Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


  • Έπιχειρήσεις των Φιλιατών τα νεότερα χρόνια

Το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα στο Φιλιάτι υπάρχει μια αξιόλογη επιχειρηματική άνθηση, που κρατάει έως το τέλος του αιώνα- κάποιες από τις επιχειρήσεις:

Μαθητική εστία Ζούλα

Δραστήριος και έξυπνος επιχειρηματίας αποδείχθηκε ο Χρυσόστομος Ζούλας, μετέπειτα δήμαρχος Φιλιατών. Είδε το ενδιαφέρον των γονιών για μόρφωση των παιδιών. Είδε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι μαθητές από τα χωριά, ανυπαρξία δρόμων, συγκοινωνία κλπ. Είδε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι μετανάστες της Γερμανία στη μόρφωση των παιδιών και βρήκε λύση. Ίδρυσε ιδιωτικό οικοτροφείο, την ¨Μαθητική Εστία¨, στο τέλος της δεκαετίας του ‘50- με λίγες δεκάδες μαθητών.

Η εστία Ζούλα παρείχε στέγη, διατροφή, μελέτη, με την επίβλεψη καθηγητών και την κηδεμονία του ίδιου του Χρυσόστομου- έναντι μηνιαίας πληρωμής.

Η αναγκαιότητα που κάλυπτε η εστία φάνηκε νωρίς, αφού έφτασε να φιλοξενεί πάνω από 300 παιδιά- από όλη τη Θεσπρωτία και όχι μόνο. Έτσι σύντομα ο Ζούλας έχτισε σύγ- χρονο κτίριο κοντά στις παλιές εγκαταστάσεις. Στην ¨Μαθητική Εστία¨ εργάζονταν αρκετοί και γενικά η λειτουργία της βοήθησε την οικονομία της πόλης. Πολλά παιδιά από την Πάργα, Πέρδικα Μούρτο θυμούνται το Φιλιάτι από την Εστία Ζουλα. Το ίδρυμα άρχισε να φθίνει στις αρχές τις δεκαετίας του ‘70- αφού είχε αρχίσει να λει- τουργεί το Κέντρο Νεότητος του Ιδρύματος ¨ο Βασιλεύς Παύλος¨ παρέχοντας τα ίδια και δωρεάν. Βέβαια ο Χρυσόστομος είχε προβλέψει την εξέλιξη και ξανοίχτηκε επι- χειρηματικά στην Κέρκυρα, όπου και διέπρεψε- με την σύζυγό του Μιράντα και τα σύγχρονα ινστιτούτα Αγγλικών.

ο αείμνηστος δάσκαλος Κώστας Παπαδόπουλος (πατέρας του Αλέκου) εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στον Χρ. Ζούλα για την λειτουργία της Μαθητικής Εστίας, σε σύσκεψη γονέων και κηδεμόνων

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: