Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα στο Φιλιάτι υπάρχει μια αξιόλογη επιχειρηματική άνθηση, που κρατάει έως το τέλος του αιώνα- κάποιες από τις επιχειρήσεις:

Σινέ ΘΥΑΜΙΣ του Δονάτου Δάλλα

Από τα πρώτα χρόνια του ‘50 ο Δονάτος Δάλλας ασχολήθηκε με τον κινηματο- γράφο και γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν επιτυχημένο επιχειρηματία του κλάδου. Έφτασε να έχει κινηματογράφους στο Φιλιάτι, Ηγουμενίτσα, Σαγιάδα, Παραμυθιά, Νέα Σελεύκεια, Καστρί, Καναλάκι, Πάργα και Κέρκυρα. Επίσης, διατέλεσε πρόεδρος των ιδιοκτητών κινηματογράφων Δυτικής Ελλάδας και μέλος στο συμβούλιο κινηματογραφιστών-αιθουσαρχών Ελλάδας. Τον θυμούνται οι παλιοί, άνθρωπος αεικίνητος και πανέξυπνος όργωνε τον τόπο για να διαφημίσει και να προωθήσει γενικά τη δουλειά του. Αυτές τις εποχές βέβαια το σινεμά ήταν στα πάνω του- οι παλιοί θα θυμούνται το συνωστισμό, ειδικά στις ελληνικές ταινίες.

Στην επιχείρηση του Δάλλα δούλευαν αρκετοί, ο Θοδωράκης ο Μέλλιος- την μηχανή, ο Παναγιώτης Στεργίου- ταμείο, εισιτήρια, ο Μήτσος Λιανός- κοπή εισιτηρίων στην είσοδο, ο Πέτρος Νέτης φρόντιζε τα διαφημιστικά της ταινίας- στα διαλείμματα πουλούσε στραγάλια, φιστίκια, πασατέμπο και αναψυκτικά.

Στο τόπο που ξεκίνησε την δράση του- στο Φιλιάτι- ο Αηδόνης Δάλλας, έφτιαξε το 1971 την καλύτερη κινηματογραφική αίθουσα – με ανοιγόμενη στέγη, κλιματισμούς κλπ σύγχρονα πράγματα. Τη δεκαετία του ‘80 η άνοδο της τηλεόρασης πήρε τον κόσμο από τις αίθουσες και άρχισε η οικονομική πτώση και το σταδιακό κλείσιμο. Ο Δονάτος υπήρξε σημαντικό επιχειρηματικό πνεύμα, αλλά και καλός πατριώτης- θυμάμαι ερχόταν στην Εστία και μου έδινε δωρεάν εισιτήρια για άπορα παιδιά. Η υπέροχη αίθουσα του από λάθος δεν περιήλθε στον δήμο, αλλά ποτέ δεν είναι αργά!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: