Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Η θεωρία του Ελευθεριακού Κομμουνισμού – Ο «Τσάρος της Οικονομίας» το 2015 είχε σκοπό την «απόδραση από την

Ευρωπαϊκή Ένωση» – «Όταν κυβερνά, διαλύει τη χώρα και, όταν είναι

στην αντιπολίτευση, εμποδίζει την κυβέρνηση να κυβερνήσει»

Γιώργος Μαστορίδης

       Στο παρελθόν φεουδάρχες, τσιφλικάδες ή ευγενείς αριστοκράτες, είχαν στα χέρια τους τις οικονομίες των κρατών και οι λαοί ήταν οι σκλάβοι εργάτες. Χρειάστηκαν πολλοί αιώνες πνευματικών, κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, για να διεκδικήσουν και να αποκτήσουν οι πολίτες εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Αγώνες με αξίες,  ιδέες, ιδεολογίες και ιδανικά. Η Καπιταλιστική Επανάσταση τον 19ο αιώνα, περισσότερο γνωστή ως Βιομηχανική, αποτέλεσε ένα τεράστιο πνευματικό, οικονομικό και πολιτικό άλμα στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική μετάβαση από το φεουδαρχικό στο δημοκρατικό πολίτευμα.

       Οι σημερινές κοινωνίες και οικονομίες έχουν ιδεολογική σχέση με την προβιομηχανική ή τη βιομηχανική περίοδο του 19ου και 20ου αιώνα; Σε κάθε κοινωνία και οικονομία υπάρχουν κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ιδιαιτερότητες. Οι αλλαγές μερικές φορές συμβαίνει να καθυστερούν επί δεκαετίες με κατάλοιπα πολιτικών ιδεών και αντιλήψεων περασμένων εποχών. Παρόμοιες ιδεολογικές αντιλήψεις εξέφραζαν στις δεκαετίες  της ελληνικής οικονομικής κρίσης τα ελληνικά  ριζοσπαστικά κόμματα με κορύφωση το 2015, οπότε οι πολίτες γνώρισαν τη μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Δεν είναι τυχαίο ότι «Τσάρος της Οικονομίας» ήταν  ο Γιάνης Βαρουφάκης, ευγενής αριστοκράτης ή πλουτοκράτης, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του, με βάση όμως τις πολιτικές αντιλήψεις του ελευθεριακός κομμουνιστής.    

Η θεωρία του Ελευθεριακού Κομμουνισμού

      Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, πριν και μετά τον Μαρξ (1818– 1883), παράλληλα με την ανάπτυξη του καπιταλισμού,  αναπτύχθηκαν και αναδείχτηκαν πάμπολλες κοινωνικοπολιτικές τάσεις, αιρέσεις και  θεωρητικές σχολές. Στην Α΄ Κομμουνιστική Διεθνή (1861-1871) εμφανίστηκε η κοινωνική θεωρία του «επαναστατικού σοσιαλισμού» σε αντίθεση προς τον ρεφορμισμό ή στον κρατικό νομικίστικο σοσιαλισμό. Η θεωρία αυτή ήταν επίσης γνωστή ως «αντιεξουσιαστικός σοσιαλισμός» ή «κολεκτιβισμός» ή, αργότερα, «αναρχισμός» ή «αναρχικός κομμουνισμός» ή «ελευθεριακός κομμουνισμός» ή, σύμφωνα με τους αντιπάλους της, «προκρούστειος εξισωτισμός» και «σοσιαλισμός των ηλιθίων».

      Σε αυτή την κοσμοθεωρία στενός συγγενής είναι ο ρατσισμός. Δεν υπάρχει ατομική αλλά μόνο συλλογική ευθύνη. Ευθύνεται ολόκληρη η «φυλή» και όχι συγκεκριμένα άτομα, το φυλετικό «δίκαιο» απαιτεί τον κολασμό του συνόλου ή ενός  τυχαίου δείγματος. Δεν υπάρχουν αθώα άτομα, διότι η υπόσταση των ατόμων αντικαθίσταται από εκείνη της «φυλής». Αυτός είναι ο πυρήνας της κοσμοθεωρίας του ελευθεριακού κομμουνισμού, αταβιστικό κατάλοιπο των κλειστών και πρωτόγονων κοινωνιών. Ασφαλώς δεν έχει καμία σχέση της με τον δυτικό διαφωτισμό και την ιδέα της δημοκρατικής προόδου. Πρόκειται για πολιτικό αμοραλισμό με πλήρη έλλειψη ηθικών ενδοιασμών και παντελή απόρριψη των ηθικών κανόνων.

     Σήμερα, οι πνευματικές και πολιτικές αναζητήσεις  προς αυτήν την κατεύθυνση Ελευθεριακού Κομμουνισμού εκφράζονται από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ιδρυτή του πολιτικού κόμματος ΜΕΡΑ (Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής). Μάλιστα, στις 23 Μαρτίου 2021 στον κινηματογράφο Τριανόν ο Γ.Β., κατά δήλωσή του ελευθεριακός κομμουνιστής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, παρουσίασε μαζί με τον τραγουδιστή Μιθριδάτη τις «πολιτικές, φιλοσοφικές, οικονομικές πτυχές του ελευθεριακού κομμουνισμού». Το μανιφέστο του κόμματός του, ανάλογο με «Το μανιφέστο του Ελευθεριακού Κομμουνισμού», το οποίο δημοσιεύτηκε από τον Georges Fontenis, αρχίζει ως εξής: «Η χρεοδουλοπαροικία της Ελλάδας έχει ιστορικές ρίζες στο εγχώριο ολιγαρχικό καθεστώς και στην αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και δη της ευρωζώνης). Η απόδραση από αυτήν δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Είναι όμως προαπαιτούμενο για την αξιοπρέπεια και ευημερία της πλειοψηφίας των Ελλήνων».

       Πραγματικά, πρόκειται για την αποθέωση του πολιτικού παραλόγου. Η  «απόδραση» από την σύγχρονη ευρωπαϊκή, οικονομική και πολιτική, πραγματικότητα, ειδικά στη σημερινή χρονική συγκυρία, κατά την οποία τα διεθνή Κέντρα Αποφάσεων ήδη εξαγγέλλουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, θα ήταν απόλυτα καταστροφική. Στην πραγματικότητα, το κοινό μίσος των ελευθεριακών και άλλων ριζοσπαστών κατά των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών υπονομεύει τη λαϊκή αξιοπρέπεια και την κοινωνική ευημερία. Οι δημαγωγοί, όπως ο ευγενής αριστοκράτης ή πλουτοκράτης Γ. Β., ενδιαφέρονται μόνο για τις αυταπάτες και τα πλούτη τους. Ο ελευθεριακός αντιδραστισμός/ ριζοσπαστισμός και η αναρχική προβιομηχανική «πολιτική ανυπακοή» προκαλούν στην κοινωνία διαλυτικές τάσεις με άμεσο επακόλουθο  τη δυστυχία.

       Επίκαιρο, χαρακτηριστικό παράδειγμα ριζοσπαστικού αντιευρωπαϊσμού είναι και η εχθρική στάση απέναντι στους Ουκρανούς μετά τη ρωσική εισβολή. Συγκεκριμένα, στο Ευρωκοινοβούλιο έξι (6) συνολικά ευρωβουλευτές καταψήφισαν διάταξη, η οποία αναγνωρίζει τα διπλώματα οδήγησης των Ουκρανών προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τους έξι (6) οι δύο (2) είναι μέλη του  κομμουνιστικού κόμματος… Κουτσούμπα.

Δημοκρατική νομιμότητα και πολιτική σταθερότητα

       Το Σάββατο της 27ης Ιουνίου 2015, ενώ το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας κρεμόταν από μια κλωστή, η ριζοσπαστική διακυβέρνηση καταστρατηγώντας το σύνταγμα και υπό το βάρος της πλήρους αποτυχίας αρνήθηκε μετακυλίοντας το πρόβλημα στους πολίτες να επωμισθεί τις συνέπειες των ενεργειών της. Έθεσε στον ελληνικό λαό το πιο διχαστικό και επικίνδυνο δίλημμα που θα μπορούσε να τεθεί.  Σήμερα, έχοντας την απόλυτη εμπειρία των πράξεων και των απόψεων αυτών των πολιτικών, μπορούμε εύλογα να κατανοήσουμε, γιατί διακινδύνευσαν τότε τόσο πολλά. Γιατί απλούστατα για τους δημαγωγούς δεν υπάρχει τίποτε πάνω από τα προσωπικά και τα κομματικά συμφέροντα. Στην πραγματικότητα η ριζοσπαστική πολιτική δεν είναι μόνο οπισθοδρομική, αλλά και καταστροφική, αντί να μειώνει, διευρύνει περισσότερο τις ανισότητες.

      Ο χρόνος φωτίζει και αποκαλύπτει τα πάντα. Το μικροσκόπιό του διευκρινίζει τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές και, όταν πλέον είναι απαλλαγμένα από τα πάθη και τα συναισθήματα του παρόντος, φωτίζει τις πραγματικές διαστάσεις των γεγονότων. Στην περίπτωση των ριζοσπαστικών ιδεών και πρακτικών, η Ιστορία διδάσκει ότι τα ελληνικά συμφέροντα συνδέονται άρρηκτα με την Ευρώπη και ταυτόχρονα μνημονεύει την αποτυχημένη κυβέρνηση του Δημητρίου Βούλγαρη τον 19ο αιώνα, για τον οποίο έλεγαν οι πολίτες: «Όταν κυβερνά, διαλύει τη χώρα και, όταν είναι στην αντιπολίτευση, εμποδίζει την κυβέρνηση να κυβερνήσει». Οι βιωματικές μνήμες από την καταστροφική ριζοσπαστική διακυβέρνηση δεν πρόκειται να εξαλειφθούν. Η αντιδραστική μισαλλοδοξία, η φασίζουσα νοοτροπία και η ολοκληρωτική ιδεολογία, όσο και εάν προσπαθούν να τις καλύψουν με προοδευτικό μανδύα, είναι ορατές πλέον «δια γυμνού οφθαλμού» και αποδοκιμάζονται από τους δημοκρατικούς πολίτες.

     Οι ελευθεριακοί και άλλοι ριζοσπάστες διχάζουν την κοινωνία. Το μακιαβελικό ριζοσπαστικό δόγμα «διαίρει και βασίλευε», – «ή εμείς ή αυτοί», «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»-, το οποίο εφαρμόζεται από προσωποπαγή κόμματα με ολοκληρωτική ιδεολογία και αντιδημοκρατική νοοτροπία, διαλύει, εξασθενεί και εξαθλιώνει το κοινωνικό σύνολο. Στο δημοκρατικό πολίτευμα ισχύει το κοινωνικό και πολιτικό αξίωμα του «συμφιλείν». Στη δημοκρατική πολιτεία ο πολιτικός ηγέτης πρέπει με αρετή και τόλμη να ενώνει και να ενδυναμώνει την κοινωνία.

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022                                    www.politistikomellon.eu/2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: