Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ: άρθρο 71 –  Οργανώσειςμε κοινωνικούς, ανθρωπιστικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς –-Μπίζνες Καλά  Οργανωμένες; -Τουρκικές  ΜΚΟ με επαγγελματίες ψευδοανθρωπιστές λαθρέμπορους δυστυχισμένων  μεταναστών  

   Γιώργος Μαστορίδης

      Αφορμή για τη διερεύνηση του σημερινού θέματος αποτελεί αφενός η οργανωμένη τουρκική απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στους μετανάστες και αφετέρου το χρονογράφημα του Λευτέρη Παπαδόπουλου για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) το 2011, την εποχή της χρεοκοπίας. Τι είναι όμως οι ΜΚΟ; Ο όρος αναφέρεται σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις με διεθνή συνήθως παρουσία, οι οποίες δεν αποτελούν διεθνείς οργανισμούς, είναι ανεξάρτητες από τα κράτη αλλά στηρίζονται τόσο στην ιδιωτική πρωτοβουλία όσο και στις κρατικές επιχορηγήσεις.

     Οι σκοποί τους είναι κυρίως ανθρωπιστικοί και αφορούν περιβαλλοντικά ή κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια, ο ρατσισμός, το περιβάλλον. Από τις πρώτες ΜΚΟ ήταν ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται ο όρος για κάθε κοινωφελή οργάνωση, η οποία δεν ανήκει στο κράτος. Ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα κλειδί είναι από πού προέρχονται οι πόροι για τις δράσεις των οργανώσεων αυτών.  Ποιός είναι ο χρηματοδότης; Διότι, όπως λέει και μια αγγλοσαξονική ρήση, «όποιος πληρώνει τον αυλητή, του λέει και τι να παίξει: he who pays the piper calls the tune» επισημαίνει ο Μάριος Ευρυβιάδης σε άρθρο με τίτλο  «Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και οι Διαφθορείς τους» (07/06/2015). Στο άρθρο αυτό διατυπώνονται σοβαρές και βάσιμες υπόνοιες ότι ορισμένες ΜΚΟ είναι «Μπίζνες Καλά Οργανωμένες», χρηματοδοτούμενες ανεξέλεγκτα και από ιδιώτες και από τα κράτη. Επομένως είναι και κρατικές και… μη κρατικές.

     Όπως πολύ εύστοχα και χιουμοριστικά σχολιάζει  ο Λευτέρης Παπαδόπουλος στο χρονογράφημα με τίτλο «Κιμπάρηδες» (εφημερίδα «Τα Νέα», 19/02/2011),  το ζήτημα των ΜΚΟ έχει διαχειριστικό ενδιαφέρον, διότι αφορά τη σπατάλη πολλών «μυστικών κονδυλίων».

1. Χρεοκοπημένοι μπατίρηδες αλλά.. κιμπάρηδες

    «Καράφλιασα, όπως λένε οι νέοι, με όσα είδα σε εκπομπή την περασμένη Τρίτη. Για να μην μείνω όμως μόνο εγώ χωρίς μαλλιά, σας αποκαλύπτω ότι υπάρχει μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), ο «Κύκλος της Πάτμου» που πήρε συνολικά 576.228 ευρώ (παραπάνω από μισό εκατομμύριο δηλαδή) από το υπουργείο Εξωτερικών το 1999 και το 2003! Και τι έκανε αυτός ο «Κύκλος»; Δεν έχω ιδέα. Όπως δεν έχω επίσης ιδέα για τον λόγο που δόθηκαν 2.057.485 ευρώ για το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη «Δήμητρα», 125.000 ευρώ στον Ελληνοαλβανικό Σύνδεσμο Φιλίας «Σωκράτης», 1.185.619 ευρώ στο Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, 273.914 ευρώ στην Εταιρεία Ελληνοσερβικής Φιλίας και 17.924 ευρώ στο Ίδρυμα Αγά Χαν! Αυτά τα λεφτά και άλλα πολλά τα πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Καθόμαστε τώρα και κλαίμε τη μοίρα μας και αναρωτιόμαστε απελπισμένοι «που πήγαν τα λεφτά;», μονίμως κιμπάρηδες και χουβαρντάδες με ξένα λεφτά και δανεικά!

      Αυτές οι ΜΚΟ, που τους δίνουμε λεφτά ακόμη και εμείς οι καταχρεωμένοι μπατίρηδες, είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που έχουν αντικείμενο την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής, επισιτιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας προς τους πληθυσμούς αναπτυσσόμενων χωρών. Γι’ αυτό λοιπόν, όπως διαβάζω, πήρε χρήματα η οργάνωση «Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών» κάποιας ελληνικής πόλης και μια άλλη με ταμπέλα «Ασκούμενοι δικηγόροι»!

     Η πλάκα είναι –το εξωφρενικό, δηλαδή- ότι αυτές οι ΜΚΟ δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν για τα ποσά που ξοδεύουν και πως τα ξοδεύουν. Ή, πιο σωστά, κάθε δύο χρόνια υποβάλλουν στο Yπουργείο Εξωτερικών εξαμηνιαίες «εκθέσεις προόδου». Τις οποίες δεν ξέρω αν τις ελέγχει κάποια υπηρεσία. Εκείνο που ξέρω είναι ότι γι’ αυτές τις οργανώσεις από το 1999 ως το 2004 δώσαμε 70 εκατομμύρια ευρώ! Και πέρυσι που μας πνίγανε μέχρι ασφυξίας τα χρέη 5,7 εκατ. ευρώ! Και κάτι τελευταίο που επίσης διαβάζω στην «Ε»: Μια ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε για να κατασκευάσει ένα φράγμα σε χώρα της Αφρικής. Και αντί για φράγμα έφτιαξε μια στέρνα! Και τα λεφτά που πήρε ήταν αρκετά εκατομμύρια! Ελλάς, το μεγαλείο σου».

     Κωμικοτραγικές ήταν και οι αποκαλύψεις τον Οκτώβριο του 2018 για τα απόρρητα κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών με δριμύτατες αλληλοκατηγορίες για κακοδιαχείριση μεταξύ υπουργών παρουσία μάλιστα του τότε πρωθυπουργού, ο οποίος απλώς προήδρευε σε ρόλο άφωνου θεατή.

   2. Διπλωματικός πόλεμος προπαγάνδας με fake news (ψευδείς ειδήσεις)

      Σήμερα όμως η δράση των ΜΚΟ δεν έχει μόνο διαχειριστικό ενδιαφέρον αλλά αποκτά έντονα εθνικό και διεθνές ανθρωπιστικό πολιτικό ενδιαφέρον.  Εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες, εάν όλες αυτές οι Οργανώσεις είναι πραγματικά με τον άνθρωπο και την ειρήνη, όπως διακηρύσσουν. Πολλές φορές διαπιστώνεται στην πράξη ότι η συμπεριφορά τους, ενώ εμφανίζεται ως φιλάνθρωπη, είναι εντελώς απάνθρωπη.  Ειδικότερα, η προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό ζήτημα και η άρνησή της να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας (2016) προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό με πρόσφατα περιστατικά τους 38 μετανάστες τον Αύγουστο και πρόσφατα με την εικόνα 92 γυμνών μεταναστών. Σχετικές έρευνες των ελληνικών και ευρωπαϊκών ελεγκτικών αρχών εντόπισαν κυκλώματα λαθροδιακίνησης μεταναστών από τουρκικές στρατιωτικές Υπηρεσίες και Οργανώσεις σε στενή συνεργασία με ορισμένες ελληνικές.

     Σε επίσημη έκθεση της Frontex καταγράφεται απάνθρωπο και βάρβαρο όχι μόνο εμπόριο ανθρώπων αλλά και προπαγάνδα φιλανθρωπισμού με αδίστακτη εκμετάλλευση και εργαλειοποίηση της ανθρώπινης ελπίδας για καλύτερη ζωή. Οι επαγγελματίες ψευδοανθρωπιστές λαθρέμποροι των δυστυχισμένων διεξάγουν διπλωματικό πόλεμο με fake news (ψευδείς ειδήσεις).  Χαρακτηριστικό παράδειγμα ψευδών ειδήσεων τουρκικών και ελληνικών ΜΚΟ η τουρκική βίαιη προώθηση δυστυχισμένων μεταναστών σε νησίδα που σχηματίστηκε  στον Έβρο λόγω μείωσης της στάθμης του νερού.  

      Πραγματικά, είναι παράλογο ελληνικά ριζοσπαστικά κόμματα και ιδιαίτερα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκτός από τους μπαχαλάκηδες, καταληψίες, εγκληματίες και γενικά τους παραβατικούς κάθε είδους, να υποστηρίζουν ακόμα και τους επαγγελματίες ψευδοανθρωπιστές.  Αντί να καταγγείλουν διεθνώς το γεγονός της βίαιης μεταφοράς των μεταναστών στη νησίδα του ποταμού, μιλούσαν για… εθνικό κτηματολόγιο. Έχουν αντιστρέψει σεαντιπατριωτική ψευδολογία τον ορισμό του    Αμβρόσιου Μπηρς (1842–1914) για τη Διπλωματία: «Διπλωματία είναι η πατριωτική δραστηριότητα να ψεύδεσαι για την πατρίδα σου».

      Οι Συνοριοφύλακες και το Λιμενικό Σώμα δίνουν καθημερινές μάχες, κάνουν αγώνα στη θάλασσα και τη στεριά, για να προστατέψουν και να διασώσουν συστηματικά ανθρώπινες ζωές. Η ενεργή φύλαξη των συνόρων την τελευταία τριετία έχει οδηγήσει σε μια κατακόρυφη πτώση του αριθμού των θυμάτων.  Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν οι τουρκικές Αρχές να μην εντοπίζουν ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα οποία φορτώνονται από τουρκικά λιμάνια με 100 ή 200 άτομα και ξεκινούν με κατεύθυνση την Ιταλία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συλλογικά και συντονισμένα απαιτεί από την Τουρκία να λαμβάνει μέτρα κατά των Υπηρεσιών της και των ΜΚΟ, οι οποίες παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

      Συμπερασματικά, η χρηματοδότηση των ΜΚΟ πρέπει να ελέγχεται και να αξιολογείται. Οι ψευδοανθρωπιστές μερικών ελληνικών ΜΚΟ μερικές φορές λειτουργούν εντελώς απροκάλυπτα και απροσχημάτιστα ως Τούρκοι πράκτορες. Ορισμένοι ριζοσπάστες πολίτες και πολιτικοί, αντί συνειδητά ή ασυνείδητα ν’ αναπαράγουν την συκοφαντική τουρκική προπαγάνδα, οφείλουν να στηρίζουν τις αγωνιώδεις ανθρωπιστικές προσπάθειες του Λιμενικού και της ευρωπαϊκής Frontex. Είναι καιρός η Τουρκία, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει από το 2016, να ελέγχει τα σύνορά της και να αποτρέπει κάθε παράνομη αναχώρηση από το έδαφός της, ώστε να μη κινδυνεύει να χαθεί καμιά ανθρώπινη ψυχή.

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου  2022                            www.politistikomellon.eu/2020   

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: