του Αντώνη Μπέζα

Οι ελληνικές αρχές, με βάση τη σχετική διακρατική συμφωνία αφού η Αλβανία δεν ανήκει στην Ε.Ε., έχουν κάθε δικαίωμα να απαγορεύουν την είσοδο ατόμων τα οποία δε διαθέτουν έγγραφα που να αποδεικνύουν με σαφήνεια το σκοπό της παραμονής τους στη χώρα μας. Πολύ σωστά λοιπόν το έπραξαν στην περίπτωση του κ. Arben Kondi, την Κυριακή 1.9.2024 στο ελληνικό Τελωνείο Μαυροματίου.
Ο Αλβανός αυτός συγγραφέας, ιδρυτικό μέλος Συλλόγων «Τσάμηδων» στη γειτονική χώρα, δεν είναι, όπως θέλει ο ίδιος να εμφανίζεται, υπερασπιστής των υποτιθέμενων δικαιωμάτων τους αλλά άνθρωπος που εκπροσωπεί ακραία εθνικιστικά στοιχεία και αναπτύσσει συστηματικά ανθελληνική δράση παραχαράσσοντας την ιστορία και προωθώντας αβάσιμες νομικά και πολιτικά διεκδικήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε προηγούμενη επισκέψή του στη Θεσπρωτία δεν αρκέστηκε στον παραθερισμό αλλά συγκέντρωσε επιλεκτικά οπτικοακουστικό υλικό το οποίο χρησιμοποίησε για την εξυπηρέτηση της τσάμικης αλυτρωτικής προπαγάνδας.
Οι διαστρεβλώσεις των γεγονότων, οι επινοήσεις, οι αποσιωπήσεις, τα στρογγυλέματα, οι προκλήσεις και οι συμψηφισμοί σκοπιμότητας σε σχέση με το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα» και γενικά την προβληματική λειτουργία του κράτους Δικαίου σε βάρος της ελληνικής μειονότητας (βλέπε δηλώσεις του Φρέντι Μπελέρη για την απελευθέρωσή του) δε βοηθούν στην οικοδόμηση καλών σχέσεων και αληθινής φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας. Παράλληλα, δεν εξυπηρετούν την ενσωμάτωση της Αλβανίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά νομίζω ότι θα πρέπει να δείχνει όταν χρειάζεται, όπως στο συγκεκριμένο περιστατικό, την απαιτούμενη αποφασιστικότητα!
Σχολιάστε