Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Του Δημήτρη Ζώη

Εύστοχος είναι ο τίτλος της Huffingtonpost.

Η τελευταία απογραφή έδειξε, ότι παντού στην Ελλάδα παρατηρείται μια ανησυχητική μείωση του πληθυσμού

(από 10.815.197 το 2011 σε 10.432.481 το 2021) .

Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας και ιδιαίτερα αυτής της ακριτικής Ελλάδας, φαίνεται ξεκάθαρα στην ακριτική Ήπειρο!…

Ξεχασμένη φαίνεται να είναι και η «γερασμένη» Θεσπρωτία, που με τις «νοσηρές νοοτροπίες του χθες» που εμπεδώθηκαν σε μια περίοδο πλασματικής ευμάρειας, ζει, εκτός μία μείωση του πληθυσμού της κατά 6,3%, και μία δυσεξήγητη κατάσταση…

Ας επιστρέψουμε όμως στο δημογραφικό.

Ενώ στο «γερασμένο» Δήμο Ηγουμενίτσας ο πληθυσμός …συγκρατείται (σχεδόν) στα επίπεδα του 2011 (από 25.814 σε 25.709 κατοίκους το 2021), αυτό δε διαπιστώνεται στους γειτονικούς θεσπρωτικούς δήμους Σουλίου – Παραμυθιά ( από 10.063 στην απογραφή του 2011, σε 8.767 κατοίκους το 2021) και Φιλιατών. Με το «Φιλιάτι» που έχει υποβαθμιστεί σε επίπεδο «ΧΩΡΙΟΥ», να ζει την ερήμωση του.

Εκτός την Ηγουμενίτσα, και οι δύο δήμοι, με τον δήμο Φιλιατών να έχει το θλιβερό προβάδισμα, βιώνουν μία ανησυχητική πληθυσμιακή υπεργήρανση λόγω της μετανάστευσης των νεότερων.

Στον ακριτικό δήμο Φιλιατών, όπου παρατηρείται μία ταχεία υπεργήρανση των κατοίκων της (από 7.710 στην απογραφή του 2011 , οι κάτοικοι στην απογραφή του 2021 ήταν 6.351) η κατάσταση απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα παρέμβασης.

Όπως έχω τονίσεi στο παρελθόν, η ταχεία πληθυσμιακή συρρίκνωση στην ακριτική Θεσπρωτία, θα οδηγήσει «με μαθηματική ακρίβεια» σε βάθος 10 ετίας, στον «ενταφιασμό»

του άλλοτε πνευματικού κι εμπορικού κέντρου της Θεσπρωτίας, το ακριτικό «Φιλιάτι». Τον ακριτικό Δήμο Φιλιατών που σήμερα παρουσιάζει, πέρα από την ταχεία υπεργήρανση του πληθυσμού του, την ερήμωση των ακριτικών χωριών του και μια πληθυσμιακή συρρίκνωση σε σχέση με την απογραφή του 2011 που είναι περίπου …20%.

Κι ενώ το «δημογραφικό» θεωρείται μία βραδυφλεγή βόμβα με άγνωστα ακόμα επακόλουθα, αδιάφορος μένει τόσος ο κυβερνητικός σχεδιασμός , όσο και ο σχεδιασμός στις Περιφέρειες

ή στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις (Δήμους) !…

* Ο Δημήτρης Ζώης είναι μέλος του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού

του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: