Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Ιστορία της πρακτικής του εκρωσισμού – Τυραννική

εχθροπάθεια η επινόηση και κατασκευή εχθρών- Προπαγάνδα

 και Αστυνομία, όπως η ναζιστική Γκεστάπο

Γιώργος Μαστορίδης

       Διαχρονικά, η εξουσία του ενός είναι το βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει το  τυραννικό πολίτευμα και το διακρίνει από τη δημοκρατία της εξουσίας των πολλών: «ἡ τυραννίς ἐστι μοναρχία πρὸς τὸ συμφέρον τὸ τοῦ μοναρχοῦντος» (Αριστοτέλης, Πολιτικά, 1279b, 5). Ο Πούτιν,  όπως κάθε στυγνός και μεγαλομανής τύραννος, με την πολιτική επιλογή του πολέμου θυσιάζει το συμφέρον και τις προοπτικές ευημερίας των πολλών, κυρίως του ρωσικού και ουκρανικού  λαού αλλά όλων των λαών, για μια υπερφίαλη επιδίωξη αναβίωσης της σοβιετικής σφαίρας επιρροής.

       Το ρωσικό καθεστώς με τα στρατεύματα κατοχής και τον βίαιο εκρωσισμό των Ουκρανών αναδεικνύεται σε σύγχρονο  τυραννικό πρότυπο εχθροπάθειας, μισαλλοδοξίας, προπαγάνδας και πολιτικού ολοκληρωτισμού. Καθεστωτική επιλογή του Πούτιν είναι τα τερατώδη ψεύδη και η δολοφονική συκοφαντία, η ηθική εξόντωση των αντιπάλων προηγείται της φυσικής δολοφονίας. Η πολιτική εχθροπάθεια και η προπαγάνδα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» αποδεικνύονται αντάξιες της σοβιετικής και ναζιστικής παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης των γεγονότων. Για παράδειγμα, εάν υπήρχε εξαρχής σχέδιο και  απώτερος στόχος της Δύσης για πολεμική αντιπαράθεση και ρωσικό αποκλεισμό, η Ευρώπη δεν θα είχε αφεθεί να εξαρτά την ενεργειακή της ασφάλεια από τη Ρωσία.

       Στην ουσία ουδείς απείλησε τη Ρωσία, ενώ αντιθέτως η Δύση προσπάθησε να την εντάξει στην αρχιτεκτονική ασφαλείας του μεταψυχροπολεμικού κόσμου. Ηταν η ανοχή που επέδειξε η Δύση προς τις ρωσικές επεμβάσεις του Πούτιν στα γειτονικά κράτη που τον αποθράσυνε. Ο ισχυρισμός του για ενδεχόμενο αποκλεισμό από τη Δύση, όπως και η προπαγάνδα για την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, όχι μόνο δεν εδράζονται στην πραγματικότητα αλλά είναι απόλυτα ψευδείς και λειτουργούν προσχηματικά ως άλλοθι για την ρωσοποίηση της Ουκρανίας και την γενοκτονία του ουκρανικού λαού.

Ρωσική πολιτική γενοκτονίας και  Εκρωσισμού της Ουκρανίας

      Ο Βρετανός ιστορικός Ντζέφρι Χόσκινγκ σημειώνει ότι η πολιτική της Ρωσικής Αυτοκρατορίας εφάρμοζε την πρακτική του Εκρωσισμού, επειδή με τον τρόπο αυτό προωθούσε την κατάργηση των τοπικών προνομίων και διευκόλυνε τον συγκεντρωτισμό της εξουσίας. Κατά τη γνώμη του, ο Εκρωσισμός είχε ως στόχο να δώσει σε όλους τους λαούς της Ρωσικής Αυτοκρατορίας την αίσθηση του ανήκειν στη Ρωσία, στο παρελθόν της, στις παραδόσεις της.

        Η πολιτική του Εκρωσισμού ήταν ευρέως διαδεδομένη τον 19o αιώνα με μια σειρά μέτρων που λαμβάνονταν από τις επίσημες αρχές, με στόχο τη Ρωσοποίηση των κατοίκων μιας περιοχής – τόσο στη γλώσσα όσο και στον πολιτισμό και τη θρησκεία. Σε διάφορες περιοχές πραγματοποιήθηκε με διαφορετικούς τρόπους και είχε διαφορετικό βάθος και διάρκεια των επιπτώσεων. Έγινε ευρύτερα γνωστός μετά τον αποτυχημένο εκρωσισμό της Πολωνίας, της Φινλανδίας και της Ουκρανίας. Τα βασικά στοιχεία αυτής της διαδικασίας ήταν ο εκχριστιανισμός και η εφαρμογή της ρωσικής γλώσσας ως μόνης διοικητικής γλώσσας. Μετά τη Ρωσική ήττα στον πόλεμο της Κριμαίας το 1856 και την πολωνική εξέγερση του 1861, ο Τσάρος Αλέξανδρος Β΄ επιτάχυνε το σχέδιο εκρωσισμού, για να μειωθεί ο κίνδυνος των μελλοντικών εξεγέρσεων. 

      Σαράντα χώρες με κοινή διακήρυξή τους ζήτησαν από τη Ρωσία, να σταματήσει αμέσως «τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία» και δήλωσαν ότι στηρίζουν την προσφυγή του Κιέβου στο Διεθνές Δικαστήριο. Στη διακήρυξη, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη, οι χώρες εκφράζουν τη στήριξή τους στην προσφυγή της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο με βάση τη Σύμβαση του 1948 για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας. Στο κείμενο υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαρτίου 2022 το Δικαστήριο απαίτησε από τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο.

            Ρωσική προπαγάνδα και Αστυνομία, όπως η ναζιστική Γκεστάπο

       Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές η Ρωσική Αστυνομία συνέλαβε διαδηλωτές έξω από το Κρεμλίνο και στο βιβλίο συμβάντων ανέφερε: «Οι συλληφθέντες κρατούσαν αόρατες αφίσες με αντικυβερνητικά συνθήματα».

     Η δημοσιογράφος Μαρία Πανομαρένκο, η οποία  συνελήφθη για διάδοση «ψευδών ειδήσεων κατά του ρωσικού στρατού», καταγγέλλει ότι την εξανάγκασαν σε θεραπεία σε ψυχιατρική κλινική, όπου μεταφέρθηκε για να υποβληθεί σε εξετάσεις.   Αφορμή για να της ασκηθεί ποινική δίωξη υπήρξε ανάρτησή της στο Telegram για τους βομβαρδισμούς του θεάτρου της Μαριούπολης, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο περισσότεροι από χίλιοι άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Με απόφαση του δικαστηρίου έχει προφυλακισθεί, θα παραμείνει προφυλακιστέα τουλάχιστον έως τις 28 Αυγούστου και κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως δέκα έτη.

      Χιλιάδες Ρώσοι πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα τους  μεταναστεύοντας σε άλλες χώρες είτε για πολιτικούς είτε για οικονομικούς λόγους. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, ωστόσο ένας Ρώσος οικονομολόγος ανέφερε ότι στα μέσα Μαρτίου ο συνολικός αριθμός ανερχόταν σε διακόσιες χιλιάδες (200.000).

     Πραγματικά, «ο κόσμος βιώνει μια πρωτοφανή και περίπλοκη ενεργειακή κρίση και μπορεί να είμαστε μόλις στην αρχή της», επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.  Η διαπίστωση ταιριάζει στη σοβαρότητα της κατάστασης λόγω του πολέμου και εάν δεν ληφθούν μέτρα τώρα, η Ευρώπη κινδυνεύει από τον «ρωσικό χειμώνα». Υποβαθμίζοντας το πρόβλημα δεν το εξαφανίζεις και οι κυβερνήσεις πρέπει χωρίς ευσεβείς πόθους  να προετοιμαστούν για τις κατάλληλες δράσεις. Αλλά και όλοι οι πολίτες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι ο εφησυχασμός απέναντι στον παραλογισμό του Πούτιν και η φοβική ή αφελής ή νοσηρή ανοχή στην Τυραννία λειτουργούν καταστροφικά για την ευημερία και τη δημοκρατία.

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022                                www.politistikomellon.eu/2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: