Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Τ’ ΑΗ ΓΙΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ, ΠΑΛΙΑ

Διαβάστε παρακάτω ¨πως γιορταζόταν η μέρα τ’ Αη Γιωργιού στο Φιλιάτι¨, απο τις Φιλιατιώτικες αναμνήσεις του φίλου Πολ Μαντέλου:

                           Του Αη Γιωργιού στο τάγμα 628  Φιλιατών

Ο Αϊ Γιώργης είναι προστάτης του πεζικού και στο Φιλιάτι, τα παλιότερα χρόνια γιόρταζε το τάγμα μας το 628τπ. που τόσα καλά έχει προσφέρει στον τόπο. Όμως  επειδή εκείνη τη μέρα ο κόσμος θα πήγαινε στον Αϊ Γιώρη στην Πηγή, κανόνιζαν οι αρχές και μεταθέτανε την γιορτή του τάγματος την Κυριακή του Θωμά.

Μόλις σχόλαγε η λειτουργία στην Αγία Τριάδα, που συνήθως έρχονταν και ο Δεσπότης, όλος ο κόσμος ξεκίναγε ουρά για το στρατόπεδο, στην ανατολική μεριά που χαμηλώνει η Κόντριζα. Με το που μπαίναμε στην πύλη του τάγματος μας έπιανε η τσίκνα από τα ψητά. Λίγο παραμέσα από την είσοδο, στα πεύκα, φανταράκια έφερναν γύρω σούβλες με αρνιά, που θα τρώγαμε αργότερα όλοι μαζί.

Ο κόσμος συγκεντρώνονταν σε μια μεγάλη  πλατεία του στρατοπέδου, μπροστά από το διοικητήριο που υπήρχε και Ηρώο. Μπροστά κάθονταν οι αρχές, Νομάρχης, Έπαρχος, Δήμαρχος, Σύμβουλοι, Διοικητές του στρατού, της Χωροφυλακής, Διευθυντές και στελέχη υπηρεσιών και παραπίσω το πόπολο, πολύς κόσμος.

Μετά άρχιζε η επιμνημόσυνη δέηση από το Δεσπότη και του παπάδες, και μετά οι αρχές καταθέτανε στεφάνια. Όταν τέλειωναν αυτά μας πήγαιναν σε έναν χώρο παραπάνω όπου είχαν σαν έκθεση με τα πολεμικά όπλα, ντουφέκια Μ1, πολυβόλα, κανόνια, όλμους, χειροβομβίδες και άλλα. Εκεί υπήρχαν φαντάροι και εξηγούσαν στον κόσμο τη δουλειά κάνει το κάθε πολεμικό όπλο. Αφού τέλειωνε και αυτό ο διοικητής έδινε εντολή και  όλοι πηγαίναμε στο πίσω μέρος του στρατοπέδου που έβλεπε τους λόφους της Κόντριζας και το Σκαρπάτι. Εκεί γινόταν επίδειξη πολεμική με πραγματικά πυρά. Από την μεριά τη δικιά μας έκαναν επίθεση στους υποτιθέμενους εχθρούς που ήταν στους απέναντι λόφους. Πρώτα άρχιζε το πυροβολικό και οι όλμοι έσκαγαν στους πέρα λόφους, τους βλέπαμε ήταν πολύ κοντά και οι σκηνές ήταν τρομερές, εντυπωσιακές. Μετά άρχιζαν να ρίχνουν καπνογόνα και χάνονταν από τα μάτια οι λόφοι, μετά έκανε επίθεση το πεζικό. Οι φαντάροι έκαναν εφ όπλου λόγχη και ορμούσαν να καταλάβουν τα υψώματα. Έριχναν χειροβομβίδες, έριχναν  ντουφεκιές, τα οπλοπολυβόλα και τα μυδράλια κροτάλιζαν κακακακα και η ατμόσφαιρα ήταν φοβερή, σαν να είσαι μέσα σε μια πραγματική μάχη. Ο κόσμος έφευγε εντυπωσιασμένος. Μετά κατεβαίναμε πάλι στην πλατεία στο διοικητήριο.

Εκεί τα φανταράκια είχαν στρώσει τραπέζια με ψητά, κρασιά, αυγά και κουλούρια κι ο κόσμος έπαιρνε κι έτρωγε κι έπινε. Τα μεζεκλίκια ήταν σε αφθονία και με την φτώχια που είχε ο κόσμος κάποιοι έβαζαν μεζέδες και στις τσέπες…  Κάποιες φορές είχαν και κλαρίνα και χόρευε ο κόσμος. Είναι γεγονός πως ήταν μια πολύ καλή γιορτή αυτή που γίνονταν στο τάγμα του Αϊ Γιωργιού, έφερνε τον κόσμο κοντά στα στρατευμένα παιδιά του, οι παλιοί σίγουρα την θυμόμαστε με νοσταλγία. Στη φωτογραφία με τα φανταράκια που φέρνουν γύρω τις σούβλες, πρώτος ο Κώστας Μητσιάνης- από την Νάουσα, που είχαμε την τύχει να γνωρίσουμε και να μας αφηγηθεί ιστορίες από την θητεία του στο 628τπ Φιλιατών- να είναι καλά και να θυμάται τα καλά από το Φιλιάτι, όπως κι εμείς.

(Δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα «τα ΝΕΑ των Φιλιατών» φ.143 Απρίλης του 2011)

 Παλιοί Φιλιαταίοι στο 628 τπ

φανταράκια το Πάσχα 1973… 

ΟΡΧΗΣΤΡΑ στο 628τπ το ΠΑΣΧΑ του 1974- οι περισσότεροι υπηρετούσαν θητεία- απο αριστερά Βαγγέλης Κλωντζάρης-τραγουδι,κιθαρα, Γιώργος Κώτσης-ακκορδεόν,Κώστας Αντωνίου-κιθαρα, Σωτήρης Μέγγουλης- κλαρίνο και Δημήτρης Κώτσης- κρόταλα gest star.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: