
Το πρόγραμμα Δράσης της μας έστειλε η Ομοσπονδία Μουργκάνας. Μια σημαντική πρόταση, στην αναπτυξιακή ξεραΐλα που μαστίζεις τον έτσι κι αλλιώς απαράδεκτα οργανωμένο Καποδιστριακό μας Δήμο. Θα δημοσιεύσουμε, σε συνέχειες δυστυχώς- λόγο χώρου- το υπόμνημα, ζητώντας- όπως ζητά και η Ομοσπονδία- διάλογο, συναίνεση και συνεργασία. Αν και πιστεύω μας είναι ότι για να σε προσέξει το σημερινό Αθηνοκεντρικό Κράτος πρέπει να προσφύγουμε στην Ε.Ε. ώστε να ελέγχουν να κονδύλια που παίρνει η Αθήνα για σύγκλιση και τα αποτελέσματά τους. Γιατί εμείς εδώ αντί να συγκλίνουμε με την Ευρώπη συγκλίνουμε- ραγδαία τα τελευταία χρόνια- με τον τρίτο κόσμο.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Α. ΓΕΝΙΚΑ
*Ταυτιζόμαστε με την θέση εκείνων που πιστεύουν ότι η περιοχή μας χρειάζεται ΕΙΔΙΚΟ αναπτυξιακό πρόγραμμα που η εφαρμογή του ΔΕΝ θα υπόκειται στους νόμους της αγοράς και ΔΕΝ θα παίρνει υπόψη του τη σχέση «κόστους- ωφέλειας».
*Ενώνουμε την φωνή μας με όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι μαζί με το Λιμάνι και την Εγνατία χρειάζονται και άλλα μεγάλα έργα στο Νομό, όπως:
- Η σιδηροδρομική σύνδεση. – Ο κάθετος οδικός άξονας. – Ο αγωγός αερίου κλπ.
* Αναμένουμε από τα πνευματικά ιδρύματα (ΑΕΙ & ΤΕΙ) & ιδιαίτερα από τους συμπατριώτες ειδικούς επιστήμονες που υπηρετούν σ’ αυτά να πάρουν πρωτοβουλίες και να εκπονήσουν μελέτες που θα στοχεύουν στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της περιοχής.
*Ευελπιστούμε ότι θα παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που οδηγούν στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρέχονται από το Γ΄Κ.Π.Σ. και τα άλλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, σε όφελος της περιοχής μας. Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ακόμη και για παλιννόστηση.
-Προτείνουμε την ίδρυση- έστω και κατ’ εξαίρεση- τμήματος Νοσηλευτικής στο Φιλιάτι, εντεταγμένο στο ΤΕΙ Ηπείρου, χωρίς να αποκλείσουμε Τμήμα άλλου επιστημονικού πεδίου, γιατί:
-Θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του Νοσοκομείου και θα εξασφαλίσει την αναπτυξιακή του πορεία.
-Θα αποτελέσει κίνητρο παραμονής στο Φιλιάτι αξιόλογου επιστημονικού προσωπικού που ενδιαφέρεται για πανεπιστημιακή καριέρα.
-Θα φέρει οικονομική αναζωπύρωση στο Φιλιάτι και τη δυνατότητα της αξιοποίησης ανενεργών κτιριακών υποδομών.
-Θα φέρει την νιότη και μαζί την ελπίδα της επιβίωσης αυτής της ακριτικής περιοχής.
-Τέλος θα δώσει την ευκαιρία σε φοιτητές- τριες και γονείς από όλη την Ελλάδα να γνωρίσουν την φιλοξενία και το ήθος των κατοίκων της περιοχής.
Σχολιάστε