Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Η Αλβανίδα Υπουργός Εξωτερικών Όλτα Τζάτσκα στην πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων για το 2023 δήλωσε ότι μεταξύ των προβλημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ανάμεσα στις δύο χώρες «δεν είναι μόνο η οριοθέτηση του θαλάσσιου χώρου, αλλά και άλλα ζητήματα που έχουμε κληρονομήσει, όπως η άρση του εμπολέμου και κατ’ επέκταση και τα έννομα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτό σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, αλλά και τα θέματα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εδώ και στην άλλη πλευρά των συνόρων».

✅️Αν ο όρος «δικαιώματα ιδιοκτησίας» αναφέρεται στην άρση του εμπολέμου, τότε πράγματι υπάρχει νομική βάση αλλά δεν αφορά στις διεκδικούμενες από τους Τσάμηδες περιουσίες. Το εμπόλεμο και η άρση του δεν έχουν σχέση με τη διεκδίκηση των περιουσιών της τσάμικης κοινότητας, αλλά με τις περιουσίες Αλβανών υπηκόων (οι Τσάμηδες τότε είχαν ελληνική υπηκοότητα) που βρίσκονταν εκείνη την περίοδο (1940) στο ελληνικό έδαφος και χαρακτηρίστηκαν ως «εχθρικές» με τον Α.Ν. 2636/1940. Αυτές (περίπου 200 στον αριθμό περιουσίες) τέθηκαν σε καθεστώς μεσεγγύησης έως, θεωρητικά, το τέλος των εχθροπραξιών και το ελληνικό κράτος έκτοτε τις διαχειρίζεται μέσω της ενοικίασης σε ιδιώτες.

Σ’ ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον συνεργασίας, είναι φυσικό να μην υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση και θα πρέπει προφανώς να καταργηθεί, αρχικά από την Αλβανία που κήρυξε πρώτη τον πόλεμο προς την Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να υπάρξει επωφελής μέριμνα για τις συγκεκριμένες «εχθρικές» περιουσίες, με πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορεί όμως αυτές οι καλές πρακτικές να ισχύσουν για τις αλβανικές περιουσίες που τελούν υπό μεσεγγύηση αλλά να μη γίνονται σεβαστά από τους Αλβανούς τα περιουσιακά δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας!

✅️Αν η αναφορά της Αλβανίδας Υπουργού σχετίζεται με τις περιουσιακές διεκδικήσεις των Τσάμηδων, τότε αυτή είναι απαράδεκτη και νομικά αβάσιμη. Από τους Τσάμηδες αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια, είτε με αποφάσεις Δικαστηρίων για εθνική προδοσία, είτε συλλογικά με απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Στρατιωτικών του 1947 και οι περιουσίες τους δημεύθηκαν επειδή αναχώρησαν οριστικά από τη χώρα.

Με βάση την ελληνική και ευρωπαϊκή νομολογία, η διεκδίκηση από τους Τσάμηδες αυτών των δημευθέντων περιουσιών δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να σταθεί νομικά. Η ευρωπαϊκή προστασία περιουσιακών δικαιωμάτων δεν εκτείνεται σε γεγονότα προ του 1950. Υπάρχουν γνωμοδοτήσεις και σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Σουδήτες της Τσεχίας, αλλά και αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αρείου Πάγου, σε προσφυγές κατοίκων της Φλώρινας που είχαν καταδικασθεί για δωσιλογισμό.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται και κείμενο που λέει "m AKG"

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: