Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


«Ου κλέπτω την νίκην» – Δημοσιολόγοι περί εκλογών

όπως οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς – Στο κοινωνικό και πολιτικό

περιθώριο ο ακραίος, άκρατος, άκριτος, τοξικός και διχαστικός

 ριζοσπαστισμός

Γιώργος Μαστορίδης

      Ποιος και γιατί θέλει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές; Επειδή δεν υπάρχει σταθερή ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, όπως στις ευρωεκλογές ή όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες (Γερμανία, ΗΠΑ κ.ά.), η εκάστοτε αντιπολίτευση με την παράωρη εκλογολογία προσπαθεί να διασφαλίζει την κομματική εγρήγορση και ετοιμότητα για την αποφυγή ενδεχόμενου πρωθυπουργικού εκλογικού αιφνιδιασμού. Εκτός των Κομμάτων και οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν τις πρόωρες εκλογές επικοινωνιακά, όπως οι σεισμολόγοι τους σεισμούς και οι λοιμωξιολόγοι την πανδημία.

     Όπως και η έντονη επιθυμία και επιδίωξη για πρόωρη συνταξιοδότηση, οι πρόωρες εκλογές είναι χρόνιες, επονείδιστες, αδυναμίες και παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόωρη, παράωρη και παράκαιρη εκλογολογία έχει αρχίσει από τον Απρίλιο του 2021 παρά την πλανητική πανδημία και συνεχίζεται παρά τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία.

     Οι πράξεις και συμπεριφορές που συντελούνται άκαιρα και σε ακατάλληλη χρονική στιγμή είναι ανόητες, όπως διδάσκει ο γνωστός μύθος του Αισώπου: «Γεωργοῦ παῖς κοχλίας ὤπτει. ἀκούσας δὲ αὐτῶν τριζόντων ἔφη· «ὦ κάκιστα ζῷα, τῶν οἰκιῶν ὑμῶν ἐμπιπραμένων αὐτοὶ ᾄδετε;». ‘Ο λόγος δηλοῖ, ὅτι πᾶν τὸ παρὰ καιρὸν δρώμενον ἐπονείδιστον»: Ο γιος ενός γεωργού έψηνε σαλιγκάρια. Τα άκουγε που έτριζαν και τους είπε: «κακόμοιρα πλάσματα, τραγουδάτε την ώρα που καίγονται τα σπίτια σας;». Με το ίδιο νόημα χρησιμοποιείται συχνά και η γνωστή παροιμία «ο κόσμος καίγεται και η γιαγιά χτενίζεται».

     Οποιαδήποτε συζήτηση  για  πρόωρες εκλογές είναι όχι μόνο γραφική αλλά  και καταστροφική με συνέπειες ισοδύναμες πολεμικών επιπτώσεων. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αποφεύγει τα λάθη του παρελθόντος, όπως του τραυματικού 2015 με τις ζημιογόνες διπλές εκλογές και το αστραπιαίο δημοψήφισμα εν μέσω οικονομικής κρίσης και χρεοκοπίας. Το Σύνταγμα ορίζει σαφώς ότι προκήρυξη πρόωρων εκλογών μπορεί να γίνει μόνο «προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» (άρθρο 41). Η διάταξη αυτή παραβιάζεται στην πολιτική  πράξη τόσο από τη συμπολίτευση καιροσκοπικά όσο και από τη αντιπολίτευση, ειδικά τη ριζοσπαστική, η οποία με εμφυλιοπολεμικές διακηρύξεις βρίσκεται συνεχώς στους δρόμους διεκδικώντας «προοδευτικά» νέες εκλογές.

Ο πόλεμος και η πολιτική

      Λέγεται συχνά ότι «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με ένοπλα μέσα» και αντιστρόφως, «η πολιτική είναι συνέχιση του πολέμου με ειρηνικά μέσα». Κοινό στοιχείο της πολεμικής και πολιτικής στρατηγικής και τακτικής είναι ο αιφνιδιασμός του αντιπάλου. Βασικά γνωρίσματα της τακτικής του αιφνιδιασμού ως όπλου είτε στον πόλεμο είτε στην πολιτική είναι η μυστικότητα και η ταχύτητα, ώστε οι αντίπαλοι να «πιαστούν στον ύπνο». Όμως, η θετική, ηθική και θαρραλέα στάση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν με τη φράση «Ου κλέπτω την νίκην» αρνήθηκε ν’ ακολουθήσει την προτροπή των στρατιωτικών συμβούλων του να αιφνιδιάσει νύχτα τον αντίπαλό του Δαρείο στα Γαυγάμηλα το 331 π.Χ., επισημαίνει τον πολιτικό αμοραλισμό ακόμα και του στρατιωτικού αιφνιδιασμού. 

       Η τακτική του εκλογικού αιφνιδιασμού από τις κυβερνήσεις και τον εκάστοτε πρωθυπουργό δεν είναι επωφελής για την κοινωνία. Για παράδειγμα, οι αιφνιδιαστικές διπλές εκλογές και η ταχύτατη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου του 2015 μέσα σε μια εβδομάδα εξυπηρέτησαν κομματικούς σκοπούς αλλά είχαν αρνητικά και καταστροφικά αποτελέσματα. Η θετική και θεσμική πολιτική στρατηγική και τακτική απαιτεί πολιτικό κλίμα διαλόγου αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών μεταξύ των αντιμαχομένων σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και συνεννόησης. Πολιτικά παραδείγματα προς μίμηση μπορούν ν’ αποτελέσουν οι αναπτυγμένες χώρες, στις οποίες δεν υφίσταται ο εκλογικός αιφνιδιασμός ως μυστικό πολιτικό όπλο

     Η αιφνιδιαστική προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό με επίκληση σοβαρού «εθνικού θέματος» δεν συμβάλλει στρατηγικά και μακροπρόθεσμα στην πολιτική ομαλότητα και την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Οι πολίτες δεν έχουν κάποια ειδική γνώση, μαντική ικανότητα ή κρυστάλλινη σφαίρα πρόγνωσης της πολιτικής βούλησης του εκάστοτε πρωθυπουργού για την  μελλοντική επιλογή του σχετικά με τις αιφνιδιαστικές εκλογές και γι’ αυτό δικαιολογημένα αισθάνονται ανασφαλείς. Αυτό το άχαρο και κουραστικό πολιτικό παιγνίδι «εν ου παικτοίς» με την άγνωστη και μυστική ημερομηνία των εκλογών πρέπει να σταματήσει και στην Ελλάδα με την καθιέρωση σταθερής εκλογικής ημερομηνίας χωρίς  κανένα πολιτικό αιφνιδιασμό. Για παράδειγμα θα μπορούσε να καθοριστεί μια συγκεκριμένη σταθερή ημερομηνία για τις επόμενες εκλογές με χρονικό ορόσημο την 7η Ιουλίου 2023, ενδεχομένως η 14η Μαΐου.

      Το πολιτικό σύστημα με αυτοκριτική διάθεση οφείλει να μαθαίνει από τα λάθη του και να διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον και τη δημιουργική συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά πράγματα. Η αξιοπιστία του μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες απαξίωσης και αδιαφορίας των πολιτών, ώστε να επιφέρει και αύξηση του ενδιαφέροντος και της συμμετοχής στις κομματικές και εκλογικές διαδικασίες τονίζοντας τη σημασία της δημοκρατικής ψήφου, σύμφωνα με τη γνωστή φράση του Αβραάμ Λίνκολν «Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου». Η πολιτική λογική και ηθική επιζητούν σοβαρότητα, σαφήνεια, βεβαιότητα και σταθερότητα.    

Ριζοσπαστισμός με ή χωρίς κηραλοιφές διχαστικής εκλογολαγνείας

     Προέχει το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον. Η παγκόσμια κρίση  μπορεί και πρέπει να οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικών συμπεριφορών σε ό, τι αφορά την ποιότητα της αντιπαράθεσης μεταξύ όλων των διαφορετικών πολιτικών κομμάτων όχι μόνο στις εκλογές αλλά και στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί. Το δημοκρατικό πολίτευμα έχει ανάγκη από ενωτική, συναινετική και συνεργατική δημοκρατική ηγεσία και όχι ριζοσπαστική/ αντιδραστική, χρειάζεται νοοτροπία δημοκρατική και όχι διχαστική.

       Για παράδειγμα, σχεδόν καθημερινά η τοξική διχαστική ριζοσπαστική πρακτική ανομία προκαλεί οργή και απελπισία στους πολίτες από τον παράνομο στραγγαλισμό του κέντρου της Αθήνας: 50, 100, 500 αναρχικοί και ριζοσπάστες διαλύουν τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών. Σε αυτοκίνητο, στη Β. Σοφίας, ακινητοποιημένο από διαδήλωση, ο οδηγός να ουρλιάζει «ανοίξτε δρόμο» και οι κραυγές της ετοιμόγεννης γυναίκας του να μη συγκινούν τους «προοδευτικούς» ριζοσπάστες.  Σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Καθημερινής (8/7/22) περιγράφονται τα ακόλουθα: «Μέσα  σε έξι μήνες, η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας διακόπηκε 114 φορές  στους βασικούς οδικούς άξονες της πόλης,  όπως η Συγγρού, Β. Σοφίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, αλλά και περιμετρικά της Πλατείας Συντάγματος, της Πλατείας Ομονοίας και της Πλατείας Κλαυθμώνος, με αποτέλεσμα χιλιάδες οδηγοί να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους». Πολλές χιλιάδες ταλαιπωρημένων επαγγελματιών και εργαζομένων, οι οποίοι θέλουν να προλάβουν επείγουσες δουλειές, αλλά η αντιδραστική ανομία, ανοησία και χρονοκλοπή τους στοιχίζει ακριβά.

       Χωρίς την ενδελεχή αξιολόγηση της μεγάλης διεθνούς κρίσης οι πρόωρες εκλογές είτε δίδυμες είτε διπλές και τριπλές είναι πολιτικός αμοραλισμός και παραλογισμός. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να λειτουργεί στην κοινωνία, όπως η πυξίδα ενός πλοίου, η οποία όσο επικρατεί στη θάλασσα τρικυμία καταγράφει τη σωστή κατεύθυνση και πορεία. Οι σημερινές αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες σε ολόκληρο τον πλανήτη επιβάλλουν τόσο τη θεσμική τήρηση του Συντάγματος και των νόμων από το πολιτικό σύστημα όσο και την αποφυγή άκαιρων πολιτικών κραδασμών, οι οποίοι με  επιταχυνόμενους ρυθμούς προκαλούν αλλεπάλληλες καταστροφικές συνέπειες.

    9 Ιουλίου 2022                                                      www.politistikomellon.eu/2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: