένη. Η διάρθρωση και λειτουργία του ΚΚΕ υπάκουε πιστά στις θεμελιώδεις αρχές του σταλινισμού, ήταν ένα δορυφορικό κομμουνιστικό κόμμα «σάρκα εκ της  σαρκός» του ΚΚΣΕ.

2. Το μποϊκοτάζ των βουλευτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου 1946

Οι εκλογές του Μαρτίου 1946 αποτελούν σημαντικό πολιτικό ορόσημο, γιατί ήταν οι πρώτες ελληνικές εκλογές μετά από περίοδο δέκα ετών, δεδομένου ότι το καθεστώς της 4ης Αυγούστου του Μεταξά είχε επιβάλει δικτατορία το 1936 και είχε καταργήσει τη Βουλή.Μέχρι τις επόμενες εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950 σχηματίστηκαν δέκα κυβερνήσεις συνασπισμού, επειδή λόγω του εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής, αλλά και των πολλών κομμάτων που έλαβαν μέρος κανένα από τα κόμματα της Βουλής δεν διέθετε την απόλυτη πλειοψηφία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, χωρίς τον «ταξικό πόλεμο», οι εκλογές του 1946 θα σηματοδοτούσαν την επιστροφή της χώρας στην οδό της πολιτικής ομαλότητας έπειτα από μία ταραγμένη δεκαετία, η οποία είχε σφραγιστεί από τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά, την κατοχή της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Αξονα, αλλά και την ένταση των πολιτικών παθών αμέσως μετά την απελευθέρωση, με αποκορύφωμα τα Δεκεμβριανά του 1944.

Η απόφαση του ΚΚΕ- ΕΑΜ να μη λάβει μέρος στις εκλογές, όπωςκαταδεικνύεται από τα γεγονότα, ήταν στρατηγική επιλογή του Ζαχαριάδη,για να μη φανεί η μικρή εκλογική του απήχηση και να καταλάβει την εξουσίαμε τη βία των όπλων:

α) Τα ξημερώματα της 31ης Μαρτίου 1946 στο Λιτόχωρο Πιερίας και ενώ σε όλη την Ελλάδα άνοιγαν με την ανατολή του ηλίου οι κάλπες για τη διεξαγωγή των πρώτων μεταπολεμικών εκλογών, αντάρτες κομμουνιστές εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στο Σταθμό Χωροφυλακής με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 χωροφύλακες και 2 στρατιώτες.

β)Ο Νίκος Ζαχαριάδηςμε άρθρο στον«Ριζοσπάστη» εξήρε την επίθεση αυτή υπογραμμίζοντας τον προειδοποιητικό της χαρακτήρα και τόνισε ενδεικτικά ότι «θα γεμίσουν τα βουνά Μπαρουτάδες». Ο Μάρκος Βαφειάδης μιλάει καθαρά για μποϊκοτάζ  των εκλογών (https://www.mainlynews.gr › politiki › arheia-tis-essd-i-).

γ)Σε εφαρμογή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, τις εκλογές επέβλεψε συμμαχική αποστολή παρατηρητών, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Από την διεθνή εποπτεία απουσίασε όχι τυχαία η Αντιπροσωπεία της Σοβιετικής Ένωσης.

δ) Ο μύθος ότι οι αντάρτες ήταν μόνοι χωρίς ξένη βοήθεια κατέρρευσε. Τα σχετικά έγγραφα για τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό τους από τη Σοβιετική Ένωση κυκλοφορούν ακόμα και στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με την αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν στα  αποχαρακτηρισμένα σοβιετικά αρχεία (https://www.iefimerida.gr › ellada› arheia-sobietikis-en) η ΕΣΣΔ έστελνε όπλα από το απόθεμα εξοπλισμού των ναζί στις αποθήκες και όχι σοβιετικής προέλευσης, ώστε να μην μπορεί να αποδειχτεί ότι παρείχε ενίσχυση και να μπορεί να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη.Παράλληλα προκύπτει πως υπήρχε και οικονομική στήριξη ύψους εκατό χιλιάδων δολαρίων.

ε) Η ριζοσπαστική ταξική μισαλλοδοξία  του ΚΚΕ με την επιλογή της ένοπλης «ταξικής πάλης»  στο Λιτόχωρο οδήγησε στην τρίτη φάση του εμφυλίου.

   Η Ιστορία διδάσκει, αλλά χρειάζεται μελέτη, μάθηση και ιστορική μνήμη, διαφορετικάεπαναλαμβάνεται.Τόσο οι απόψεις του Ιστορικού Έντουαντ Καρ όσο και η κοινή  εμπειρία καταδεικνύουν ότιη Ιστορία δεν περιλαμβάνει μόνο την πολεμική βία, όπως πρεσβεύουν οι θεωρίες και ιδεολογίες των ολοκληρωτισμών, αλλά αγκαλιάζει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής, του πολιτικούλόγου και του κοινωνικού διαλόγου, τίποτα το ανθρώπινο δεν μπορεί να αποκλειστεί από αυτήν.Ο εξαετής ελληνικός Εμφύλιος (1943-1949), για τον οποίο θα χρειαστεί περαιτέρω ιστορική διερεύνηση,αποτελεί μια πνευματική,διανοητική και συναισθηματική,ευκαιρία για εθνική αυτοπεποίθησηκαι αυτογνωσία.

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου  2023             https://www.politistikomellon.eu/2023/

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: