Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή

Archive for Απρίλιος, 2025

Φιλιάτες- κλείσιμο 628τπ: Με το βλέμμα στην Τουρκία και την πλάτη στην Αλβανία


Αντώνης Μπέζας Το Τάγμα Φιλιατών είναι απαραίτητο στην αρχιτεκτονική άμυνας της χώρας μας. Η Ελλάδα έχει κύριο αντίπαλο την Τουρκία αλλά στρατιωτικοί εταίροι της Τουρκίας υπάρχουν κατά μήκος όλων των συνόρων μας και γι αυτό τα στρατόπεδα στην ελληνοαλβανική μεθόριο πρέπει να διατηρηθούν. Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε αναλυτικά τους ειδικούς λόγους παραμονής και ενίσχυσης του 628 ΤΠ που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικατασταθεί με Φυλακές…

Του Εμμανουήλ Μπέζα (*)

Κλείσιμο 628ΤΠ: Με το βλέμμα στην Τουρκία και την πλάτη στην Αλβανία

Ο Υπουργός Άμυνας διατυπώνει επαναλαμβανόμενα ένα από τα βασικά επιχειρήματα της μεγάλης μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων εν όψει της ατζέντας 2030, πως δε γίνεται δηλαδή να έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Σύμφωνα με το Military One Source, στις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ βρίσκονται συνολικά 337 στρατιωτικές εγκαταστάσεις ενώ εκτός των ΗΠΑ υπάρχουν ταυτόχρονα περίπου 60 εγκαταστάσεις. Οι εγκαταστάσεις αυτές διακρίνονται από τις γιγαντιαίες «Μικρές Αμερικές» έως τις μικρές εγκαταστάσεις ραντάρ.

ADVERTISING

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Το Military One Source αναφέρεται όμως και σε στρατιωτικές βάσεις και επισημαίνει τις διακρίσεις μεγέθους μεταξύ των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις διαφοροποιούνται σημαντικά σε μέγεθος από τα ελληνικά στρατόπεδα. Σύμφωνα με το Today’s Military: «Οι σημερινοί στρατιωτικοί σταθμοί και οι βάσεις μπορεί να είναι αρκετά μεγάλοι και το να ζεις σε έναν από αυτούς είναι σαν να ζεις σε μια πόλη. Σε κάθε έναν μπορείτε να βρείτε ταχυδρομεία, εμπορικά κέντρα, ιατρικές και οδοντιατρικές κλινικές και άλλες επιχειρήσεις. Αυτές οι ανέσεις είναι προσβάσιμες σε όλα τα μόνιμα μέλη της υπηρεσίας και τις άμεσες οικογένειές τους».

Επομένως, η μέτρηση, διότι η σύγκριση είναι μια διαδικασία μέτρησης, βασίζεται σε λάθος δεδομένα, με αποτέλεσμα να καταρρίπτεται συνολικά το επιχείρημα. Η σύγκριση των στρατιωτικών δομών δύο χωρών δεν μπορεί να πραγματοποιείται με απλούς αριθμούς στρατοπέδων, καθώς υπάρχουν και άλλα μεγέθη που διαφοροποιούνται σημαντικά.Ακόμα και εάν κάποιος, ίσως ορθότερα, μετρούσε την αναλογία εκτάσεων στρατοπέδων σε σχέση με την έκταση της χώρας, θα διορθώνονταν από κάποιον που θα μετρούσε εκτάσεις στρατοπέδων ανά πληθυσμό, για να διορθωθεί από έναν ακόμα που θα μετρούσε εκτάσεις στρατοπέδων ανά έκταση ή πληθυσμό Πολιτείας (στην περίπτωση των ΗΠΑ). Αυτό που θα πρέπει να συγκρίνεται είναι το επιχειρησιακό αντίκτυπο της δομής των στρατιωτικών μονάδων σε σχέση με τους κινδύνους ασφαλείας που υφίστανται.

Όπως αναφέρει ο Ρόμπερτ Κάπλαν στο βιβλίο του «Η Εκδίκηση της Γεωγραφίας», οι δύο ωκεανοί, (Ατλαντικός και Ειρηνικός), αποτέλεσαν ιστορικά ίσως την καλύτερη άμυνα για τις ΗΠΑ. «Ο ιστορικός Τζον Κίγκαν εξηγεί ότι η Αμερική και η Βρετανία μπορούσαν να υπερασπιστούν την ελευθερία μόνο επειδή η θάλασσα τους προστάτευε «από τους χερσαίους εχθρούς της ελευθερίας»… Στην Ευρώπη, συμπυκνωμένα κράτη και αυτοκρατορίες γειτνιάζουν μεταξύ τους σε μία συνωστισμένη ήπειρο…»

Οι ΗΠΑ προστατεύονται από δύο ωκεανούς από τους ιστορικούς αντιπάλους τους, ενώ η Ελλάδα συνορεύει άμεσα χερσαία και θαλάσσια με χώρες με τις οποίες αντιμετώπισε στο παρελθόν σοβαρά προβλήματα (Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία) που έχουν οδηγήσει σε πολεμικές συγκρούσεις. Ας περάσουμε όμως στο ζήτημα της Αλβανίας.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Στρατόπεδα στα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας

Το κεντρικό αντεπιχείρημά μας για την ανάγκη συνέχισης λειτουργίας του 628ΤΠ στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας αλλά και όλων των διασυνοριακών στρατιωτικών μονάδων μεταξύ των δύο χωρών, διαμορφώνεται ως εξής: Σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Τουρκία θα αξιοποιήσει την Αλβανία. Για να στηρίξουμε αυτό το αντεπιχείρημα θα πρέπει να απαντήσουμε στα δύο ακόλουθα ερωτήματα.

1. Γιατί η Τουρκία χρειάζεται πολεμικά την Αλβανία;

Συγκρίνοντας τις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών, Ελλάδας και Αλβανίας, με βάση το δείκτη αξιολόγησης και κατάταξης στρατιωτικών δυνάμεων, «Σύγκριση Στρατιωτικής Ισχύος 2025», που διαθέτει η ιστοσελίδα Global Fire Power, παρατηρούμε το εξής:

Ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στη 30η θέση από τις 145 χώρες που καταγράφονται και η Αλβανία στην 78η, με την Ελλάδα να προηγείται στις 6 από τις 8 κατηγορίες αξιόλογης, η Αλβανία προηγείται σε δύο από αυτές με δεσπόζοντα ρόλο τη γεωγραφία. Με βάση την ίδια ιστοσελίδα, στη γεωγραφία προηγούνται της Ελλάδας και τα Σκόπια αλλά και η Βουλγαρία.   

Κοιτώντας αναλυτικά τις υποκατηγορίες της γεωγραφίας παρατηρούμε πως η Αλβανία προηγείται της Ελλάδας στις 3 από τις 4. Συγκεκριμένα η Ελλάδα κατατάσσεται 22η στην υποκατηγορία «κοινά σύνορα» ενώ η Αλβανία 15η. Η Ελλάδα κατατάσσεται 97η στην «ακτογραμμή» ενώ η Αλβανία 18η και η Ελλάδα κατατάσσεται 94η στις «πλωτές οδούς» με την Αλβανία να βρίσκεται δύο θέσεις πιο πάνω, στη 92η. Στην υποκατηγορία «κοινά σύνορα» προηγούνται της Ελλάδας και τα Σκόπια. Όπως εξηγεί η ιστοσελίδα για κάθε μία από αυτές τις υποκατηγορίες:

«Η κάλυψη των «κοινών συνόρων» (Shared Border Coverage) είναι η πλήρης απόσταση των συνόρων που μοιράζεται με τους γείτονες ένα δεδομένο έθνος στον τύπο του Global Fire Power. Η κάλυψη των κοινών συνόρων θεωρείται σημαντικός παράγοντας, καθώς μπορεί να επηρεάσει τις συμμαχίες και αντανακλά την εισερχόμενη/εξερχόμενη κίνηση και τις εμπορικές δυνατότητες. Σε περιόδους πολέμου, τα σύνορα γίνονται όλο και πιο κρίσιμα για την άμυνα της πατρίδας. Ως εκ τούτου, τα μακρύτερα σύνορα αποτελούν φυσικό εμπόδιο για μια δεδομένη αμυντική δύναμη (και επομένως ποινή στη φόρμουλα GFP). Από το 2023, ο συνολικός αριθμός των γειτόνων που συνορεύουν με μια χώρα εφαρμόζεται πλέον ως ποινή.

Η κάλυψη των «πλωτών οδών» (Water Ways Coverage) μετράται ως η συνολική διαθέσιμη απόσταση των χρησιμοποιήσιμων λωρίδων νερού που είναι εσωτερικά προσβάσιμες σε οποιοδήποτε κράτος εντός του πεδίου εφαρμογής του τύπου GFP. Η πρόσβαση στις πλωτές οδούς επιτρέπει την ταχεία κίνηση διαφόρων αγαθών και στρατιωτικών δυνάμεων όταν οι επισκέψιμοι δρόμοι και οι σιδηρόδρομοι αποδεικνύονται περιοριστικοί. Σε καιρό ειρήνης, οι πλωτές οδοί είναι κρίσιμες για το εμπόριο, ενώ σε περιόδους πολέμου οι πλωτές οδοί παρέχουν στους πολεμικούς σχεδιαστές διαδρομές για την κίνηση ανθρώπων, μηχανών και προμηθειών σε κρίσιμες περιοχές».

Όπως αναφέραμε παραπάνω η Ελλάδα μοιράζεται τη χερσαία συνοριογραμμή της με τέσσερεις χώρες, δηλαδή Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία και Σκόπια. Έτσι, ενώ η Ελλάδα υπερτερεί στρατιωτικά από τις τρεις τελευταίες ξεχωριστά, βρίσκεται ταυτόχρονα εκτεθειμένη σε όλες, ειδικότερα στην περίπτωση που βάλλεται από την ισχυρότερη από τους γείτονές της Τουρκία.

Η Τουρκία χρειάζεται την Αλβανία, διότι ένα από τα πολεμικά μειονεκτήματα της χώρας μας είναι η ταυτόχρονη έκθεση σε πολλαπλά μέτωπα. Η Τουρκία πιθανώς να θελήσει να ενεργοποιήσει αυτά τα μέτωπα μετατρέποντάς τα σε ανοιχτές πολεμικές συγκρούσεις, διασπώντας τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Η Αλβανία μπορεί να επιτελέσει αυτό το ρόλο ως ο βασικός σύμμαχος της Τουρκίας στα Βαλκάνια, διαθέτοντας πλωτές οδούς για να διακινήσει γρήγορα στρατιωτικό υλικό, συνορεύοντας με την Ελλάδα χερσαία και θαλάσσια, διατηρώντας τουρκική ναυτική βάση και γνωρίζοντας καλά τα μονοπάτια στο φυσικό οχυρό της Ελλάδας στην περιοχή, τα βουνά της Πίνδου.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

2. Έχει αναπτύξει η Τουρκία ιδιαίτερες στρατιωτικές και διπλωματικές σχέσεις με την Αλβανία;

Σύμφωνα με το CATS, η πρώτη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Αλβανίας-Τουρκίας υπεγράφη το 1997 και έδωσε τη δυνατότητα στην Τουρκία να ανοικοδομήσει τη μοναδική ναυτική βάση της Αλβανίας, Pasha Liman, νότια του Vlorë (Αυλώνα). Αυτή η συμφωνία παρέχει στο ναυτικό της Τουρκίας το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη βάση.

Μεταξύ των δύο πλευρών έχει επίσης υπογραφεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το 9,35% των εισαγωγών της Αλβανίας να προέρχονται από την Τουρκία, κατατάσσοντάς την στην 3η θέση πίσω από Ιταλία και Κίνα που κατέχουν 21,7% και 11,1% αντίστοιχα. Συγχρόνως, μεταξύ των δύο χωρών έχει δημιουργηθεί και ανώτατο συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, η Τουρκία πρόκειται να επικυρώσει το επόμενο διάστημα στρατιωτικές συμφωνίες-πλαίσια που έχουν υπογραφεί με τα τρία βαλκανικά κράτη της Αλβανίας, των Σκοπίων και του Κοσόβου (δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από την Ελλάδα). Οι συμφωνίες αυτές εντάχθηκαν με fast-track διαδικασίες στην ατζέντα του τουρκικού κοινοβουλίου, σε αντίθεση με παρόμοια στρατιωτικά σύμφωνα που συνήθως υποβάλλονται σε πιο μακροχρόνιες διαδικασίες έγκρισης.

Οι στρατιωτικές συμφωνίες-πλαίσιο διαφέρουν από τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Με βάση τις συγκεκριμένες συμφωνίες, η Τουρκία και οι εταίροι της θα συνεργαστούν σε μια σειρά στρατιωτικών και αμυντικών τομέων, όπως εκπαίδευση, κοινές ασκήσεις, συνεργασία αμυντικής βιομηχανίας, ανταλλαγή πληροφοριών, υλικοτεχνική υποστήριξη, ιατρικές υπηρεσίες, άμυνα στον κυβερνοχώρο, ειρηνευτικές αποστολές και εξουδετέρωση ναρκών ξηράς και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Οι συμφωνίες αυτές διευκολύνουν επίσης την ανταλλαγή προσωπικού, την κοινή έρευνα στη στρατιωτική επιστήμη και τεχνολογία και την επιχειρησιακή συνεργασία στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Και επειδή το στρατιωτικό σκέλος είναι αυτό που μας ενδιαφέρει εν προκειμένω, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κύπριο [maritimes.gr, 27.02.2025], «Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει προμηθεύσει στην Αλβανία μια ποικιλία εξοπλισμού που περιλαμβάνει πολυβόλα MP5 που παράγονται με αδειοδότηση στην Τουρκία και τυφέκια MPT-76 και MPT-55. Επιπλέον, η Τουρκία έχει δωρίσει τουλάχιστον 150 τζιπ Land Rover Defender που παράγονται επίσης με αδειοδότηση στην Τουρκία και πάνω από 50 θωρακισμένα αυτοκίνητα Otokar APV. Η Αλβανία έχει επίσης προχωρήσει τις διαδικασίες για να προμηθευτεί 6 Bayraktar TB2 UCAV από την Τουρκία μαζί με πυρομαχικά MAM, Roketsan Cirit και UMTAS για τον εξοπλισμό τους».

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της τουρκικής επεκτατικότητας στα Βαλκάνια

Εξετάζοντας το γιατί η Τουρκία θέλει να αξιοποιήσει την Αλβανία και το κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί η υποδεέστερη της χώρας μας στρατιωτικά Αλβανία στις επιδιώξεις της Τουρκίας, διαπιστώσαμε πως αυτό το ρόλο/σκοπό μπορούν να τον επιτελέσουν και άλλες χώρες σε κρίσιμη γεωγραφική θέση για την πολεμική έκθεση της Ελλάδας. Έτσι, κοιτώντας τα Βαλκάνια συνολικά, παρατηρούμε πως η Τουρκία αυξάνει την επιρροή της εκεί οικοδομώντας σχέσεις οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν και «εχθρικά» απέναντι στην Ελλάδα.

Η ΜΚΟ «New Line Institute» δημοσίευσε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για το ρόλο της Τουρκίας στα Βαλκάνια, σε ένα άρθρο με τίτλο «Χαρτογράφηση της ανόδου της τουρκικής σκληρής δύναμης», που κυκλοφόρησε στις 24 Αυγούστου 2021.

Όπως εξηγεί ο πολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής Ιβάν Μίλετιτς, «Η μετάβαση από την ήπια δύναμη της Τουρκίας στη σκληρή δύναμη είναι ξεκάθαρα ορατή στα Βαλκάνια. Η πολιτική της Τουρκίας στα Βαλκάνια ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις και τις δεσμεύσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος καθιέρωσε ένα δόγμα εξωτερικής πολιτικής με βάση την «εξάρτηση» της Τουρκίας από Βόσνιους και Αλβανούς στα Βαλκάνια, γιατί τρέφουν παρόμοια συναισθήματα προς την Τουρκία όπως οι Σέρβοι απέναντι στη Ρωσία. Αυτό το δόγμα βασίζεται στην ιδέα ότι η Τουρκία, ως περιφερειακή δύναμη, θα πρέπει να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις χώρες των Βαλκανίων στη διάρκεια παύσης της επέκτασης της Ε.Ε., η οποία είχε ως αποτέλεσμα χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να παραμένουν στον προθάλαμο της Ε.Ε. χωρίς σαφές μήνυμα για το πότε θα συμβεί η επόμενη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια».

Η Τουρκία κατείχε τη διοίκηση των δυνάμεων της KFOR το 2023-2024, έχει δημιουργήσει τη στρατιωτική βάση Sultan Murad στο Κοσσυφοπέδιο, συνεργάζεται στρατηγικά με την Αλβανία, η οποία συμμετέχει σε τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις και έχει συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ενώ συνεισφέρει καθοριστικά στον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των KSF, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των πιλότων ελικοπτέρων.

Για τους «δεσμούς» της Τουρκίας στα Βαλκάνια συγκεκριμένα καταγράφουμε:

Κόσοβο

– Η Τουρκία και το Κόσσοβο έχουν υπογράψει στρατιωτική συμφωνία-πλαίσιο κατά την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας του Κοσόβου Ejup Maqedonci στην Άγκυρα στις 29-30 Ιανουαρίου 2024.

– Στις 26 Δεκεμβρίου 2024, το τουρκικό σώμα στο Κοσσυφοπέδιο, που αναπτύχθηκε ως μέρος της ειρηνευτικής αποστολής της ΝΑΤΟϊκής Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου (KFOR), παρείχε εκπαίδευση στο προσωπικό των KSF (Δυνάμεις Ασφαλείας Κοσόβου) στον αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων MK-19.

– Στις 20 Οκτωβρίου 2024, οι τουρκικές δυνάμεις παρείχαν εκπαίδευση χειρισμού όλμων στη Διοίκηση του 3ου Συντάγματος των KSF.

– Το 2023, το Κόσοβο αγόρασε τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, ενισχύοντας σημαντικά τις τακτικές του ικανότητες. Ο Πρωθυπουργός Albin Kurti χαιρέτισε την προσθήκη αυτών των drones τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας στην προώθηση του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού του Κοσσυφοπεδίου.

Σκόπια

– Τουρκία και Σκόπια έχουν υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής εκπαίδευσης και συνεργασίας το 2021.

– Το πακέτο βοήθειας της Τουρκίας προς τα Σκόπια περιλάμβανε drones, εξοπλισμό επικοινωνιών, γυαλιά νυχτερινής όρασης και προστατευτικό εξοπλισμό, συγκεκριμένα αμυντικά οχήματα και προμήθειες. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της βοήθειας αποτελείται από ελαφρά όπλα, στρατιωτικές στολές και υλικοτεχνική υποστήριξη.

– Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η κυβέρνηση των Σκοπίων επικοινώνησε με την Baykar, την εταιρεία με επικεφαλής τον γαμπρό του Προέδρου Ερντογάν Selçuk Bayraktar, για συζητήσεις σχετικά με την εξαγορά νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Βοσνία

– Το 1996, η Τουρκία υπέγραψε δύο συμφωνίες με τη Βοσνία για στρατιωτική εκπαίδευση και κατασκευή υποδομών αμυντικής βιομηχανίας.

– Το 2023 η Τουρκία και η Βοσνία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που περιλαμβάνει ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών, εκπαίδευση και δωρεά εξοπλισμού.

– Ο Υπουργός Άμυνας της Βοσνίας Zukan Helez, έχει ανακοινώσει συμφωνία για την αγορά έξι μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 από την Τουρκία, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η Βοσνία πρόκειται να παραλάβει τεθωρακισμένα οχήματα Kirpi II από την Τουρκία μέσα στο 2025.

– Δεκάδες τζαμιά που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αναστηλώνονται από την Τουρκία.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Όταν οι Ιταλοί εισέβαλαν στην Ελλάδα μέσω των ελληνο-αλβανικών συνόρων, παρέταξαν τέσσερεις μεραρχίες (Σιένα, Κένταυρος, Φεράρα και την επίλεκτη μεραρχία αλπινιστών Γιούλια). Οι Έλληνες απέκρουσαν γενικά την Ιταλική εισβολή αλλά η μεραρχία Σιένα διέσχισε τους Φιλιάτες και κατέλαβε την Ηγουμενίτσα φθάνοντας μέχρι το Μαργαρίτι, για να διακόψει την πορεία της λόγω της πολεμικής επικράτησης των Ελλήνων στα βουνά της Πίνδου. Ιστορικά λοιπόν, η «πεδινή» περιοχή δυτικά της Πίνδου έδωσε πλεονεκτήματα στο πεζικό της Ιταλίας το οποίο αριθμούσε περισσότερους στρατιώτες από τους Έλληνες.

Η δυτική πλευρά της Πίνδου, εκεί δηλαδή που βρίσκεται το 628ΤΠ είναι πεδινή και ευνοεί την είσοδο/κάθοδο πεζικού. Η Αλβανία δεν έχει τις επιχειρησιακές δυνατότητες για κάτι τέτοιο αλλά η Τουρκία τις έχει και φαίνεται πως δημιουργεί τις συνθήκες ώστε οι σύμμαχοι της στα Βαλκάνια να έχουν την δυνατότητα να πετύχουν ανεπανόρθωτα χτυπήματα. Ενώ η Πίνδος λειτουργεί ως φυσικό οχυρό άμυνας ικανό να ανακόψει ακόμα και μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις, το δυτικό πεδινό κομμάτι ευνοεί την κάθοδο, όπως έγινε και στο παρελθόν, ειδικότερα εάν μείνει εκτεθειμένο χωρίς την ύπαρξη επιτόπιας στρατιωτικής μονάδας .

Συμπεράσματα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζον Μερσχάιμερ, η πολεμική αποτροπή διακρίνεται σε τέσσερα επίπεδα/σενάρια αποτελεσματικότητας από την επιτυχημένη έως την αποτυχημένη. Όσον αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία, σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης, τα τέσσερα αυτά επίπεδα/σενάρια είναι:

1. Η Ελλάδα κερδίζει τον πόλεμο και η Τουρκία χάνει.

2. Κανείς δεν κερδίζει.

3. Η Τουρκία κερδίζει, αλλά πληρώνει μεγάλο τίμημα για τη νίκη της.

4. Η Τουρκία κερδίζει γρήγορα και αποφασιστικά.

Αυτά είναι τα σενάρια αφού τεθεί ο αντικειμενικός πολεμικός στόχος. Η συνολική κατάληψη της Ελλάδας μοιάζει αδύνατη, επομένως αυτό που πιθανώς θέτουν οι Τούρκοι ως στόχο είναι η στρατιωτική επικράτηση στις περιοχές που εντάσσονται στη «Γαλάζια Πατρίδα». Και επειδή η μάχη στη θάλασσα είναι δύσκολη, όπως επισημαίνει ξανά ο Μερσχάιμερ, ακόμα και για τις μεγαλύτερες παγκόσμιες στρατιωτικές δυνάμεις τη σημερινή εποχή του εξελιγμένου τεχνολογικά πολέμου, η χερσαία επικράτηση σε συγκριμένα σημεία θα είναι προφανώς ο κεντρικός αντικειμενικός στόχος της Τουρκίας, ενώ ο χερσαίος αντιπερισπασμός και η διάσπαση δυνάμεων στα βαλκανικά σύνορα θα είναι οι επιμέρους στόχοι για την επίτευξη του κεντρικού στόχου.

Το να μειονεκτείς στρατιωτικά δεν είναι πρόβλημα αυτό κάθε αυτό. Το πόσο μειονεκτείς είναι το ζήτημα. Η Ελλάδα μπορεί να μειονεκτεί θεωρητικά της Τουρκίας, αλλά όχι αρκετά για να καταλήξουμε στο χειρότερο σενάριο έκβασης του πολέμου. Είναι όσο ισχυρή χρειάζεται έτσι ώστε να οδηγήσει την Τουρκία σε ένα από τα υπόλοιπα σενάρια πολεμικής αποτροπής. Έτσι, η πολεμική σύγκρουση με τη χώρας μας για την Τουρκία κρίνεται «ασύμφορη». Η Τουρκία λοιπόν θα προσπαθήσει να αλλάξει τις συνθήκες υπέρ της, μέσω της διάσπασης δυνάμεων.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Ο ελληνικός στρατός, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, στρέφεται συνολικά προς την Τουρκία, γυρνώντας όμως την πλάτη του στα Βαλκάνια, με αιχμή του δόρατος την Αλβανία και κίνδυνο η Τουρκία να μας «χτυπήσει πισώπλατα», όσο εμείς την «κοιτάμε» στα μάτια. Γι’ αυτό άλλωστε συντηρείται πολιτικά στην Αλβανία, με τις πλάτες της Τουρκίας, και το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα».

Το θέμα επομένως δεν είναι μόνο εάν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε «κατά μέτωπο» την Τουρκία αλλά από πόσα επί μέρους μέτωπα αποτελείται το «κατά μέτωπο». Η Τουρκία επεκτείνει την επιρροή της στα Βαλκάνια και δημιουργεί ξεκάθαρες στρατιωτικές, πέρα από στρατηγικές, συμμαχίες.

Η περιοχή που βρίσκεται το 628ΤΠ είναι θεωρητικά πολεμικά ευάλωτη λόγω της πεδινής της φύσης. Η ιστορία έμπρακτα το έδειξε αυτό κατά την Ιταλική εισβολή. Η Αλβανία δεν είναι μεγαλύτερη δύναμη, αλλά η Τουρκία είναι, και η Αλβανία αποτελεί το βασικό της σύμμαχο στα Βαλκάνια. Συνολικά, η παραμεθόριος Ελλάδα είναι πολύ πιο ευάλωτη από την παραμεθόριο Αμερική. Η Ελλάδα συνορεύει με τέσσερεις χώρες που αντιμετώπισε ιστορικά πολεμικά προβλήματα και είναι εκτεθειμένη ταυτόχρονα και στις τέσσερεις σε περίπτωση πολέμου με την ισχυρότερη.

(*)Ο Εμμανουήλ Μπέζας είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και αρθρογραφεί για θέματα γεωστρατηγικής, διεθνών σχέσεων, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Απαγόρευση της αλιείας στα υδάτινα οικοσυστήματα της Ηπείρου


Υπό κατάρρευση το ΕΣΥ στην Ήπειρο.. Παραιτήσεις, εφημερίες τρόμου και γιατροί-λάστιχο


Η Κυκλική Οικονομία στη Σύγχρονη Εκπαίδευση


Η κλιματικής κρίση- Επαναχρησιμοποίηση των βιβλίων στα Σχολεία και λειτουργία Σχολικών Βιβλιοθηκών

με Βιβλιοθηκονόμους/Επιστήμονες Πληροφόρησης–

Trash is cash: τα σκουπίδια είναι χρήμα

      Στην Εκπαίδευση του 21ου αιώνα η πραγματική προστασία του περιβάλλοντος  απαιτεί αφενός βαθιά επίγνωση της σοβαρότητας των ζητημάτων και αφετέρου τεκμηριωμένες λύσεις των προβλημάτων, χωρίς κούφιες ρητορείες, εύκολες και γενικόλογες μεγαλοστομίες για τη σωτηρία του πλανήτη. Ειδικότερα, οι άμεσα εμπλεκόμενοι πολιτικοί και εκπαιδευτικοί οφείλουν να μελετούν τη βαθύτερη σχέση της Παιδείας με την Οικολογία και την Κυκλική Οικονομία, να κατανοούν τους βασικούς οικολογικούς κανόνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να  τους εφαρμόζουν καθημερινά στην σχολική πράξη.

    Οι διεθνείς ESG πρακτικές αλλάζουν τα δεδομένα και στα Εκπαιδευτικά Συστήματα. Η αειφορία, η υπευθυνότητα και η ευσυνειδησία αποτελούν κεντρικές αξίες τόσο για τις κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές. Στο σύγχρονο Σχολείο η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στοχεύει όχι μόνο στην καλλιέργεια των αγαθών οικολογικών προθέσεων με θεωρητικές προσεγγίσεις, αλλά και στην εμπράγματη περιβαλλοντική σχολική συμπεριφορά. Διδάσκοντες και διδασκόμενοι γυμνάζονται πώς να κατανοούν την αλληλοσύνδεση των περιβαλλοντικών ζητημάτων με τα φυσικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά προβλήματα και επιπλέον με ποιους τρόπους μπορούν με την προσωπική τους δράση και συμμετοχή να δημιουργούν πρόσθετη αξία, υπεραξία, στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον· εκπαιδεύονται, για παράδειγμα, πώς να θωρακίζουν καθημερινά την εμπράγματη αγάπη για το βιβλίο στο Σχολείο σε σχέση με την περιβαλλοντική αειφόρο οικονομική ανάπτυξη. Στην Ευρώπη η Κυκλική Οικονομία, η ανακύκλωση όχι μόνο άχρηστων αλλά και χρήσιμων αντικειμένων, αποτελεί βασική μέθοδο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Σε αυτό το οικονομικό πλαίσιο θεωρείται και είναι  Διοικητικός Παραλογισμός η ετήσια διαχείριση και καταστροφική χρήση των  σχολικών βιβλίων και Βιβλιοθηκών  χωρίς Βιβλιοθηκονόμους. 

 Ανακύκλωση χρήσιμων αντικειμένων, όχι μόνο αχρήστων

     Πολύ συχνά στην Ευρώπη  ακούμε όλο και περισσότερο για τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας με φιλόδοξο στόχο την Αειφόρο Ανάπτυξη χρησιμοποιώντας τα προϊόντα με προσοχή προσβλέποντας στην μεγαλύτερη διάρκεια στον κύκλου της ζωής τους. Για παράδειγμα, η επαναχρησιμοποίηση ενός προϊόντος, ενός τηλεφώνου ή αυτοκινήτου ή βιβλίου, είναι μια ευκαιρία για να ανοίξει έναςνέος κύκλος ζωής για το συγκεκριμένο προϊόν. Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να διαπιστώσει κανείς τι σημαίνει αυτό για τη χρήση των φυσικών πόρων, τις τιμές των πρώτων υλών, την παραγωγή και αποκομιδή σκουπιδιών, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η ποιοτική περιβαλλοντική χρήση συνεπάγεται τεράστια εξοικονόμηση φυσικών, ενεργειακών και οικονομικών πόρων. Trash is cash, τα σκουπίδια είναι χρήμα. Ασφαλώς, δεν υπάρχει τίποτα κακό στην ποιοτική, πολυετή, δανειστική, χρήση των βιβλίων στις Σχολικές και Δημοτικές Βιβλιοθήκες με Βιβλιοθηκνόμους. Αντίθετα, η πρόωρη και πρόχειρη σκουπιδοποίηση προϊόντων, όπως τα βιβλία, προκαλεί την απόλυτη οικονομική σπατάλη, καθώς τα προϊόντα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου («Κυκλική οικονομία»: Το οικονομικό μοντέλο του μέλλοντος,  Κώστας Πλιάκος, CNN Greece Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου  2017).

     Η Γραµµική Οικονοµία βασίζεται αποκλειστικά στην εκμετάλλευση φυσικών πόρων και  δεν αποτελεί πλέον βιώσιµη επιλογή. Αντίθετα, στην κυκλική οικονομία το ζητούμενο είναι να αυξηθεί ο χρόνος ζωής κάθε προϊόντος με την επαναχρησιμοποίηση του, µε τέτοιον τρόπο ώστε η προστιθέμενη αξία του να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο. Το μοντέλο της ανακύκλωσης ως πολτοποίησης αντιμετωπίζει τα προϊόντα αποκλειστικά ως μελλοντικά σκουπίδια, ενώ η κυκλική οικονομία στηρίζει στην πράξη την αειφορία των πρώτων υλών και φυσικών πόρων. Με απλά λόγια, η Κυκλική Οικονομία αποβλέπει στην σταδιακή δημιουργία ενός νέου παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου που επιτρέπει τη χρήση των προϊόντων (βιβλίων, επίπλων, αυτοκινήτων κ.ά.) για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια με ταυτόχρονη και παράλληλη ελαχιστοποίηση της χρήσης ή/ και σπατάλης φυσικών πόρων. Με αυτό τον τρόπο πραγματοποιείται η μετάβαση από ένα κάθετο μοντέλο «παραγωγής, κατανάλωσης, απόρριψης» σε ένα κλειστό κυκλικό μοντέλο, όπου τα προϊόντα με ποιοτική χρήση μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα, η ποιοτική χρήση ενός σχολικού βιβλίου και η επαναχρησιμοποίησή του επί πέντε χρόνια εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη οικονομικά, οικολογικά, ψυχοπαιδαγωγικά.

 Το γραμμικό μοντέλο του τυφλού καταναλωτισμού

   Τώρα είναι  κατάλληλη στιγμή να αρχίσει και στην Ελλάδα μια κοινωνική και πολιτική συζήτηση  σχετικά με τον καλύτερο τρόπο μεταστροφής προς μια κυκλική οικονομία σε πολλούς τομείς· να  ξεφύγει από το γραμμικό μοντέλο του τυφλού υπερκαταναλωτισμού «αγοράζω, πετάω», το οποίο έχει κυριεύσει την οικονομική σκέψη· να εντρυφήσει στο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο αντί να καταναλώνει απλώς, επιδιώκει να διατηρεί, να προστατεύει και να αναβαθμίζει την αξία και των φυσικών πόρων και των προϊόντων. Στα εκπαιδευτικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών έχει εφαρμοστεί η ποιοτική χρήση και  η επαναχρησιμοποίηση των σχολικών βιβλίων. Η μετάβαση στην εκπαιδευτική κυκλική οικονοµία προϋποθέτει αλλαγή της εστίασης από την αέναη παραγωγή και αναπαραγωγή των σχολικών βιβλίων στην ποιοτική σχολική χρήση και την πολυετή  επαναχρησιµοποίησή τους. Η μακροζωΐα τους εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη. Τα σχολικά βιβλία δηλαδή με την ποιοτική χρήση έχουν διάρκεια ζωής που μπορεί να φτάσει και μία δεκαετία. Είναι καιρός για αλλαγή πορείας.

     Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε μέτρα ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας, αλλά χρειάζεται να την καθοδηγεί και η φωνή των πολιτών για προϊόντα καλύτερης ποιότητας σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική ευαισθησία. Η κυκλική οικονομία συσχετίζεται με τον μετασχηματισμό της οικονομίας στο σύνολό της, σε πλήρη συμφωνία με τους παγκόσμιους στόχους αειφόρου ανάπτυξης. Η επιλογή αυτή αντιμετωπίζει άμεσα την κλιματική κρίση και συμβάλλει στη μείωση της χρήσης ενέργειας, σύμφωνα και με την ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Η μεταστροφή προς την κυκλική οικονομία θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς πολιτών που θα είναι φορείς καινοτομίας σε όλο το μήκος της αλυσίδας, από το ράφι του καταστήματος έως το Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων.

      Ειδικότερα, για την µετάβαση στην εκπαιδευτική κυκλική οικονοµία είναι αναγκαία η αλλαγή της εστίασης από την αέναη ετήσια αναπαραγωγή των ίδιων σχολικών βιβλίων στην πολυετή και ποιοτική επαναχρησιµοποίησή τους, η οποία θα οδηγήσει στην ποιοτική βελτίωση ολόκληρης της σχολικής αλυσίδας (πρόγραμμα σπουδών, σχολικό εγχειρίδιο, αίθουσα μαθήματος, αναγνωστική σχολική βιβλιοθήκη). Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει αναβαθμισμένο σύστημα ποιοτικής ανακύκλωσης· τα σχολικά βιβλία  να σχεδιάζονται με τρόπο, ώστε να είναι ανθεκτικά στην ποιοτική ανακύκλωση. Με την διάσωση των βιβλίων στα Σχολεία τα θετικά αποτελέσματα θα οξύνουν ακόμα περισσότερο τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των πολιτών. Ο οικολογικός και οικονομικός αλφαβητισμός, η κατανόηση  των βασικών οικολογικών και πολιτιστικών κανόνων, η συστημική σκέψη, διασφαλίζουν όχι μόνο την ποιότητα των βιβλίων και βιβλιοθηκών στα Σχολεία αλλά ταυτόχρονα συμβάλλουν στην προστασία του Αμαζονίου  και τη διάσωση ολόκληρου του πλανήτη.

     Στις κρίσιμες περιστάσεις ο Δημοσθένης απευθυνόμενος προς τους Αθηναίους επαναλάμβανε συχνά τη φράση, «ή θα κινηθείτε ή θα νικηθείτε».  Τα άτομα και οι κοινωνίες, όταν συμβιβάζονται με την αδράνεια, την αθλιότητα του υπερκαταναλωτισμού και δεν συγκινούνται από τη αλόγιστη σπατάλη φυσικών και οικονομικών πόρων, χάνουν τη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος και την καθημερινή ποιότητα ζωής Η Κυκλική Οικονομία βάζοντας φραγμούς στην τυφλή κατανάλωση και τη χρηματοοικονομία της απληστίας αποτελεί το  οικονομικό και εκπαιδευτικό μοντέλο του μέλλοντος.

Απο την περιφέρεια Ηπείρου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιτήρηση, έγκαιρη προειδοποίηση, άμεση επέμβαση

το τρίπτυχο για επιτυχημένη αντιπυρική περίοδο στην Ήπειρο

Μια επιτυχημένη αντιπυρική περίοδος εξαρτάται από το τρίπτυχο επιτήρηση, έγκαιρη προειδοποίηση και άμεση επέμβαση, υπογραμμίστηκε σήμερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Ε            πιχειρησιακούΣυντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, η οποία έγινε με την παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελου Τουρνά.

 Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, αφού καλωσόρισε τον Υφυπουργό,  τόνισε  ότι τα θετικά αποτελέσματα στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας προκύπτουν από την καλή συνεργασία Περιφέρειας, Δήμων, Πυροσβεστικής και λοιπών εμπλεκόμενων φορέων.  Εξήρε, ως πολύ θετικό   το γεγονός ότι ξαναμπήκαν στο έργο της πυροπροστασίας τα Δασαρχεία,  δίνοντας τα  εύσημα σε όσους υπηρέτησαν τα τελευταία χρόνια στις Υπηρεσίες Ηπείρου του Πυροσβεστικού Σώματος.

 Στη συμπαράσταση που έχει η Περιφέρεια από τον Υφυπουργό για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτριος Μαυρογιώργος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «και φέτος να πάμε καλά, όπως πέρυσι»

Ο Υφυπουργός κ. Τουρνάς, κάνοντας ένα συνοπτικό απολογισμό της περυσινής αντιπυρικής περιόδου, τόνισε ότι«η περσινή χρονιά ήταν εξαιρετική για την Περιφέρεια Ηπείρου. Είχαμε συνολικά 272 συμβάντα επί συνόλου 9500 σε όλη την επικράτεια. Είναι ένας μικρός αριθμός και αυτό οφείλεται στην καλή επιτήρηση. Είχαμε καμένα 4400 στρέμματα, που επίσης είναι απειροελάχιστο μπροστά στη ζημιά που έγινε  σε άλλες Περιφέρειες. Γενικά η περσινή χρονιά ήταν μια καλή χρονιά, συγκριτικά με το χειρότερο καλοκαίρι που περάσαμε από πλευράς μετεωρολογικών συνθηκών. Είχαμε μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Άρα ήταν μια εξαιρετική χρονιά η περσινή, που στηρίχθηκε στη συνεργασία όλων των φορέων».

Αναφερόμενος στην ενεργοποίηση των Δασαρχείων,  τόνισε ότι «οι  Δασικές Υπηρεσίες και το Πυροσβεστικό Σώμα ξαναβρήκαν το δρόμο τους το 2022, ένα κοινό βηματισμό. Και στο «θρανίο» (εννοώ στη σχεδίαση) και στο πεδίο. Και αυτό φέρνει αυτά τα αποτελέσματα. Στο δρόμο καταφέραμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση , πρώτου και δεύτερου βαθμού. Να σταματήσει το Blamegame, του ποιος φταίει γιατί κάποιος δεν έκανε καλά τη δουλειά. Να δούμε – όπως είπατε κ. Περιφερειάρχη- τι πρέπει να κάνει ο καθένας από το κομμάτι το δικό του, έτσι ώστε να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου, της τρωτότητας. Και από εκεί και πέρα να ενισχύσουμε τις δυνάμεις καταστολής. Έτσι λοιπόν φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα πέρυσι στην Περιφέρεια Ηπείρου, που είναι παράδειγμα».

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες του Υπουργείου για τη στελέχωση  των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, στη μίσθωση πυροσβεστικών ελικοπτέρων και στη χρήση εναέριων μέσων επιτήρησηςdrones που θα λειτουργήσουν και φέτος σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου.

Στη συνέχεια τέθηκαν επιμέρους ζητήματα που αφορούν την πρόληψη, τους καθαρισμούς των δασικών δρόμων, την αύξηση των χρηματοδοτήσεων, τις εισαγόμενες πυρκαγιές, αλλά και τους καθαρισμούς των οικοπέδων οι οποίοι – όπως είπε ο Υφυπουργός- θα πρέπει να αυξηθούν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.  Έμφαση δόθηκε επίσης και στην αναγκαιότητα καλύτερης συνεργασίας με τις Αλβανικές Αρχές για την αντιμετώπιση των «εισαγόμενων πυρκαγιών».

Χαιρετισμό με αναφορές στις δράσεις πρόληψης των δασικών πυρκαγιών απηύθυναν οι βουλευτές κ. Μαρία Κεφάλα και Γεώργιος Αμυράς, ενώ επισημάνσεις και προτάσεις   έκαναν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ιωαννίνων Κων. Σιαράβας, Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης, Πρέβεζας Ευ. Ιωάννου.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων Πυροσβεστικού Σώματος υποστράτηγος Χριστόφορος Μπόκας, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, ΑρχιπύραρχοςΚων. Τσιώπος, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, υποστράτηγος Κων. Κακούσης ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας ταξίαρχος Βασίλης Κολιός, ο Διοικητής του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας Κων. Κορίδης  οι Δήμαρχοι Ζαγορίου Γ. Σουκοβέλος, Ζίτσας Μ. Πλιάκος, Πωγωνίου Κ. Καψάλης,, η  Προϊσταμένη  Δασικών Υπηρεσιών Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας Μαρία Τσιατούρα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Ιωάννης Τσίγκρος, ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ιωαννίνων Κων. Ντακαλέτσης κ.α.

Οριστικός ανάδοχος για το Δίκτυο Μονοπατιών

Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μετσόβου και Πωγωνίου

Η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή της συνεδρίαση  κατακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το έργο «Δημιουργία δικτύου μονοπατιών πεζοπορίας εντός των ορίων των Δήμων Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μετσόβου και Πωγωνίου». Το έργο μετά την αναθεώρηση έχει προϋπολογισμό 1.890.000 €, υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και οριστικός ανάδοχος αναδείχτηκε ο Καφετζής Γεωργ. Δημήτριος. Για την υλοποίηση του έργου έχει συναφθεί Προγραμματική Σύμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου με τους ανωτέρω τέσσερις Δήμους.

Άλλες αποφάσεις:

 Στη σημερινή της συνεδρίαση η Περιφερειακή Επιτροπή, μεταξύ άλλων, έλαβε και τις εξής αποφάσεις:

  • Ανέδειξε τους  αναδόχους για τα έργα:
  • «Άμεση αποκατάσταση καθίζησης περιοχής στον επαρχιακό δρόμο Ανήλιο – Χαλίκι», προϋπολογισμού 64.480 €. Οριστικός ανάδοχος: ΠΑΦΗΣ Ο.Ε.
  •  «Άμεσες εργασίες διαγράμμισης σε τμήματα της 1ης, 4ης, 22ης και 27ης επαρχιακής οδού της ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 70.000,00 €. Ανάδοχος: MAYCON HELLAS CONSTRUCTION COMPANY S.A»,
  • Ενέκρινε τη δημοπράτηση των έργων:
  • «Συνδρομή στην κατασκευή τεχνικών έργων (επένδυση πρανών, διαβάσεις κλπ) στραγγιστικού – αρδευτικού δικτύου Π.Ε. Άρτας για το έτος 2025», προϋπολογισμού € 190.100.
  •  «Εργασίες συντήρησης – βελτίωσης οδικού δικτύου στα όρια της ΠΕ Άρτας για το έτος 2025», προϋπολογισμού € 81.000.

Απαγόρευση αλιείας (εκτός πέστροφας) σε

ποτάμια- παραπόταμους της Ηπείρου κατά το μήνα Μάϊο

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, από 1 έως 31 Μαϊου 2025 απαγορεύεται η  αλιεία των ιχθύων (εκτός της πέστροφας) και όλων των υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο σε όλα τα ποτάμια, τουςπαραπόταμους και τις πηγές αυτών και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικώνυδάτων της Ηπείρου.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω απαγόρευση δεν αφορά τις λιμνοθάλασσες της Περιφέρειας Ηπείρου. Για τη λίμνη Παμβώτιδα ισχύει η απόφαση 65869/1491/15-4-2025 (ΑΔΑ: 6Μ5Θ7Λ9-ΞΔ5) της Περιφέρειας Ηπείρου σχετικής με την απαγόρευση αλιείας σε αυτή από 20 Απριλίου έως 5 Ιουνίου 2025.

Ειδικά για την Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου (λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν στη λίμνη και επηρεάζουν την αναπαραγωγική περίοδο των ιχθύων), απαγορεύουμε την αλιεία των ιχθύων και όλων των υδρόβιων οργανισμών, με κάθεαλιευτικό μέσο και εργαλείο από 15 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2025.

Η απόφαση αποσκοπεί στην προστασία της αναπαραγωγής των ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών που διαβιούν στα παραπάνω υδάτινα οικοσυστήματα.

Έλεγχοι- ποινές

Οι παραβάτες της απόφασης αυτής τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρα 11 και 17 του Ν.Δ. 420/1970 όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 9 του Ν. 2040/1992). Συγκεκριμένα για τις παραβάσεις των αλιευτικών διατάξεων ή αποφάσεων επιβάλλονται διοικητικές ποινές και ποινικές κυρώσεις όπως επιβολή προστίμου, αφαίρεση άδειας αλιείας, κατάσχεση και εκποίηση των παράνομων αλιεμένων προϊόντων, κατάσχεση και εκποίηση ή καταστροφή (ανάλογα με την περίπτωση) αλιευτικών εργαλείων και συσκευών.

Υπεύθυνες Αρχές για την τήρηση της παρούσας απόφασης είναι οι Αστυνομικές Αρχές, τα Δασαρχεία και όλες οι Ανακριτικές Αρχές.

Ασφαλτικές εργασίες στον κυκλικό κόμβο

 Περιφερειακής Οδού Ιωαννίνων  με  Ε.Ο. Ιωαννίνων- Ηγουμενίτσας

Από 02 Μαΐου 2025 έως και 06 Μαΐου 2025 θα εκτελεστούν ασφαλτικές εργασίες στην περιφερειακή οδό και στη συμβολή της με την Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας στα πλαίσια ολοκλήρωσης του έργου:  «Κατασκευή διπλού κυκλικού κόμβου στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας στη συμβολή της με την Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων».

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται κανονικά, στη μία λωρίδα κυκλοφορίας του κάθε ρεύματος υπό τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρίας και δεν θα χρειαστεί έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Απο το αστυνομικό δελτίο


Εβδομαδιαίος απολογισμός δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας

Σχέδιο ειδικών στοχευμένων δράσεων με τρεις βασικές κατευθύνσεις, υλοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων, καθώς και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των πολιτών.

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα από 21 Απριλίου έως 27 Απριλίου 2025, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, δραστηριοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της  Ελληνικής Αστυνομίας, και ιδιαίτερα τα επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που επιλαμβάνονται στην πλειονότητα των περιστατικών.

Στο πλαίσιο αυτό οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε -688- κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε -130- γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button. Συνολικά, διαχειρίστηκαν -443- περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν -325- συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν -6- θύματα σε δομή με όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας και
-25- θύματα σε ιατροδικαστή ή νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως “safe houses”, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία (σχετ. η από 12-04-2024 Ανακοίνωση).

Παράλληλα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων, με σκοπό την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων αλλά και των γονέων τους, εφαρμόζονται δράσεις ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά.

Έτσι, σε όλη την επικράτεια, έχουν πραγματοποιηθεί:

  • -6.533– έλεγχοι ατόμων,
  •    –401– προσαγωγές,
  •    –217– συλλήψεις, ενώ
  • βεβαιώθηκαν –257– παραβάσεις.

Προς την ίδια κατεύθυνση, συνεχίζονται οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας καθώς και τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας των πολιτών.

Για το λόγο αυτό, δραστηριοποιούνται κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των δράσεων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα, από 21 έως 27 Απριλίου 2025, πραγματοποιήθηκαν -434- ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες:

  • ελέγχθηκαν -98.929– άτομα,
  • προσήχθησαν  -3.996– και
  • συνελήφθησαν –1.827-.

Επίσης, ενδεικτικά εξιχνιάστηκαν -240- κλοπές – διαρρήξεις, -27- απάτες, -24- κλοπές τροχοφόρων, -21- ληστείες καθώς και -159- υποθέσεις περί όπλων και -253- περί ναρκωτικών.

Περαιτέρω, οι υπηρεσίες Τροχαίας πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις και στοχευμένους ελέγχους, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων-αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών, με στόχο την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Διενεργήθηκαν -124.745- τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν
-29.975- παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • -9.715- για παράνομες σταθμεύσεις,
  • -8.227- για υπερβολική ταχύτητα,
  • -1.642- για μη χρήση κράνους,
  • -1.219- για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  •    -814- για μέθη
  •    -803- για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
  •    -641- για ΚΤΕΟ και
  •    -287- για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Οι στοχευμένες αυτές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, την καλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ώστε κανένα παιδί να μη νιώθει απροστάτευτο και μόνο.

Φάρσα η προειδοποίηση για βόμβα στη Βουλή – Ταυτοποιήθηκε ο δράστης


Ολυμπιακός: Κατέκτησε το πρωτάθλημα στο πινγκ πονγκ γυναικών


Αναρτήθηκε το αρχείο των ναζί που κατέφυγαν στην Αργεντινή μετά τον Β’ Παγκόσμιο -Ανάμεσά τους των Μένγκελε και Άιχμαν


Ιβηρική Χερσόνησος: Έρευνα για το μπλακ άουτ – Αναζητούνται τα αίτια για την εκτεταμένη διακοπή ρεύματος


Ετικετοσύννεφο