Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για

συμμετοχή στην Hermes Expo (Nιού Τζέρσεϊ ΗΠΑ)

Η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζοντας τις δράσεις προβολής και προώθησης των τοπικών της προϊόντων   σε διεθνείς αγορές, προτίθεται – σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων-  να συμμετάσχει στην 31η Έκθεση Hermes Expo  που θα διεξαχθεί στο Νιου Τζέρσει των ΗΠΑ στις 16 Νοεμβρίου 2022.

Πρόκειται για το ομογενειακό εκθεσιακό γεγονός της χρονιάς, που  έχει ως σκοπό την ανάπτυξη οικονομικών συνεργασιών μεταξύ ομογενών και φιλελλήνων επιχειρηματιών και επαγγελματιών του κλάδου τροφίμων και ποτών.

Στο πλαίσιο της έκθεσης  η Hermes Expo  θα   οργανώσει  Β2Β συναντήσεις με διεθνείς αγοραστές και επιχειρηματίες όχι μόνο  δια ζώσης κατά τη διάρκεια της έκθεσης,  αλλά και πέραν της εκθέσεως.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την δήλωση συμμετοχής είναι τα προϊόντα να παράγονται εντός της Περιφέρειας Ηπείρου, να είναι πιστοποιημένα και να υπάρχει δυναμική εξαγωγών.

 Το  ενοίκιο των περιπτέρων και η μεταφορά των προϊόντων, επιβαρύνουν οικονομικά την Περιφέρεια Ηπείρου και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

 Οι  ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν πρέπει να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους  το αργότερο ως τις 12/09/2022 στo e-mail: s.fouki@php.gov.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στo τηλέφωνο 26510-87151 (κ. Σοφία Φούκη).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ WEBINAR

Την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022 στις 11:00 π.μ., ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ θα διοργανώσει το τρίτο, κατά σειρά, διαδικτυακό σεμινάριο (webinar)σχετικά με την αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα.

Το θέμα του 3ουwebinarείναι «Παραγωγή ποιοτικού αιγοπρόβειου γάλακτος» με εισηγητή τον κ. Αναστάσιο Παναγιωτίδη, Γεωπόνος MSc

Όσοι επιθυμούν να το παρακολουθήσουν, μπορούν να συμπληρώσουν την φόρμα δήλωσης συμμετοχής, στην ιστοσελίδα http://www.infotaptok.gr.

Τα διαδικτυακά σεμινάρια υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Μηχανισμός Διαρκούς Πληροφόρησης και Υποστήριξης της Στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ – ΕΚΤ στην περιοχή υλοποίησης του ΤΑΠΤοΚ – Leader της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.», η οποία χρηματοδοτείται από το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020,  και απευθύνεται σε ανέργους από την ΠΕ Ιωαννίνων και την ΠΕ Θεσπρωτίας.

Για ερωτήσεις και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΕ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ) (Πλ.Πύρρου&Μιχ. Αγγέλου1, Ιωάννινα) είτε μέσω της ιστοσελίδας http://www.infotaptok.gr είτε τηλεφωνικά στο 2651036686-83087.

Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. το Περιφερειακό

Πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027»

Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2021-2027 για την Περιφέρεια Ηπείρου, συνολικού προϋπολογισμού  426 εκ. ευρώ.

Όπως έχει ανακοινωθεί, οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021-2027 για τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα, που έχουν πλέον λάβει έγκριση στο σύνολό τους, είναι αυξημένοι κατά 2,2 δισ. € (από 5,9 δισ. € σε 8,1 δισ. €).

Τα Προγράμματα που εγκρίθηκαν χθες είναι τα εξής:

Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία & Θράκη» – 639,1 εκ. €, Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία»-  1 δισ. 440 εκ. €, Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία» –                                         394,1 εκ. €, Πρόγραμμα «Ήπειρος»- 426 εκ. €, Πρόγραμμα «Θεσσαλία» –                                                          553,9 εκ. €, Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» – 628,4 εκ. €, Πρόγραμμα «Πελοπόννησος»-  410,1 εκ. €, Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά» –                                                     287,6 εκ. €

Βασικοί άξονες του Προγράμματος Ήπειρος 2021-2027 είναι:

  • Ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 54.104.712 ευρώ
  • Προώθηση της αειφορίας και αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, συνολικής δημόσιας δαπάνης 73.512.618 ευρώ
  • Προώθηση της βιώσιμης πολυτροπικής αστικής κινητικότητας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 12.500.000 ευρώ
  • Ενίσχυση της κινητικότητας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 37.714.257 ευρώ
  • Ενίσχυση υποδομών στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής, συνολικής δημόσιας δαπάνης 55.928.513 ευρώ
  • Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του ανθρώπινου δυναμικού,  συνολικής δημόσιας δαπάνης 108.094.232 ευρώ
  • Στήριξη της βιώσιμης και ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 76.301.517 ευρώ

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης συνεχάρη τα στελέχη της   Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας για τη σύνταξη και την επιτυχημένη υποβολή του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2021-2027 και δήλωσε τα εξής:

«Με την έγκριση του Προγράμματος 2021-2027 αρχίζει μια νέα περίοδος για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της Ηπείρου. Οφείλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι  εν δυνάμει δικαιούχοι του νέου Προγράμματος να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια   ώστε να υλοποιήσουμε δράσεις και έργα που να απαντούν στις προκλήσεις του μέλλοντος και να αντιμετωπίσουν προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών».

Ομόφωνη κυβερνητική απόφαση για τη χρηματοδότηση

του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Το χρηματοδοτικό σχήμα για την κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας οριστικοποιήθηκε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που έγινε με τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας Χρήστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθ. Κυριαζής εκπρόσωπος του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου (Π. Κουρής) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ( Κ. Καργάκος).

 Όλοι οι Υπουργοί υπερθεμάτισαν της κατασκευής του Πάρκου,  υπενθυμίζοντας  ότι αποτελεί και επιθυμία του Πρωθυπουργού, ενώ μετά την ανάλυση των προοπτικών του από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος  ενημέρωσε ότι στο εγχείρημα θα μετάσχει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,  κατέληξαν στην τελική απόφαση χρηματοδότησης του έργου.  Σύμφωνα με αυτή το 50% θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο ήδη υπάρχει θετική απόφαση. Το 25% με δάνειο που θα ληφθεί επ΄ ονόματι του Ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το 25% από μελλοντικά έσοδα του Πάρκου, που θα έχει η Αναπτυξιακή  «Ήπειρος Α.Ε.». Η μόνη εκκρεμότητα που έχει μείνει προς διευθέτηση είναι για το ποιο Υπουργείο θα υπογράψει τη δανειακή σύμβαση με την τράπεζα.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη σημερινή συζήτηση και απόφαση, καθώς έγινε ένα πολύ σημαντικό  και το πιο καθοριστικό βήμα, για την κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.  Μπαίνουμε πλέον στο τελικό στάδιο, για να γίνει πράξη ένα όραμα που θα δώσει άλλη προοπτική στην περιοχή μας, έχοντας την αμέριστη στήριξη της Κυβέρνησης και την αποδοχή της από τον επιστημονικό κόσμο της περιοχής», δήλωσε ο Περιφερειάρχης μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ευχαριστώντας  τους μετέχοντας   σε αυτή για τη θετική τους στάση απέναντι στο μεγάλο αυτό εγχείρημα που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου συγχαίρει την P&I Hellas για την

 πενταετή λειτουργία και ανάπτυξή της στα Ιωάννινα

Η Περιφέρεια Ηπείρου, και προσωπικά ο Περιφερειάρχης  Αλεξ. Καχριμάνης, αισθάνονται την ανάγκη να συγχαρούν  και δημόσια την εταιρία P&I Hellas και τον CEO αυτής κ. Βασίλη Τριάδη για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με την ευκαιρία της πενταετούς λειτουργίας της στα Ιωάννινα και εύχεται η επόμενη πενταετία να είναι εξίσου επιτυχημένη.

 Το γεγονός ότι ήδη η εταιρεία απασχολεί 150 επιστήμονες, στην  πλειοψηφία τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την προοπτική αυτοί να  αυξηθούν στους 300 τα επόμενα τρία χρόνια,  αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχει ικανό και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό διαθέσιμο από το Πανεπιστήμιο μας για την ανάπτυξη νέων (ελληνικών και πολυεθνικών) και υφιστάμενων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην  Ήπειρο.

Οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη  είναι πολύ αισιόδοξες, αρκεί να εκπληρωθούν οι τρεις προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Τριάδης και οι άλλοι εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου στο παρελθόν, ήτοι: Αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με απευθείας πτήσεις προς πόλεις του εξωτερικού, δίκτυο οπτικών ινών και κτιριακές υποδομές, Την 3η προϋπόθεση έρχεται να εκπληρώσει το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο θα φιλοξενήσει όχι μόνο την P&I, αλλά και τις πέντε που ήδη δραστηριοποιούνται   στα Ιωάννινα, αλλά και όσες δημιουργηθούν στη συνέχεια.

Έτσι σε ένα ενιαίο χώρο, (Πανεπιστήμιο- Τεχνολογικό Πάρκο- Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας) το όραμα  για μια  “Ελληνική silicon Valley” θα βρει ισχυρά θεμέλια και προϋποθέσεις για να γίνει πραγματικότητα προς όφελος των νέων αποφοίτων των πανεπιστημιακών μας σχολών, αλλά και  με τις συνθήκες υψηλού επιστημονικού επιπέδου εργασίας. να προσελκύσει και άλλους που σήμερα εργάζονται στο εξωτερικό.

Ευχόμαστε στη P&I να εκπληρωθεί στο ακέραιο το εγχείρημά της και να συνεχιστεί και στο μέλλον η διασύνδεσή της με την τοπική κοινωνία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: