Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού

Σχεδιασμούκαι Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου

Αποφάσεις  για Μελέτες Περιβαλλοντικών Έργων  έλαβε στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.

Ειδικότερα, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για τα έργα:

  • «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων εγκατάστασης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 36.000 ορνιθίωνκρεατοπαραγωγής, στην Τ.Κ. Μαρμάρων, Δήμου Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία)
  • «Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 85.000 ορνιθίωνκρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στην Τ.Κ. Καμαρίνας, Δ.Ε. Ζαλόγγου, Δήμου Πρέβεζας, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα)
  •  «Νέα ξενοδοχειακή μονάδα 156 κλινών 4*, στη θέση «Βρέστα» Τ.Κ. Συβότων, Δ. Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα).

Επίσης, η Επιτροπή ομόφωνα ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στο συνέδριο SELCTOUR – του μεγαλύτερου δικτύου ταξιδιωτικών γραφείων της Γαλλίας – στις 24-27/11/2022 στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Ε.Ο.Τ..

Τέλος, αναβλήθηκε η συζήτηση για το περιεχόμενο της Μ.Π.Ε. του έργου «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) ρέματος 2 «Λευκοπόταμος», ισχύος 1,38 MW, στη Τ.Κ. Ανθοχωρίου, Δ.Ε. Μετσόβου, Δήμου Μετσόβου, Π. Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».

Συνάντηση την Παρασκευή

των Επιτροπών Ισότητας

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 11.30 π.μ. στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας και των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας,  παρουσία της   Προέδρου της Ειδικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, βουλευτή Ιωαννίνων κ. Μαρίας – Αλεξάνδρας Κεφάλα για ενημέρωση – συζήτηση σε θέματα που απασχολούν τις γυναίκες,  καθώς και  για τη λειτουργία των Επιτροπών Ισότητας.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για

την Έκθεση  FruitLogistica

Η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να συμμετέχει στην  Έκθεση FruitLogisticaστο Βερολίνο το χρονικό διάστημα 8-10/02/2023, η οποία θεωρείται ως η σημαντικότερη Διεθνή έκθεση  του κλάδου  φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δήλωση συμμετοχής είναι τα προϊόντα να παράγονται εντός της Περιφέρειας Ηπείρου, να είναι πιστοποιημένα και να υπάρχει δυναμική εξαγωγών.

Το κόστος ενοικίασης του περιπτέρου καλύπτεται από την Περιφέρεια Ηπείρου και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεση συμμετοχής τους, το αργότερο ως τις 18-11-2022στoe-mail: s.fouki@php.gov.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στo τηλέφωνο 26510-87151 (κ. Σοφία Φούκη).

Μέχρι 30 Νοεμβρίου οι ανανεώσεις αδειών

παραγωγού και επαγγελματία πωλητή

Το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ενημερώνει τους κατόχους αδειών παραγωγού και επαγγελματία πωλητή, οι οποίοι δεν έχουν ανανεώσει  την άδειά τους   μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2022, ημερομηνία  έναρξης ισχύος του ν.4849/2021 (ΦΕΚ 207/Α/2021), ότι  έχουν το δικαίωμα  να την ανανεώσουν έως την 30η Νοεμβρίου 2022. Αν η ως άνω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, οι παλαιότερες άδειες καταργούνται οριστικά (άρθρο 92 του ν. 4982/2022, ΦΕΚ 195/Α/15.10.2022).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν  να απευθύνονται στο Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού της Π.Ε Ιωαννίνων, γραφεία 103,106 της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και στα τηλέφωνα 2651087104- 87106.

Έγκριση σύμβασης για την προμήθεια εξοπλισμού απορριμματοφόρου οχήματος βιοαποβλήτων Δήμου Νικ. Σκουφά

Με την σύμφωνη γνώμη της Ε.Υ.Δ. Προγράμματος «Ήπειρος» εγκρίθηκε το σχέδιο σύμβασης και προχωρά η διαδικασία ανάθεσης του έργου «Προμήθεια εξοπλισμού Α/Φ οχήματος  Βιοαποβλήτων Δήμου Νικολάου Σκουφά», προϋπολογισμού 173.352 ευρώ. Το έργο εντάσσεται στην πράξη «Διαχείριση Βιοαποβλήτων Δήμου Νικολάου Σκουφά».

Απάντηση του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη

στην επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, συζητήθηκε επερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» για τη χρήση των υλικών του πρώην Κλειστού Γηπέδου Ξιφασκίας Ελληνικού.  Στην απάντησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Δεν θα σχολιάσω τα λεχθέντα ότι κύριος στόχος της Περιφερειακής Αρχής για το κλειστό Ξιφασκίας ήταν να γίνει η μεταφορά του σκελετού κι όχι η κατασκευή του έργου.  Φαντάζομαι ότι ούτε οι ίδιοι τα πιστεύουν, διαφορετικά δεν θα προχωρούσαν στα ερωτήματα για την καθυστέρηση, τη χρηματοδότηση του έργου κ.α.

Να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι η απόκτηση από την Περιφέρεια Ηπείρου των σκελετών του πρώην Ολυμπιακού Σταδίου Ξιφασκίας και του προπονητηρίου είναι μια μεγάλη επιτυχία. Είχαν ενδιαφερθεί και άλλοι αυτοδιοικητικοί φορείς να  αποκτήσουν ανάλογο εξοπλισμό,   αλλά δεν το κατάφεραν γιατί ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Να θυμίσω επίσης, ότι η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου δεν κινήθηκε από μόνη της για την απόκτηση του υλικών του κλειστού.  Προηγήθηκαν παραστάσεις αθλητικών παραγόντων,  άρθρα  Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και προτάσεις περιφερειακών συμβούλων ώστε να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία η Περιφέρεια. Βέβαια στην πορεία κάποιοι άλλαξαν γνώμη και άρχισαν να ασκούν κριτική ωσάν ένα τέτοιο μεγάλο έργο να μπορεί να γίνει με «αυτόματο πιλότο». 

Η Περιφέρεια Ηπείρου άρχισε να  παραλαμβάνει τις εγκαταστάσεις πριν ένα περίπου εξάμηνο.  Η αποσυναρμολόγησή τους έγινε σύμφωνα με τη μελέτη της αρχικής χρήσης τους για την κατασκευή του κλειστού Ξιφασκίας, ήτοι όλα τα τμήματα του σκελετού είναι  αριθμημένα και ταξινομημένα. 

 Το διάστημα που μεσολάβησε από τη μεταφορά και αποθήκευση των υλικών μέχρι και σήμερα, δεν περνάει ανεκμετάλλευτο από την Περιφέρεια. Έχει γίνει η στερέωση – σταθεροποίηση- διαμόρφωση του χώρου που θα τοποθετηθεί το κλειστό. Εκπονούνται οι πρώτες απαραίτητες μελέτες, ενώ ήδη έχουμε την πρώτη απεικόνιση  των εγκαταστάσεων που θα γίνουν και  προχωράμε γενικά τις διαδικασίες για τη λήψη όλων αποφάσεων από τα Συλλογικά όργανα και τις αδειοδοτήσεις.

Σε σύντομο χρόνο θα γίνει η παρουσίαση του έργου, ώστε όλοι να έχουν μια πρώτη εικόνα του τι πρόκειται να δημιουργηθεί.

Το κόστος της συναρμολόγησης θα προκύψει από τη μελέτη που αναμένεται να μας παραδοθεί μέσα στο νέο έτοχς.

 Τότε  θα αναζητηθούν οι πόροι και φυσικά παραμένει σε ισχύ η δέσμευση του Υφυπουργού Αθλητισμού για συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Για να έχουμε όμως συγκεκριμένη εικόνα, πρέπει πρώτα να  παραλάβουμε  μια ολοκληρωμένη τη μελέτη.

Οι πρώην αθλητικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού παρέμειναν ανενεργές από το 2004, μέχρι τις αρχές του 2022.

Τα υλικά που έχει η Περιφέρεια είναι αποθηκευμένα για ένα περίπου εξάμηνο και δε νομίζουμε ότι στο διάστημα αυτό θα μπορούσαν να υποστούν ζημιά που θα εμποδίσει τη συναρμολόγησή τους.

Ειπώθηκε κάτι και για τον δωρεάν μαζικό – λαϊκό αθλητισμό. Η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει στηρίξει και στηρίζει σχεδόν στο σύνολό τους όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που έχουν μαζικό και ερασιτεχνικό χαρακτήρα. Είτε πρόκειται για αγώνες δρόμου, είτε για ομαδικά αθλήματα, είτε για τένις κ.α. Άρα χτυπάτε ανοικτές πόρτες.

Αντιλαμβάνομαι και δέχομαι την όποια καλοπροαίρετη κριτική. Το βασικό ερώτημα όμως είναι ένα: Η πόλη των Ιωαννίνων χρειάζεται ένα σύγχρονο κέντρο πολλαπλών χρήσεων με έμφαση στον αθλητισμό; Η δική μας θέση και απόφαση είναι ΝΑΙ.

Μια απόφαση από την οποία κερδίζει   η πόλη, η Ήπειρος στο σύνολό της.  Για  αυτό εμείς πάντα προσπαθούμε,  να προσθέτουμε δηλαδή  στις υποδομές της.

Κι αυτό γίνεται και με το πρώην κλειστό της Ξιφασκίας, που θα αποτελέσει κόσμημα, σημείο ανάπτυξης και αναφοράς για τον τόπο μας.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: