Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Με αφορμή κι αιτία τον κεραυνό της Τρίτης 7/3/17  που τάραξε την Κάτω Πλατεία- με ζημιές ευτυχώς μόνο υλικές- στο δίκτυο του ΟΤΕ, που αποκαταστάθηκε άμεσα από το συνεργείο του και σε κομπιούτερ ιδιωτών- επτά αποκατέστησε ο μάγος των κομπιούτερ Μιχάλης Κώτσης (άμα δεν παινέψεις το σπίτι σου…)!

Επ’ ευκαιρία λοιπόν, να προσθέσω πως είναι από παλιά εξακριβωμένο ότι «ο χώρος στην υδροφόρο περίμετρο των Πουσίων τραβάει τους κεραυνούς» κι εννοεί τον χώρο της κάτω πλατείας ευρύτερα. Υπάρχουν από παλιά αναφορές για αυτό το θέμα, όπως η παρακάτω:

Φιλιάτες, Φλεβάρης 1937 από την εφημερίδα ¨ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ¨

Την Πέμπτη το απόγευμα κεραυνός κατέπεσε στην οικία του συμπολίτη Ζάνε Τσου και φόνευσε την σύζυγο του Χασιέ Ζάνε Τσου ετών 35 και την σύζυγος του γιού του Ρουσδιέ Νουσρέτ Τσου ετών 25. Επίσης τραυμάτισε ελαφρά τον Σουάιπ Μούχο από τη Σκέφαρη. Το παράδοξο είναι ότι τα τέκνα των δυο γυναικών, επτά τον αριθμό δεν έπαθαν τίποτε, παρότι ήταν σε διπλανό δωμάτιο. Ο χώρος στην υδροφόρο περίμετρο των Πουσίων τραβάει τους κεραυνούς και πρέπει να μπει αλεξικέραυνο, γιατί το σημείο που έπεσε ο κεραυνός απέχει μόλις 20 μέτρα από της αποθήκες πολεμικού υλικού του Στρατού. (από ότι μου λέει η μητέρα μου το σπίτι αυτό ήταν κάπου εκεί που είναι σήμερα ο κιν/φος Δάλλα).

η φωτογραφία  είναι του 1913-  το πηγάδι υπάρχει και σήμερα έξω απο τον περίβολο του Γυμνασίου-απο το αρχείο του Φρ. Μπουασονά το 1913. Το αρχείο έφερε κι ανέδειξε ο πρόεδρος του  ΚΙΜΕΘΕ Μιχάλης Πασιάκος (το κτίριο πίσω απο το πηγάδι ήταν ελαιοτριβείο και παραπίσω ήταν ο Μεντρεσές, το Μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο- αριστερά διακρίνετε η Λούτσα των Φιλιατών.)

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: