Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Για να κατανοήσουμε την εν λόγω θεματική, θα χρειασθεί να ξεκινήσουμε από την εμφάνιση των πρώτων οργανωμένων ανθρωπίνων κοινοτήτων. Αυτές εμφανίστηκαν, ως επί το πλείστων, σε μέρη εύφορα, με εύκρατο – ήπιο κλίμα,  με πολλά νερά μπόλικο κυνήγι και περισσή βλάστηση. Οι εμφανείς πρωταγωνιστές, εκείνης της περιόδου, δηλαδή ο αντρικός πληθυσμόςήτανε κυρίως κυνηγοί, τροφοσυλλέκτες και πολεμιστές. Στην αρχή εγκαταστάθηκαν σε προστατευμένα φυσικά κοιλώματα και σπηλιές, που δεν ήτανε ορατά από φυσικούς εχθρούς { άγρια ζώα } και αντίπαλες- εχθρικές ανθρώπινες ομάδες που διεκδικούσαν τον ίδιο ζωτικό χώρο.  Εντός αυτόν των κοινοτήτων, δημιουργήθηκαν οι πρώτοι ήρωες. Αυτοί προέρχονταν από τον ανδρικό πληθυσμό. Αυτοί εξασφάλιζαν την χωρική ασφάλεια των οικισμών τους από τους προαναφερόμενους εχθρούς και εφοδιάζανε και φροντίζανε για την παροχή της απαραίτητη διατροφής για να μακροημερεύσει και  να ευημερήσει η κοινότητα τους. Αυτοί παρουσίασαν τους πρώτους θυρεούς, { που ήτανε μέρη των ζώων πχ. κυνόδοντες κ.λπ. καθώς και το δέρμα του μετώπου από τους  σκοτωμένους, στα πεδία των μαχών αντιπάλους τους. Στις γυναίκες έμενε ο πιο αφανής ρόλος, ο οποίος στο διάβα του χρόνου αποδεικνύετε και ο πιο σημαντικός κατά την γνώμη μου. Η περιποίηση των γερόντων, η καθαριότητα των οικισμών, η ανατροφή των παιδιών, το ντύσιμό τους, και η ανθρώπινη επικοινωνία που αφορούσε την ιστορική τους εξέλιξη συνδυασμένη με τα σημαντικότερα τρέχοντα συμβάντα, ανήκαν στα καθημερινά καθήκοντά τους. Εκεί αναπτύχθηκαν οι διάφορες τελετές, που είχανε να κάνουν με τις συχνές απώλειες του αντρικού πληθυσμού στο κυνήγι και στις μάχες με τους αντιπάλους τους καθώς και με τις γεννήσεις και τους φυσιολογικούς θανάτους των γηραιοτέρων. Σημαντικά ήτανε, επίσης τα τσιμπούσια, που γινότανε πολλές φορές μετά από νηστεία πολλών ημερών που συνήθως ακολουθούσαν τον χρόνο που ήθελαν οι κυνηγοί να σκοτώσουν και να μεταφέρουν τα θηράματά τους στους οικισμούς τους. Εξίσου σημαντικές, ήτανε και οι τελετές ενηλικίωσης και σμιξίματος των νέων ζευγαριών. Όσο περισσότερο μεγάλωναν  και ευημερούσαν οι πρώτες ανθρώπινες κοινότητες, ωθούνταν προς εγκατάσταση σε μεγαλύτερους φυσικούς χώρους όπου εμφανίστηκαν και τα πρώτα σημαντικά επιτεύγματά του ανθρώπινου πολιτισμού, με την δημιουργία των μεγάλων πόλεων κ.λπ. Στους πρωταρχικούς οικισμούς εμφανίστηκαν, οι πρώτοι σαμάνοι – μάγοι που οι πρώτες παραστάσεις { με την χάραξη των βράχων των κατοικήσιμων σπηλαίων  με εικόνες από τα κυνήγιακαι τα άγρια ζώα που υπήρχαν στις περιοχές τους καθώς και οι πρώτοι συμβολισμοί στα ξύλινα τοτέμ και στους πέτρινους όγκους των γύρω περιοχών και τα πρώτα αγαλματίδια που συμβόλιζαν την μητέρα γη και την μητέρα την εγκυμονούσα, που τροφοδοτούσε και ανανέωνε, με τις νέες ψυχές που έφερνε στη ζωή, τις όποιες απώλειες υπήρχαν στον πληθυσμό των κοινοτήτων τους.

Σκεφτείτε ότι, ο μέσος ηλικιακός όρος, στους πρωταρχικούς οικισμούς, ανέρχονταν στα δώδεκα με δεκαπέντε έτη και από τότε έχουν αποδημήσει έως σήμερα πάνω από εκατό δισεκατομμύρια ανθρώπινα πλάσματα και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου στον πλανήτη μας διαβιούν περισσότερές από οκτώ  από δισεκατομμύρια ανθρώπινες υπάρξεις. Επειδή με έχει πιάσει μια επιθυμία να μακρηγορήσω, θα επανέλθω στο θεματική του παρόντος κειμένου. Οφείλω λοιπόν να ομολογήσω ότι, χάρι στην γυναικεία φιλαρέσκεια και καλαισθησία, εξελίχθηκε και αναδείχτηκε ο σύγχρονος  ανθρώπινος πολιτισμός.   Από τα στολίδια και τα λούσα των γυναικών αναδείχτηκαν οι ανθρώπινες τέχνες και οι σύγχρονοι οίκοι μόδας, αρωμάτων και καλλυντικών που στολίζουν τον υπέροχο γυναικείο πληθυσμό που αποτελεί και το έτερον ήμισυ της καθημερινότητάς μας, Ευτυχώς που επιτέλους και ο ανδρικός πληθυσμός κατανόησε την χρησιμότητα και τα ευεργετικά αποτελέσματα που επιφέρει στη ζωή του η  φιλαρέσκεια και της καλαισθησία. Ευελπιστώ ότι, στο εγγύς μέλλονόλα τα ανθρώπινα πλάσματα του πλανήτη μας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα οφέλη που αυτά επιφέρουν στην αναψυχή μας και στην ευχάριστη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μας.

Ένας αληθινός λάτρης του ωραίου άσχετα με το πώς ο καθένας μας το κατανοεί.

Προς  όλους τους καλαίσθητους και φιλάρεσκους πειρασμούς μας,

Ο παντοτινό σας φίλος

Λεωνίδας Ταφέκης

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: