Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Αυτό το αρχαίο γνωμικό πιστεύω πως αρμόζει για την  κριτική του βιβλίο μου ¨Φιλιάτες¨ που δημοσίευσε πρόσφατα ο Αλβανός ιστορικό Χαϊρεντίν Ισουφη και τον ευχαριστώ! Στην κριτική του αναδεικνύει κάποιες ανθρωποκεντρικές πτυχές των διαφορετικών κοινοτήτων των Φιλιατών- μεσ’ την λαίλαπα του πολέμου (κάθε πόλεμος είναι ένα είδος βλακείας- αναφέρει ο ιστορικός). Και βέβαια μετά από τα δεινά ενός πολέμου δεν πρέπει να μετράμε ποιος σκότωσε τους περισσότερους, αλλά πως δεν θα ξαναγίνει πόλεμος. Πως θα βρούμε όλα εκείνα που μας ενώνουν ως μέλη μιας παγκόσμιας κοινωνίας!  Ευχαριστώ επίσης  το Αντώνη Γκίνη για την μετάφραση.

              Κι ας παραθέσω λίγα από όσο γράφει ο Χαιρεντίν:

«Βιβλία για την Τσαμουριά και τους Τσάμηδες έχουν εκδοθεί αρκετά στην Αλβανία και στην Ελλάδα, αλλά τα περισσότερα είναι «κομματικά» βιβλία με την έννοια ότι είναι «υπέρ» ή «κατά». Ακόμη και οι Αλβανοί συγγραφείς φαίνεται να πέφτουν συχνά θύματα ενός οθωμανικού σχεδίου ή φόρμουλας για το ζήτημα των Τσιάμηδων όταν δεν γράφουν για τους Τσιάμηδες ως μοναδική κοινότητα ή κοινότητα αλλά αυτοπροσδιορίζονται σύμφωνα με τη θρησκεία: Μουσουλμάνοι/Χριστιανοί. Το βιβλίο «Φιλιάτι» του Γιώργο Κώτση, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα από τα πολύτιμα βιβλία για την ιστορία αυτής της επαρχίας κατά τη διάρκεια και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι η πρώτη φορά που οι σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων στην Τσιαμουριά παρουσιάζονται με ειλικρίνεια. Φαίνεται ότι η σύλληψη του έργου έγινε μετά από μακρόχρονη έρευνα και παθιασμένη δουλειά του Γιώργο Κώτση για τη διαφώτιση των αξιών της γενέτειρας. Περιγράφει το Φιλιάτι με πολλή λαχτάρα και αγάπη, αφηγούμενος το πλήθος των ιστορικών γεγονότων και περιστάσεων, παραπέμποντας τόσο σε αρχειακά έγγραφα όσο και σε προφορικές μαρτυρίες. Αυτό το βιβλίο φωτίζει πολλά πράγματα.

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με μια ιδιαίτερη μελέτη στο είδος της, με μια ζωντανή εγκυκλοπαίδεια και αρχείο ιστορικών γεγονότων για τη συγκεκριμένη πόλη και τα περίχωρά της. Αυτό δείχνει την αφοσίωση και το πάθος του ερευνητή Γιώργο Κώτση να δώσει στις νέες γενιές την αληθινή ιστορία της πόλης τους. Στο βιβλίο, εκπλήσσει ο μεγάλος αριθμός εικονογραφήσεων για το Φιλιάτι σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους»

Ο Χαϊρεντίν Ισούφ γεννήθηκε στη Ρίζανη (Σήμερα Άγιος Γεώργιος) Θεσπρωτίαςστις 25 Δεκεμβρίου 1937.

Εξ αιτίας των τραγικών γεγονότων της περιόδου εκείνης της εποχής, αναγκάστηκε να φύγει στην Αλβανία. Το 1962 απεφοίτησε από την σχολή Ιστορίας – Φιλολογίας του Πανεπιστημίου των Τιράνων. Από το 1964 ασχολείται με την ιστορία της Τσαμουριάς και με τη συγγραφή βιβλίων, κυριότερα εκ των οποίων είναι :

Μusa Demi dhe qendresa came 1800-1947., Τίρανα 2002 (Ο Μουσά Ντέμη και η τσάμικη αντίσταση (1800-1947))

Çamëria, studime historikesociologjike«, Tίρανα 2006 ;(Τσαμουριά, Ιστορικό-κοινωνιολογικές μελέτες)

Έχει συγγράψει πληθώρα άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά της Αλβανίας).

Σ’ αυτόν αφιερώνω και το παρακάτω, γιατί το κατέκτησε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: