Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


απο το βίβλιο ¨Φιλιάτες- ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία¨

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο άρχισε από τα σύνορα μας. Τις πρώτες ώρες της 28ης Οκτωβρίου 1940 οι Ιταλοί ξεκινούν να βομβαρδίζουν το Φιλιάτι, με αποτέλεσμα να έχουμε και τους πρώτους νεκρούς.

Μια βόμβα έπεσε στο δρομάκι που υπήρχε, μεταξύ του ξενοδοχείου Λάμπρου Βενέτη και μαγαζιού Μάρκου Περιστέρη, και σκότωσε επιτόπου τον Παναγιώτη Κύρκο- πρόεδρο της κοινότητας Φιλιατών και τραυμάτισε θανάσιμα τον γιο του Δημήτρη, ο οποίος υπέκυψε αργότερα.

Στο Φιλιάτι επικρατούσε πανζουρλισμός. Όλοι προσπαθούσαν να γλιτώσουν και κατέφευγαν στις γράβες. Μια τέτοια γράβα ήταν στο δρόμο απέναντι από την μάντρα του στρατοπέδου Φιλιατών. Πολλοί έφυγαν για τα χωριά τους ή σε κοντινά χωριά, σε σπίτια γνωστών και φίλων. Αρκετοί φιλοξενήθηκαν στο σπίτι του Σουάϊπ Λάγια και άλλοι στη Σπάταρη, στα σπίτια των Σάκκο Μπράχου, Χατζή Λιατίφη κλπ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: