Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Από Βαγγέλης Μανδραβέλης Στις 08:02, 3 Ιούλ 2022

Επιχειρήσεις ©Pixabay
Επιχειρήσεις ©Pixabay

 Μοιράσου

Συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022, η διεύρυνση του αριθμού των λειτουργούντων επιχειρήσεων στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), κατά το πρώτο εξάμηνο του2022, προστέθηκαν στον επιχειρηματικό ιστό της χώρας 17.006 επιχειρήσεις ή περίπου 3.000 νέες επιχειρήσεις κάθε μήνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, μέσα στους πρώτους έξι μήνες του έτους δημιουργήθηκαν 22.769 νέες επιχειρήσεις, δηλαδή κάτι λιγότερο από 4.000 επιχειρήσεις κάθε μήνα. Μέσα στην ίδια περίοδο έκλεισαν 5.763 επιχειρήσεις, δηλαδή λιγότερες  από 1.000 επιχειρήσεις το μήνα. Έτσι δημιουργήθηκε ένα θετικό πλεόνασμα (ισοζύγιο) επιχειρήσεων κατά 17.006. Είναι δε το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο που παρατηρείται από το 2011 και μετά που υφίσταται το ΓΕΜΗ.

Πηγή: ΓΕΜΗ
Πηγή: ΓΕΜΗ

Κατά κανόνα στο πρώτο εξάμηνο υπάρχει αυξημένος ρυθμός δημιουργίας επιχειρήσεων, λόγω της προετοιμασίας έναρξης της τουριστικής σεζόν. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, δεν έλειψαν και φέτος τα προβλήματα λόγω έξαρσης της πανδημίας, με τις παραλλαγές Όμικρον της Covid-19, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες του έτους. Παρά τα όποια προβλήματα, οι ενάρξεις επιχειρήσεων στο πρώτο εξάμηνο ήταν κατά 3,7% περισσότερες απ’ ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2021. 

Πηγή: ΓΕΜΗ
Πηγή: ΓΕΜΗ

Από την άλλη πλευρά, τα κλεισίματα επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά περίπου 3,7%. Έτσι, το ισοζύγιο έναρξης/κλεισίματος επιχειρήσεων παρέμεινε θετικό και μάλιστα αυξήθηκε σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2021 κατά περίπου 7%. Ο καλύτερος μήνας ήταν ο Φεβρουάριος του 2022, όπου ξεκίνησαν δραστηριότητες 4.486 επιχειρήσεις και έκλεισαν 1.066. Δημιουργήθηκε έτσι ένα θετικό ισοζύγιο 3.420 επιχειρήσεων. Ο φετινός Φεβρουάριος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, είναι ο τέταρτος καλύτερος μήνας στις ενάρξεις επιχειρήσεων από τον Μάιο του 2011 κι εντεύθεν. 

Πηγή: ΓΕΜΗ
Πηγή: ΓΕΜΗ

Από τον Φεβρουάριο, ο αριθμός ιδρύσεων νέων επιχειρήσεων μειώνεται σταδιακά και τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 3.010. Η μείωση δε αυτή αντικατοπτρίζει τα σύννεφα που άρχισαν να μαζεύονται στην διεθνή και ελληνική οικονομία, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. 

Το ισοζύγιο ωστόσο παραμένει θετικό και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μεταξύ 2.000 και 2.700 καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι μαζί με το αριθμό ιδρύσεων επιχειρήσεων, υποχωρεί και ο αριθμός των διαγραφών/λήξης δραστηριοτήτων επιχειρηματικών μονάδων.

Σημειώνεται ότι από το 2019 το ισοζύγιο μεταξύ έναρξης και κλεισίματος επιχειρήσεων, βαίνει συνεχώς βελτιούμενο. Μάλιστα η βελτίωση αυτή δεν σταμάτησε ακόμη και το 2020, πρώτη χρονιά της πανδημίας. Από περίπου 11.500 επιχειρήσεις που προστέθηκαν στο α’ εξάμηνο του 2019 στον επιχειρηματικό ιστό της χώρας, στην επόμενη χρονιά προστέθηκαν 12.080 επιχειρήσεις. Η αύξηση αυτή είναι θεαματική, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι στο α’ εξάμηνο του 2020 για περίπου δύο μήνες είχε σταματήσει εντελώς η «λειτουργία»  της χώρας.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, δείχνουν ότι έπεσαν εντελώς έξω οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν ένα νέο κύμα λουκέτων λόγω της πανδημίας. Το ίδιο συνέβη και στο α’ εξάμηνο του 2022, όπου τα «άσχημα» νέα για το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό, δεν πτόησαν τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, παρόλο που ο ιδιαίτερα ενθαρρυντικός ρυθμός ιδρύσεων επιχειρήσεων, ανακόπηκε αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: