Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


 

Διάλογος και Δημοκρατική Ευθύνη- Η Πολιτική

Ιστορία των λαών διδάσκει ως σύνολο και χωρίς τη διαγραφή των ανεπιθύμητων χρονικών περιόδων –Οι Βουλευτικές Εκλογές με Απλή Αναλογικήτην26η Ιανουαρίου 1936 και την 31η Μαρτίου 1946

ΓιώργοςΜαστορίδης

Η αρχαία πόλη-κράτος ήταν πρωταρχικά αμυντικός κοινωνικός οργανισμός, όπως και το σύγχρονο έθνος-κράτος, με πρώτο μέλημα την κοινωνική συνοχή για την αμυντική ή/και επιθετική νικηφόρα αντιμετώπιση των εχθρικών κινδύνων. Το Κράτος, η Πολιτεία, είναι το Όλον, οι πολίτες και  τα Πολιτικά Κόμματα αποτελούν  τα Μέρη του Συνόλου.  Συζητούν δημιουργικά και διαλέγονται θετικά, ώστε να μη τους χωρίζει διασπαστικά διχαστική άβυσσος κομματικών συμφερόντων. Ειδικά, το εκλογικό σύστημα της Απλής  Αναλογικής προϋποθέτει δημιουργικό πολιτικό  διάλογο, διακομματική συνεννόηση, προγραμματική κυβερνητική συνεργασία. 

Ο δημιουργικός πολιτικός διάλογος είναι το θεμέλιο της δημοκρατικής κοινωνίας. Η πρόθεση «δια» στο ρήμα «διαλέγομαι» και στα ουσιαστικά «διάλογος» και «διαλεκτική» δηλώνει αμοιβαιότητα, δηλαδή οι συνομιλητές συμπολίτες δίνουν και παίρνουν. Στον δημοκρατικό πολιτικό διάλογο θέσεις και αντιθέσεις οδηγούν σε συνθέσεις, όταν βέβαια οι άνθρωποι ως δημοκρατικοί πολίτες και πολιτικοί αναζητούν κοινές εφαρμόσιμες λύσεις στα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα με ειλικρίνεια, εντιμότητα, αξιοπιστία και φερεγγυότητα. Στην πολιτική πράξη, βέβαια, ειδικά στις προεκλογικές και μετεκλογικές πολιτικές περιόδους τα πολιτικά πράγματα είναι  πολύ διαφορετικά. «Στον εκλογικό πόλεμο κάνουμε πόλεμο», δηλώνουν ριζοσπαστικά οι λαϊκιστές Ριζοσπάστες, θαυμαστές και μιμητές ολοκληρωτικών πολιτικών αντιλήψεων.  Η αρνητική κομματική διαλεκτική με εριστικό και διχαστικό πολιτικό λόγο «ή όλα ή τίποτε», «ή εμείς ή αυτοί», «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»,στοχεύει και αποβλέπει αποκλειστικά στο μικροκομματικό συμφέρον. Με  ιδεοληψίες,  ανακρίβειες, φανατισμό, τραμπουκισμό  σπέρνει στην κοινωνία διχαστικό μίσος υπονομεύοντας συστημικά τόσο τη δημοκρατική συνεργασία όσο και την κοινωνική ειρήνη και ευημερία.

Η ελληνική Πολιτική Ιστορία έχει πολλά παραδείγματα Εκλογών με το σύστημα της Απλής Αναλογικής, οι οποίες σε κρίσιμες στιγμές για την κοινωνία και την οικονομία προκάλεσαν κοινωνικό και πολιτικό διχασμό λόγω τηςδιχαστικής πολιτικής νοοτροπίας και ασυνεννοησίας με καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.Στο προηγούμενο άρθρο  παρουσιάστηκαναναλυτικά οι «ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ 31η ΜΑΡΤΙΟΥ 1946 ΜΕ «ΕΝΟΠΛΗ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ» ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ»(https://www.politistikomellon.eu/2023/). Στο σημερινό άρθροοι πρώτες μεταπολεμικές Βουλευτικές Εκλογές του 1946, οι οποίες οδήγησαν στον τρίτο γύρο της ένοπλης ιδεολογικής σύγκρουσης,συνεξετάζονται με τις τελευταίες προπολεμικές του 1936, που οδήγησαν στη δικτατορία του Μεταξά.

1.Οι εκλογές της 26ης Ιανουαρίου 1936

Οι τελευταίες εκλογές του Μεσοπολέμου διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Δεμερτζή την 26η Ιανουαρίου 1936.

Αξίζει να επισημανθούν τα εξής:

1. Οι κάλπες ανέδειξαν ισοδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων της εποχής, Λαϊκό Κόμμα (143 έδρες) και Κόμμα Φιλελευθέρων (142 έδρες). Η ασυνεννοησία μεταξύ των δύο μεγάλων Κομμάτων οδήγησε σε κυβερνητικό αδιέξοδο.

2. Το Παλλαϊκό Μέτωπο (ΠΑ.ΜΕ.) – το σημερινό Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.) είναι γνήσιος κομματικός απόγονός του – με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. Νίκο Ζαχαριάδη, έλαβε 73.411 (5,76%) και εξέλεξε δεκαπέντε (15) βουλευτές. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ζαχαριάδης δεν εξελέγη βουλευτής στον Πειραιά και Αρχηγός της κοινοβουλευτικής του ομάδας ορίστηκε ο Στέλιος Σκλάβαινας.

3. ΤοΚόμμα Ελευθεροφρόνων του Ιωάννη Μεταξά έλαβε  50.137 ψήφους (3,94%) και εξέλεξε επτά(7) Βουλευτές.

4. Την επομένη των εκλογών, ο βασιλιάς ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, στον τυπικό νικητή των εκλογών, Θεμιστοκλή Σοφούλη. Ο Σοφούλης, ήρθε σε επαφές με τον αρχηγό του Λαϊκού κόμματος, Παναγή Τσαλδάρη, για να διερευνήσει την πιθανότητα συγκυβέρνησης, όμως η διαφωνία τους στο θέμα των απότακτων αξιωματικών (οι Φιλελεύθεροι ήθελαν να επιστρέψουν στο στράτευμα οι απότακτοι αξιωματικοί της Κινήματος του 1935) δεν έφερε την πολυπόθητη συμφωνία. Ο Σοφούλης συνέχισε τις επαφές του και με τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά δεν μπόρεσε να βρει σύμμαχο και κατέθεσε άπρακτος την εντολή.

5. Ο βασιλιάς με την σύμφωνη γνώμη των κομμάτων, ανέθεσε εκ νέου την Πρωθυπουργία στο Κωνσταντίνο Δεμερτζή, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και τον Ιωάννη Μεταξά που διορίστηκε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

6. Ο ξαφνικός θάνατος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Δεμερτζή στις 13 Απριλίου του 1936 επιτρέπει στον Βασιλιά να προαγάγει νομότυπα τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης σε Πρόεδρο, και έτσι ο Μεταξάς αναλαμβάνει νέος Πρωθυπουργός.

7. Η κυβέρνηση Μεταξά στις 30 Απριλίου 1936 εξασφαλίζει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (241 υπέρ, 16 κατά, και 6 αποχές).

8. Το Παλλαϊκό Μέτωπο (ΠΑ.ΜΕ) ήρθε σε σφοδρή σύγκρουση με τον Ιωάννη Μεταξά. Απέναντι στους Φιλελεύθερους κράτησε κριτική στάση προσπαθώντας  ταυτόχρονα να τους προσεγγίσει προκειμένου να συγκροτήσουν μια αντιδικτατορική-αντιφασιστική συμμαχία. Τελικά, υπέγραψαν από κοινού μυστική συμφωνία, η οποία έμεινε στην ιστορία ως Σύμφωνο Σοφούλη- Σκλάβαινα, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

9. Το Καλοκαίρι του 1936, ο Θεμιστοκλής Σοφούλης και ο αρχηγός του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος, Ιωάννης Θεοτόκης, ήρθαν σε συμφωνία συγκυβέρνησης των δυο κομμάτων, η οποία θα γινόταν πράξη τον Σεπτέμβριο με το άνοιγμα της Βουλής.

10.Ο Ιωάννης Μεταξάς επικαλούμενος «κομμουνιστικό κίνδυνο» κατέλυσε το Σύνταγμα και το Δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας επιβάλλοντας την Δικτατορία της 4ης Αυγούστου.

Θα περνούσαν δέκα χρόνια να ξαναγίνουν εκλογές μετά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940- 41, την τριπλή Κατοχή, την Απελευθέρωση στις 12 Οκτωβρίου 1944, τα Δεκεμβριανά του 1944 και την Συμφωνία της Βάρκιζαςστις 12 Φεβρουαρίου 1945.

2. Το μποϊκοτάζ των βουλευτικών εκλογών 31ης Μαρτίου και το αποσχιστικό κίνημα 1946

Έντεκα μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας προκηρύχθηκαν  εκλογές για την 31η Μαρτίου 1946ξανά με Απλή Αναλογική. Ένα μήνα μετά την προκήρυξη των εκλογών, στις 12 Φεβρουαρίου 1946, με πρόταση του Νίκου Ζαχαριάδη η 2η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ αποφάσισε να απέχει από τις εκλογές.

Συμπληρωματικά των όσων έχουν καταγραφεί σχετικά με το εκλογικό μποϊκοτάζαπό τους αριστερούς ριζοσπάστες αξίζει να επισημανθούν τα ακόλουθα:

1. Στο βιβλίο με τίτλο «Νίκος Ζαχαριάδης» (σελ. 129) ο συγγραφέας Δημοσθένης Κούκουνας γράφει:«Ποσώς ενδιαφερόταν ο Ζαχαριάδης για μια επιτυχία στις εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946, που μπορεί να έδιναν στο ΚΚΕ ίσως και εκατό βουλευτές, όπως ήταν η γενική εκτίμηση. Ίσως να του ήταν λίγες, ίσως και να είχε απαξιωμένη την εκλογική συμμετοχή, ύστερα από την τραυματική προσωπική εμπειρία του 1936. Το πιθανότερο ήταν ότι είχε καταλήξει πως θα ήταν προτιμότερο να διεκδικήσει μέσα από μια καθοδηγημένη από τον ίδιο λαϊκή εξέγερση ολόκληρη την εξουσία εκτός διαδικασιών»

2.Το ψήφισμα της 5ης Ολομέλειας της Κ.Ε. του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε στις Πρέσπες στις 30-31Ιανουαρίου 1949 με την διακήρυξη ότι «Η Μακεδονία έχει δικαίωμα αυτοδιάθεσης μέχρι πλήρους αυτονομίας» (σελ.151) υπονόμευε την ελληνική  εδαφική κυριαρχία.Το γεγονός αυτό από τη σκοπιά του παρόντος   είναι ανάλογο με τη δράση  των αυτονομιστών στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας. Με τη ρωσική υποστήριξη αρχικά ίδρυσαν αυτόνομες Λαϊκές Δημοκρατίες, τις οποίες στη συνέχεια προσάρτησε η Ρωσία.

     Η διερεύνηση των ιστορικών γεγονότων κατά την εξαετία της ένοπλης πολιτικής σύγκρουσης (1943- 1949) θα συνεχιστεί και στο επόμενο άρθρο.

Η ΠολιτικήΙστορία των λαών διδάσκει ως ενιαίο σύνολο και όχι με τη διαγραφή των ανεπιθύμητων χρονικών περιόδων. Ο διάλογος και η δημοκρατική ευθύνη είναι  διαχρονικές πολιτικές αξίεςκοινωνικής προόδου.Τα πολιτικά παθήματα του παρελθόντος πρέπει να γίνονται μαθήματα στο παρόν και το μέλλον, ώστε η κομματική αντιπαλότητα να μη μετατρέπεται σε πολιτική εχθρότητα. Ορθολογικά, «το όλον προηγείται του μέρους».Στις δημοκρατίες πολίτες και πολιτικοί «φλέγονται για το όλον».

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου  2023             https://www.politistikomellon.eu/2023/

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: