Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


ΑΝΑΡΤΗΣΕ: Ηπειρωτική Εταιρεία

Νέο βιβλίο : Λάβαμε το βιβλίο με τίτλο «Μετοικεσίες Ηπειρωτών στην περιοχή της Θράκης από τον 15ο έως τον 21ο αιώνα-Ιστορική και λαογραφική προσέγγιση» του Σπυρίδωνα Ι. Ευσταθίου Σπυρίδων Ι. Ευσταθίου, Εκδόσεις ΜΟΛΥΒΙ 2024 Θεσσαλονική, ISBN 978-618-5398-83-5.

Μας το έστειλε ευγενικά για τη βιβλιοθήκη της Ηπ. Ετ. ο συγγραφέας, Ηπειρώτης που διαμένει στη Θράκη.

Είναι το δέυτερο βιβλίο με σχετικό θέμα. Το προηγούμενο ήταν η μέλετη σχετικά με τους λόγους των μετοικεσιών Ηπειρωτών στην περιοχή του Βορείου Εβρου με τίτλο «Λόγοι για τις μετοικεσίες Ηπειρωτών στην Περιοχή του Βορείου Έβρου – Μία διεπιστημονική προσέγγιση» Εκδόσεις FOCUS, 2018.

Το νέο βιβλίο είναι μία ογκώδης μελέτη που εγγύζει τις 500 σελίδες, με φωτογραφίες, χάρτες πίνακες και είναι αποτέλεσμα μελέτης πολυαρίθμου βιβλιογραφίας και επιτόπιας έρευνας με δεκάδες συνεντεύξεις σε τρείς νομούς της Θράκης, Ξάνθη, Κομοτηνή και Έβρο και επέκεινα ανατολικά και βόρεια. Ήταν το θέμα της Διδακτορικής Διατριβής που εξεπόνισε και παρουσίασε επιτυχώς στο Δημοκρίτιο Πανεπιστήμιο Θράκης στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το θέμα ελάχιστα γνωστό μέχρι τώρα με ελάχιστες δημοσιευμένες πληροφορίες. Παρ’ όλη την απόσταση της ιστορικής Θράκης από την Ήπειρο και τις δυσκολίες επικοινωνίας, Ηπειρώτες βρήκαν το δρόμο και εγκαταστάθηκαν στο χώρο της ευρύτερης Θράκης.

Χωριό προς χωριό, οικισμό προς οικισμό μας πληροφορεί για τις εγκαταστάσεις του Ηπειρωτικού στοιχείου, από τη Σταυρούπολη της Ξάνθης δυτικά και μέχρι περίοχή Μέτρων (Τσατάλτζας) -Κωνσταντινούπολης ανατολικά και βόρεια στην ιστορική Θράκη Φιλιππούπολη, Τύρνοβο, Σμόλια, Καβακλί, Ορτάκιοϊ και Πύργου (Burgas σήμερα). Με άλλα λόγια δεν άφησε τίποτε αδιερεύνητο. Η ιστορία των ξενητεμένων Ηπειρωτών είναι ανεξερεύνητη και άγνωστη. Πεδίο ανεξάντλητο για τους ιστορικούς ερευνητές που έχουν θάρρος και έφεση. Ένας κίνδυνος υπάρχει ότι με τη πάροδο του χρόνου χάνεται το ζωντανό προφορικό πληροφοριακό υλικό για τους γνωστούς ανθρώπινους βιολογικούς λόγους και είναι σημαντικό. Ο συμπατριώτης συγγραφέας, πρόλαβε αρκετούς που έδοσαν πολύτιμες πληροφορίες και τις διέσωσε στη διατριβή του αυτή, τον συγχαίρουμε και τον ευχαριστούμε και ευχόμαστε το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.

Συνιστούμε το βιβλίο για μελέτη και εμπλουτισμό γνώσεων ανεπιφύλακτα απ’ όλους τους συμπατριώτες.

Είναι διαθέσιμο από τα βιβλιοπωλεία, τον εκδότη ΜΟΛΥΒΙ αλλά και μέσω της διαδυκτιακής φίρμας Skroutz.gr μέσω των θυρίδων της σε όλη τη Ελλάδα και το εξωτερικό για εύκολη και συμφερτική τιμή εξόδων αποστολής.

Σχολιάστε

Ετικετοσύννεφο