Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Αποτέλεσμα εικόνας για πλημμύρες στη θεσπρωτια   «Μόλις είδαν τον τόπο μας οι Τούρκοι, τον είπαν Τσαμουριά»- γράφει ο Μιχάλη Πασιάκος, ακούραστος ιστορικός ερευνητής του τόπου.

Με το όνομα, Τσαμουρία, αντικατέστησαν οι Οθωμανοί- στις αρχές του 18 αιώνα περίπου- την μέχρι τότε ονομασία Βαγενετιά. Το όνομα Βαγενετία δεν τους έλεγε τίποτε αλλά το τσαμουριά=λασπουριά, το έβλεπαν, στις λάσπες που κατάκλυζαν τους κάμπους Καλαμά, Αχέροντα και Δελβίνου που ορίζουν την περιοχή της παλιάς Θεσπρωτίας! τσαμουρ= λασπότοπος για τον κόσμο της Μικράς Ασίας (δεν γνωρίζω την γλωσσική προέλευση), την ίδια έννοια για την λέξη έχουν και οι Πόντιοι. Βούρκος=λασπότοπος λέγεται και η περιοχή των χωριών του κάμπου Δελβίνου για τους ίδιους λόγους.

Η ονομασία Βαγενετία είχε εμφανισθεί γύρω στον 7ο αιώνα, μαζί με τους Σλάβους Βαϊονίτες- οι οποίοι βοήθησαν να εξαφανισθεί οτιδήποτε το αρχαίο, όπως και το όνομα Θεσπρωτία. Με το όνομα Βαγενετία αναφέρετε η περιοχή μας στην Οθωμανική απογραφή του 1430 του Ουμούρ Μπέη, στις δε μεταγενέστερες γνωστές απογραφές του 1551 και 1613 αναφέρεται ως Παρακάλαμος. Η παραπομπή της ετυμολογίας στο Θύαμη- την οποία αναδεικνύουν κάποιοι- είναι η εύκολη λύση, αλλά, το όνομα Θύαμης, είχε εξαφανιστεί πριν 1000 χρόνια και θαρρώ πως δεν θα το τιμούσαν οι Οθωμανοί κατακτητές!

Στην περιοχή της Τσαμουριάς του 18ου αιώνα λοιπόν, κατοικούσαν οι Τσάμηδες, πληθυσμός αποτελούμενος από διάφορες φυλές και ράτσες, με βασικό διαχωριστικό την θρησκεία. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι- διπλάσιοι οι πρώτοι των δεύτερων και πλουσιότεροι οι δεύτεροι των πρώτων- η εθνότητα δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμη. Είναι γεγονός πως αν αφαιρούσες από αυτό τον κόσμο τη θρησκεία και μερικώς τη γλώσσα, δεν τους ξεχώριζες- ήταν συγγενείς- απλά κάποιοι πήγαν με τον θρησκευτικό νικητή για το συμφέρον!

Τώρα, μια εξήγηση για το πως βρέθηκαν οι μουσουλμάνοι με… δική τους εθνότητα/ Τσάμηδες- πρέπει να ανατρέξει στα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων του καιρού και ιδιαίτερα στην Ιταλική και Αυστριακή προπαγάνδα. Και βέβαια το αποδέχτηκαν οι ταγοί των μουσουλμάνων… προκειμένου να έχουν-οι ίδιοι- λόγο ύπαρξης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: