(απο το φύλλο 4 Σεπτέμβρης 1999)
Με το πόδι σηκωμένο
Η εκπαίδευση μάγκα μου, είναι μεγάλη υπόθεση. Θα σου τα κάνω λιανά για να με πιάσεις. Ας πάρουμε να πούμε παράδειγμα από την Αστυνομία.
Είχαμε αδελφάκι κάτι χωροφυλάκους που τους βάλανε Αλβανοσυλλέκτες. Πήρανε και κάτι καινούργιους και μετά τους ξαμολύσανε να μαγκώσουν τους λαθραίους και το μόνο που τους έμεινε από την εκπαίδευση είναι ότι οι Αλβανοί τρέχουνε πολύ και κυκλοφοράνε τη νύχτα.
Σιδερικό οι μόρτηδες στη μέση, όχημα 4X4 και αλάργα μάγκες, γιατί διαβαίνει η εξουσία.
Αυτά, δικέ μου, είναι πρόχειρα πράματα. Άκου να δεις πώς έπρεπε να είναι η φτιάξη.
Παίρνουμε μια μεγάλη φωτογραφία ενός Αλβανού, μια μεγάλη φωτογραφία ενός λαγού και μια μεγάλη φωτογραφία ενός αγριογούρουνου. Τις κρεμάμε στον πίνακα και φωνάζουμε τους Αλβανοσυλλέκτες. Τους εξηγούμε ότι εμάς μας ενδιαφέρει να τσακώσουμε μόνο το αντικείμενο της πρώτης φωτογραφίας διότι τα δυο άλλα αντικείμενα είναι άνευ σημασίας για την υπηρεσία και άμα τα τρακάρουμε στο δρόμο τη νύχτα, τα αφήνουμε να την κοπανήσουν.
Αρωτάω λοιπόν εγώ ο άσχετος. Έγινε έτσι; Όχι. Είναι εκπαίδεψή αυτή ρε; Γιατί δεν δώσατε στα παιδιά να καταλάβουν τι εστί αλβανός; Εκτός και τους έχετε και εσείς κακία. Εννοείς τι εννοώ.
Μαζώχτηκε το λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο (τα χαμόγελα περικαλώ λείπουν) και αποφασίζανε τα εκατά να παρκάρουν έξω από την Αστυνομία από τη μια μεριά, γιατί άμα παρκάρουνε από τις δυο δεν διαβαίνει άνθρωπος, άσεπου μπορεί να πατήσουνε και κανέναν αδέσποτο.
Αυτοί, τώρα, δικέ μου, θυμηθήκανε ότι μια φορά ο Μητσοτάκαρος τους είχε πει «το κράτος είστε εσείς» και σου λένε, αφού εμείς είμαστε το κράτος και αφού αυτοί δεν μπορούνε να μας γράφουνε τους γράφουμε εμείς και ούτε γάτος ούτε ζημιά.
Και να φανταστείς ότι ο Δήμος (περικαλώ όχι σκουντήματα και χαμόγελα) έφτιαξε και επιτροπή για να κανονίζει την κυκλοφορία και τις ταμπέλες.
Τώρα, δικέ μου, μαθαίνω ότι ο Δήμαρχος στεναχωρήθηκε που του είπανε ότι δεν κάνανε τίποτε μέχρι τώρα. Ε, άμα κάνατε ρε μάγκες, δεν θα φαινότανε; Τι, τα πλύνατε με ΑΖΑΞ και τα κάνατε αόρατα:
Διότι, ο κάθε άρχοντας πρέπει να έχει οράματα. Αλλά. άμα δεν έχεις επαφές με την πιάτσα τότε μόνο παραισθήσεις μπορείς να έχεις. Και κουνιόσαστε και λυγιόσαστε ότι τόσα δώσαμε εδώ, τόσα εκεί και τόσα παραπέρα. Από πού ρε τα δώσατε: Τα φέρατε μαζί σας όταν καβαληκέψατε την εξουσία: Αλλά ας είναι καλά ο Αλεκάρας να πούμε, που σας φλόμωσε στον παρά και εσείς κάνετε το βαρβάτο με ξένα εργαλεία. Γιατί αδελφάκι μου δεν πρόλαβε να φύγει και βγήκε η Βασίλω και λέει: «Ο Δήμος έχει δικαίωμα να δίνει δουλειές μέχρι δυο εκατομμύρια σε όποιον θέλει και χωρίς να ρωτάει κανένανε».
Για στάσου ρε κυρά μου. Εδώ, ο δικός μας με δυο μάτια και γυαλιά και δεν το έκανε, γιατί ήξερε τι θα γίνει και εσύ με ενάμισυ μάτι λες τέτοιες χοντράδες;
Πήρανε αμπάριζα και οι δικοί σου οι λεβέντες, και μοιράζουνε στους παράδες «πάρε δυο χαρτόνια εσύ που μας ψήφισες, πάρε δυο χαρτόνια εσύ που μας συμπόνεσες, πάρε δυο χαρτόνια εσύ που θα μας ψηφίσεις».
Διότι, οι περισσότεροι έχουν σκοπό να ξανασώσουνε την επαρχία και μείνανε ταπί και ψύχραιμοι και περιμένουμε τον Αλεκάρα να ξαναροβολήσει για να του διακονέψουμε παράδες.
Και περικαλώ επιμονή στην ποιότητα. Όπως στη χλωρίνη ΚΛΙΝΕΧ. «Αυτήν ξέρετε, αυτήν εμπιστεύεστε». Αυτόν τον εργολάβο ξέρουμε σε αυτόν δίνουμε τις δουλειές. Και ξεσηκώθηκαν οι άλλοι μάγκα μου και δεν τους κάνεις ζάφτι με τίποτα και παραλίγο ένας προχθές να βαρέσει τον «εκ μεταγραφής στην πλατεία».
Διότι αδελφάκι μου. ο «εκ μεταγραφής», επειδή ο μεγάλος δεν βγαίνει από το γραφείο του, αλωνίζει και κάνει ότι του γουστάρει.
Με το μπαρδόν ρε μάγκες και σας ζάλισα με το Δήμο, αλλά επειδή όπου να πάω δεν ακούω τίποτε άλλο να με συμπαθείτε. Μετά και εγώ σκύλος της επαρχίας είμαι, υποχρέωση δεν έχω σε κανένανε, γιατί δεν έχω αφεντικό και κακή λύσα να με φάει αν σας τα λέω περί κουτσομπολιό.
Και επειδή είμαι ευγενής σκυλί, σας εύχομαι, να ζήσετε μέχρι που να έρθει το τρένο στην Θεσπρωτία, δηλαδή άλλα διακόσια χρόνια, κι ας λένε αυτοί της
Πανηπειρωτικής μπούρδες.
Διότι μόρτη μου, το φίδι δεν ψοφάει με αγιαστικό, θέλει παλούκι στο καύκαλο, όπως θέλανε παλούκι μερικοί από αυτούς που μας πρίξανε τόσες μέρες με το συνέδριο.
Ο Αδέσποτος


Σχολιάστε