Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Ένταξη της Μονάδες Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων και Πράσινων Αποβλήτων Π.Ε. Θεσπρωτίας

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ανακοινώνει την ένταξη της Πράξης του ΦοΔΣΑ Ηπείρου «Μονάδες ΚομποστοποίησηςΠροδιαλεγμένων και Πράσινων Αποβλήτων Π.Ε. Θεσπρωτίας και Π.Ε. Πρέβεζας Περιφέρειας Ηπείρου» στο Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (συνολικού προϋπολογισμού 6,6 εκ. ευρώ).

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, η υλοποίηση της Πράξης από τον ΦοΔΣΑ Ηπείρου αφορά στην κατασκευή Μονάδας ΚομποστοποίησηςΠροδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων και πρασίνων (προϋπολογισμού 2,9 εκ. ευρώ), δυναμικότητας 3.000τν ετησίως με μέγιστη λειτουργική δυναμικότητα 3.450τν/έτοςπουθα εξυπηρετεί το σύνολο των Δήμων της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, δήλωσε σχετικά:

«Η νέα Μονάδα Κομποστοποίησης που έρχεται να προστεθεί στο υπάρχον δίκτυο υποδομών του Περιφερειακού Σχεδιασμού Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Ηπείρου, αποδεικνύει την γενικότερη πολιτική βούληση για διαχείριση των βιολογικών αποβλήτων. Με δεδομένα τα οφέλη στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αποδείξει ικανότητα, ετοιμότητα και προσαρμοστικότητα για την ταχύτερη μετάβαση από μία κοινωνία εξάντλησης των πόρων σε μία νέα κοινωνία, όπου η οικονομική ανάπτυξη συνυπάρχει αρμονικά με την ανανέωση των φυσικών πόρων».

Πρόσκληση συμμετοχής στη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) Δήμου Ηγουμενίτσας

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας (Φορέας Εκπόνησης) εκπονεί Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.),  μέσω του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις  Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Πράσινου Ταμείου, στο πλαίσιο του Ν. 4819/2021 (Α΄129). Το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί έργα, δράσεις και άλλες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους. Τα Σχέδια Αστικής προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) δύναται να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο δυνάμει της παρ. 10 του άρθρου 121 του ν.4819/2021 (Α΄129). Για την υλοποίηση των υπηρεσιών εκπόνησης του Σ.Α.Π. λαμβάνονται υπόψη οι τεχνικές οδηγίες του ΦΕΚ 5553/Β/2021 – Προδιαγραφές, όροι και τεχνικές οδηγίες για την εκπόνηση «Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.), όπως ορίσθηκαν με την ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/110088/887/19.11.2021 Απόφαση Υφυπουργού Π.ΕΝ και η υπ’ αρ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/138233/1697/28-12-2022 Ερμηνευτική εγκύκλιος ως προς την μορφή των γεωχωρικών δεδομένων για την εφαρμογή των «Τεχνικών Οδηγιών σύνταξης Σχεδίων Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.)».

Στόχος του Σ.Α.Π. είναι να προσδιορίσει τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και τις προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών, ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο Δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις. Προκειμένου να δημιουργηθεί το εν λόγω δίκτυο,οι Δήμοι καταρτίζουν Σ.Α.Π. εντός των διοικητικών ορίων τους, σε συγκεκριμένη επιλεγόμενη περιοχή παρέμβασης. Η περιοχή παρέμβασης υλοποίησης του Σ.Α.Π. του Δήμου Ηγουμενίτσας εστιάζεται στο κυριότερο αστικό κέντρο του Δήμου, την Ηγουμενίτσα, καθώς και τους οικισμούς Μαργαρίτι, Νέα Σελεύκεια, Πέρδικα, Πλαταριά και Σύβοτα και ειδικότερα περιλαμβάνει τις ακόλουθες οδούς:

Ηγουμενίτσα:

 • Αθηναγόρα
 • Ιωαννίνων
 • Πάργας

Μαργαρίτι:

 • Οδός έμπροσθεν Αστυνομίας
 • Οδός έμπροσθεν Γενικού Λυκείου

Νέα Σελεύκεια:

 • Ιπποκράτους

Πέρδικα:

 • Δημοκρατίας
 • Δροσίνη
 • Κύπρου
 • Νικηταρά
 • Παρατηρητηρίου
 • Πύρρου
 • Σουλίου

Πλαταριά:

 • Παραλιακή οδός
 • Βόρεια παράλληλη της Κολοκοτρώνη

Σύβοτα:

 • Κεντρική οδός

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν στην εξασφάλιση προσβασιμότητας στους υπαίθριους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους και στην εξασφάλιση προσβασιμότητας στα σημεία εισόδων των δημοσίων κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και άλλες κοινωφελείς χρήσεις. Οι προτεινόμενες διαδρομές και παρεμβάσεις για τους οικισμούς Ηγουμενίτσα, Μαργαρίτι, Ν. Σελεύκεια, Πέρδικα, Πλαταριά και Σύβοτα απεικονίζονται στο παρακάτω χάρτη.

Σας καλούμε να λάβετε μέρος στη διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 26/02/2023, με τις απόψεις σας επί των προτεινόμενων παρεμβάσεων στις προαναφερθείσες διαδρομές, με στόχο την εξασφάλιση της προσβασιμότητας στις σημαντικότερες κοινόχρηστες – κοινωφελείς χρήσεις των οικισμών.

Πληροφορίες και αποστολή απόψεων και προτάσεων: Χριστίνα Γόγολου, Τηλ.: 2665361236 / e-mail: xri.gogolou@gmail.com

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: