Katerina Oikonomakou

Η κυβέρνηση Τραμπ βοηθάει το Κρεμλίνο να καλύψει ένα έγκλημα γενοκτονίας.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τερμάτισε τη χρηματοδότηση για ένα πρόγραμμα του Humanitarian Research Lab του πανεπιστήμιου Yale, που διευκόλυνε τη μεταφορά, στις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αποδεικτικών στοιχείων για τις μαζικές απαγωγές Ουκρανόπουλων από τη Ρωσία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η επίτροπος για τα Δικαιώματα των Παιδιών Μαρία Λβόβα – Μπελόβα κατηγορούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την παράνομη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, που τιμωρείται ως έγκλημα πολέμου. Το ένταλμα εναντίον τους εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2023.
Η βίαιη μεταφορά παιδιών από μία εθνική ομάδα σε μια άλλη συνιστά γενοκτονία σύμφωνα με το άρθρο 2 της Σύμβασης της Γενεύης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας.
Οι Ρώσοι έχουν απαγάγει τουλάχιστον 20.000 παιδιά – πολλά από αυτά, είναι παιδιά που ζούσαν σε ιδρύματα ή βρίσκονταν στο νοσοκομείο, στα κατεχόμενα Ουκρανικά εδάφη. Οι ερευνητές, όμως, εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα, είναι δεκάδες χιλιάδες τα Ουκρανόπουλα που έχουν εκτοπιστεί βίαια στη Ρωσία.
Τα παιδιά μπαίνουν σε κατασκηνώσεις – στρατόπεδα ή δίνονται σε οικογένειες Ρώσων, τους αλλάζουν κανονικότατα τα στοιχεία στα πιστοποιητικά γέννησης και τους χορηγούν ρωσικά διαβατήρια και τα υποβάλουν σε ψυχολογικά βασανιστήρια για να τα εκρωσίσουν.
Για όλα αυτά υπάρχει ήδη άφθονο αποδεικτικό υλικό. Αλλά κάθε στοιχείο μετράει, όχι μόνο για το ΔΠΔ, αλλά κυρίως προκειμένου να ταυτοποιηθούν όσο περισσότερα παιδιά γίνεται (με τα μικρότερα αυτό είναι για ευνόητους λόγους πάρα πολύ δύσκολο).
Οι Ρώσοι δεν αρνούνται ότι απαγάγουν τα παιδιά – το έχουν απλώς βαφτίσει ανθρωπιστικό έργο.
Οι ερευνητές του Yale αξιοποιούν τις τεχνολογίες OSINT (ανοιχτές πηγές δεδομένων) για να εντοπίζουν τα απαχθέντα παιδιά. Η πιο πρόσφατη έκθεσή τους δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και είναι η πιο πλήρης και τεκμηριωμένη έρευνα για τα απαχθέντα Ουκρανόπουλα.
Τα αποτελέσματα των ερευνών τους τα μοιράζονται με τις ουκρανικές αρχές, την Europol και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αυτό δεν θα είναι δυνατόν να συνεχιστεί εφόσον η χρηματοδότηση διακόπηκε στο τέλος του Ιανουαρίου.
*Η Λβόβα – Μπελόβα (πρώην πολύτεκνη σύζυγος κληρικού) πριν από μερικούς μήνες παντρεύτηκε τον γνωστό μας ορθόδοξο ολιγάρχη -όπως είναι γνωστός- Κονσταντίν Μαλοφέγεφ.
ΑΝΑΡΤΗΣΕ: ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
«Το τελευταίο ρωσικό αστείο:
Ο Τραμπ, στη μετά θάνατον ζωή, παίρνει άδεια να επιστρέψει και να επισκεφτεί τη Γη για μία ώρα. Πηγαίνει σε ένα μπαρ στη Νέα Υόρκη και ρωτά τον μπάρμαν πώς πάνε τα πράγματα για την Αμερική. Ο μπάρμαν έκπληκτος λέει: «Ουάου, κύριε, έχουμε την πιο απίστευτη αυτοκρατορία χάρη σε εσάς! Γροιλανδία, Παναμάς και Καναδάς!» «Αυτό είναι υπέροχο», λέει ο Τραμπ, «τι γίνεται με την Ευρώπη;» «Ω ναι», λέει ο μπάρμαν, «δεν μπόρεσαν επίσης να μας αντισταθούν!» «Είναι τόσο όμορφο», λέει ο Τραμπ. «Λοιπόν, πρέπει να γυρίσω τώρα, πόσα σου χρωστάω;». «Ένα ρούβλι και πενήντα κοπέκια», απαντά ο μπάρμαν.»
Από «X» Garry Kasparov
Σχολιάστε