Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Ιερά τεμένη των Φιλιατών

    Στο Φιλιάτι υπήρχαν δύο τζαμιά, το κεντρικό, ήταν εκεί που είναι σήμερα η πάνω πλατεία- την καταλάμβανε σχεδόν όλη. Λέγεται πως ήταν από τα ωραιότερα τζαμιά της Ηπείρου. Το τζαμί πρέπει να χτίστηκε γύρω στο 1695.

Ο λόγιος Χριστόδουλος Βαξεβάνος είχε δει την ανάγλυφη πλάκα που είχε χαραγμένη σε αράβικη γραφή την χρονολογία κτίσης του και είχε  γράψει το 1895 πως αυτό χτίστηκε 2 αιώνες πριν.

   Το τζαμί- τέμενος είχε συμβούλιο το οποίο διαχειριζόταν την μεγάλη του κτηματική  περιουσία. Είχε μαγαζιά στην αγορά και ισόγεια μαγαζιά στο κτίριο του- τα οποία νοίκιαζαν. Επειδή ήταν στο κέντρο της αγοράς ο εξώστης του χρησίμευε για ομιλίες σε συγκεντρώσεις και ως προεκλογικό βήμα. Άρχισε να κατεδαφίζεται το 1944 μετά την αποχώρηση των μουσουλμάνων- και έκαναν μήνες να το ισοπεδώσουν. Κατά την κατεδάφιση τραυματίστηκε ένας από αυτούς που συμμετείχαν σ’ αυτήν και το γεγονός χαρακτηρίστηκε ως  θεία τιμωρία- από τους μουσουλμάνους.

  Το άλλο τζαμί ήταν στον δεύτερο μεγάλο πλάτανο, κοντά στο Α΄ δημοτικό σχολείο κι επειδή ήταν μικρό το έλεγαν τζιαμόπλο.  Ο μεγάλος πλάτανος υπάρχει ακόμη.

Σχολιάστε

Ετικετοσύννεφο