Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Αυριανός πολίτης και πολιτικός με το βλέμμα στο χθες;- Στην Ελλάδα,

το αύριοτης Αριστεράς «καταντά σαν αύριο να μημοιάζει» – Λασπολογία κατά της Σοσιαλδημοκρατίας ως «Σοσιαλφασισμού και Ακροδεξιάς»- Τι θα γινόταν, αν σήμερα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αυταπάτες;

Γιώργος Μαστορίδης

Σε όλες τις δημοκρατίες τα Πολιτικά Κόμματα αποτελούν πρωτίστωςσυστήματα επίλυσης και όχι πρόκλησης προβλημάτων.Δημοκρατικά Κόμματα Ιδεών, Αρχών και Αξιών, δημιουργικός διάλογος και εποικοδομητική κριτική, υγιής και δημοκρατική συμπολίτευση καιαντιπολίτευση σημαίνουν ισχυρό και υγιές πολιτικό σύστημα. Αντιθέτως, τα ριζοσπαστικάέχουν μείνει στάσιμα, δεν έχουν αλλάξει  στρατηγική στη νέα εποχή και δεν έχουν θέσεις παρά μόνο αντι-θέσεις.Αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίαςτων δημοκρατικών πολιτών είναι όχι μόνο θεσμική, φιλοπρόοδη και αποτελεσματική διακυβέρνηση αλλά και δημοκρατική αντιπολίτευση.

Η παγκόσμια πανδημία επηρεάζει τη συμπεριφορά των πολιτών,σημερινών και αυριανών. Εκτός των άλλων προκαλεί μια μικρή επανάσταση στην τεχνολογία επιταχύνοντας την ψηφιακή μετάβαση στην Οικονομία και την Εκπαίδευση.   Ωστόσο, πέραν της ευρείας διείσδυσης της ψηφιακής τεχνολογίας στην κοινωνία και πολιτεία, η πανδημία μπορεί να αλλάξει την πολιτική παιδεία και  την κομματική νοοτροπία (κουλτούρα) των πολιτών;Ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου και των Κομματικών Οργανισμών, ώστεο σημερινός μαθητής να λειτουργείστην κοινωνία ως ενεργός δημοκρατικός πολίτης,αρμονικά και συνεργατικά, εντός και εκτός των Πολιτικών Κομμάτων;

Ο σημερινός μαθητής, αυριανός ενεργός δημοκρατικός πολίτης

Η έννοια του «πολίτη» και κατ’ επέκταση του «ενεργού πολίτη», γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα στο πλαίσιο της «Πόλεως». Έχει σωστή αντικειμενική γνώση και θεωρεί την κοινωνία ως επέκταση της οικογένειάς του και όχι ως έναν κακό γείτονα. Γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, ενημερώνεται και φιλτράρει την είδηση. Συνεργάζεται, μαθαίνει να συναγωνίζεται και όχι μόνο να ανταγωνίζεται. Ως εκ τούτου, ο ενεργός και συνειδητοποιημένος πολίτης περιορίζει τον εγωισμό του και αναπτύσσει μόνιμες φιλικές σχέσεις. Ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν γύρω του και αναλαμβάνει ενεργό δράση μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες στην οργάνωση των κοινωνικών και πολιτικών θεσμών.

Το σχολείο αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας του μαθητή με την ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα και λειτουργεί ως καταλύτης για τη δημιουργία ενεργών πολιτών.Ως το βασικό κύτταρο της κοινωνικοποίησης του μαθητήχρειάζεται να καλλιεργεί την ευγένεια, τον σεβασμό, την ευαισθησία και την ικανότητα ώστε ο ίδιος ο μαθητής να επιλύει, λογικά τα προβλήματα που παρουσιάζονται, να οργανώνει και να εκφράζει σκέψεις. Ο ενεργός πολίτης είναι το θεμέλιο της δημοκρατικής κοινωνίας. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ο αχρείος, δηλαδή άχρηστος πολίτης, ήταν αυτός, ο οποίος δεν είχεσυμμετοχή στα κοινά.

 Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας έχει στόχο την οικοδόμηση γνώσεων και ανάπτυξη ικανοτήτων(capacity building) των μελών της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας. Σκοπός του είναι η προετοιμασία των σημερινών μαθητών και ενεργών αυριανών πολιτών για την ένταξή τους στην πολυπολιτισμική και ιδιαίτερα απαιτητική κοινωνία του 21ου αιώνα, που θα έχουν συνειδητοποιήσει ότι η συλλογική δράση είναι συστημική και πολυπαραγοντική διανοίγοντας, μεταξύ άλλων, τη σχολική ζωή στην ευρύτερη κοινότητα.Σε επίπεδο μεθοδολογίας, το Πρόγραμμα αξιοποιεί ή/και δημιουργεί καινοτόμες καλές πρακτικές με τη βοήθεια σύγχρονων εργαλείων προσέγγισης, προχωρώντας σε ενδοσχολικές και διασχολικές δράσεις με στόχους την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών σε μεγάλη κλίμακα θεμάτων, την ποικιλότροπη διάχυση των δράσεων στην ευρύτερη ελληνική και ευρωπαϊκή κοινότητα ως προτάσεων-πηγών έμπνευσης για εκπαιδευτικούς και μαθητές και την ενίσχυση του συνεργατικού κλίματος σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Οι θεματικοί άξονές του Προγράμματος είναι:

α)Αγωγή του Αυριανού Ενεργού Πολίτη του Κόσμου – Αειφόρος Εκπαίδευση

β) Ανθρωπιστικές αξίες

γ) Ανθρώπινα δικαιώματα

δ)Συναισθηματική Νοημοσύνη- Ψυχοκοινωνικές δεξιότητες

ε) Δημοκράτης Πολίτης

στ) Ψηφιακή Ιδιότητα του πολίτη

ζ)Ιδιότητα του Ευρωπαίου Πολίτη

η)Πολίτης της Παγκόσμιας Κοινότητας

Τα Πολιτικά Κόμματα ως παιδαγωγοί των αυριανών πολιτών

Ο δημοκρατικός χαρακτήρας και η νοοτροπία (κουλτούρα) ενός Κομματικού Οργανισμού διαμορφώνεται από τις καθημερινές πράξεις και συμπεριφορές των μελών και των στελεχών του εντός και εκτός Κόμματος. Η κουλτούρα χτίζεται μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις και επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό, είναι ο «χαρακτήρας» του κάθε Κόμματος. Έτσι τα Πολιτικά Κόμματα οφείλουν να δίνουν περισσότερη έμφαση στην κουλτούρα τους, γιατί μόνο έτσι θα αντέξουν στον χρόνο και θα ανταποκριθούν αποτελεσματικά στον κοινωνικό ρόλο τους  έχοντας στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης τις ιδέες του ανθρωπισμού και του διαφωτισμού, των δικαιωμάτων και των καθηκόντων, την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και αλλαγών  για την οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, με ανθρώπους που τα συγκροτούν, με ηγεσία, με ιδέες, με μνήμη.  Αν ένα κόμμα καλλιεργεί καθημερινά τη δημοκρατική νοοτροπία, εάν δεν αφουγκράζεται τα σημεία των καιρών, αν δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα του κοινωνικού συνόλου, αν δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει απαίτηση για ανανέωση, για στροφή, για μετασχηματισμό, είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Στην Ελλάδα, η πολιτική νοοτροπία ορθού λόγουσυγκρούεται με τη δημαγωγία, η οποίαπάντοτε λειτούργησε κολακευτικά και ουδέποτεπαιδευτικά για τις λαϊκές μάζες.Η κολακεία, ο τοξικός λόγος του μίσους και η συκοφαντία ήταν πάντα τα χρηστικά  εργαλεία του ακραίου και δημαγωγικού ριζοσπαστισμού, για να κατακτήσει και να διατηρήσει την εξουσία.Τοξικότητα κατά των πολιτικών αντιπάλων όχιμόνο στα λόγια, όπως «μερκελιστές» και «αυτοί που δεν είναι και τόσο Έλληνες», αλλά και με πράξεις βίας.Ειδικότερα, η συχνή χρήση κατηγοριών περί Πινοσέτ, είναι ασυγχώρητη δημαγωγική αμετροέπεια τόσο για τον ηγέτη, ενώ έχει πληγώσει την Οικονομία με το τρίτο, χειρότερο και αχρείαστο μνημόνιομε τραγικά αποτελέσματα,όσο και γι’ αυτούς που τον ακολουθούν και τον στηρίζουν.Και ακόμα χειρότερα,οι χαρακτηρισμοί και η λασπολογία κατά της Σοσιαλδημοκρατίας ως «Σοσιαλφασισμού και Ακροδεξιάς»- χαρακτηριστικό δείγμα τοξικής, παρακμιακής, οπισθοδρομικής, διχαστικής και εμφυλιοπολεμικήςδημαγωγίας-δεν είναι αποτέλεσμα απερισκεψίας, αλλά διαχρονικά και μονότονα επαναλαμβανόμενη ακροαριστερή προπαγάνδα, ώστε να καταντά πλέον «το αύριο της Αριστεράςσαν αύριο να μη μοιάζει».

Δικαιολογημένα αναρωτιέται ο πολίτης «τι θα γινόταν, αν» κυβερνούσε σήμερα σε καιρό πανδημίας  η  αξιωματικήαντιπολίτευσημε τηνκατάντια να ταλαντεύεται σαν  εκκρεμές μεταξύ εμβολιαστών και αντιεμβολιαστώνκαι με την συστηματική υποστήριξη μειοψηφικών θέσεων, όπως για παράδειγμα τη στήριξη του Κουφοντίνα, την άρνηση φρούρησης των συνόρων και την καταψήφιση της ελληνογαλλικής και ελληνοαμερικανικής συμφωνίας.

Όσα έλεγε ο φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ (1872–1970) απευθυνόμενος προς τους νέους ισχύουν απολύτως και στην εποχή μας:«Η αγάπη είναι σοφή, το μίσος ανόητο. Σε αυτόν τον κόσμο που ολοένα και πιο στενά αλληλοσυνδέεται πρέπει να μάθουμε να ανεχόμαστε ο ένας τον άλλον, πρέπει να μάθουμε να ανεχόμαστε το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι θα λένε πράγματα που δεν μας αρέσουν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συνυπάρξουμε. Και αν πρέπει να ζήσουμε μαζί και όχι να πεθάνουμε μαζί, πρέπει να μάθουμε σε ένα είδος φιλανθρωπίας και σε ένα είδος ανεκτικότητας που είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ανθρώπινης ζωής σε αυτόν τον πλανήτη».

Καταλήγοντας, είναι θετικό και ελπιδοφόρο ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές στα ελληνικά δημόσια σχολεία  χρησιμοποιούν, αρμονικά και συνεργατικά στην πράξη, σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, τα οποία μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν και να βοηθήσουν παραγωγικά στο μέλλον όχι μόνο την ελληνική, αλλά και γενικότερα την ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία. Οι νέοι στο σχολείο, την κοινωνία και τα Πολιτικά Κόμματα ως αυριανοί δημοκρατικοί πολίτες πρέπει ναπαίρνουν από τη νιότη δύναμη, από την πείρα γνώση και από την αγάπη μήνυμα και πυξίδα δημιουργικής συνεργασίας.

8 Δεκεμβρίου 2021                                           www.politistikomellon.eu/2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: