Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Πρόκειται για τον Σείκιλο που έζησε στις Τράλλεις της Μικράς Ασίας (σημερινό Αϊδίνιο/ Aydın) κατά το 200 μ.Χ., στον οποίον, όπως φαίνεται, ανήκει ένα επίγραμμα γραμμένο σε επιτύμβια στήλη.

Η επιτύμβια κυλινδρική στήλη έχει ύψος 40 εκατοστά και περιέχει στην κοινή ελληνική της ελληνιστικής εποχής ένα επίγραμμα 12 λέξεων και ένα τραγούδι (μέλος ) 17 λέξεων μαζί με τη μουσική του. 

Στην κορυφή της στήλης, το επίγραμμα αναφέρει τον Σείκιλο που το έγραψε, καθώς και το σκοπό για τον οποίο το έγραψε:

ΕΙΚΩΝ Η ΛΙΘΟΣ ΕΙΜΙ. ΤΙΘΗΣΙ ΜΕ ΣΕΙΚΙΛΟΣ ΕΝΘΑ ΜΝΗΜΗΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΣΗΜΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΝ 

(Εγώ η πέτρα είμαι μια εικόνα. Με έβαλε εδώ ο Σείκιλος ως διαχρονικό σήμα αθάνατης μνήμης).

Στη μέση της στήλης είναι γραμμένοι οι στίχοι του τραγουδιού που θεωρείται ως πιο αρχαίο σωζόμενο τραγούδι του κόσμου, μαζί με τα σύμβολα της μελωδίας, η οποία είναι του λεγόμενου φρυγικού τύπου:

ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ,

ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ.

ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ,

ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ.

(Όσο ζεις λάμπε,

καθόλου μη λυπάσαι.

Για λίγο διαρκεί η ζωή,

ο χρόνος απαιτεί την πληρωμή του).

Ακούστε το:https://l.lj-toys.com/?auth_token=sessionless%3A1656561600%3Aembedcontent%3A25090313%26216%26%26%26youtube%26vj6jmKiPoWM%3A400fbdd96c74113ea062734dba803b0ba7868ff7&source=youtube&vid=vj6jmKiPoWM&moduleid=216&preview=&journalid=25090313&noads=

Στο κάτω μέρος της στήλης αναγράφεται η αφιέρωση «ΣΕΙΚΙΛΟΣ ΕΥΤΕΡΠΗΙ» («Ο Σείκιλος στην Ευτέρπη»), όμως δεν γίνεται κατανοητό εάν πρόκειται για τη σύζυγο, την ερωμένη, τη φίλη, την αδελφή ή την κόρη του, ή απλώς τη Μούσα της μουσικής. 

Το μήνυμα αυτό αντιστοιχεί στο επικούρειο απόφθεγμα «…όσο ζούμε, χαιρόμαστε ομοίως με τους Θεούς» (Διογένης Οινοανδέας, επικούρειος φιλόσοφος , έζησε τον 2ο αι. μ.Χ. στα Οινόανδα, Λυκία).

Η επιτύμβια στήλη ανακαλύφθηκε το 1883 στο Αϊδίνιο. Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922 η στήλη χάθηκε και ξαναβρέθηκε πολλά χρόνια αργότερα σε έναν κήπο τουρκικού σπιτιού, η ιδιοκτήτρια του οποίου είχε κόψει τη βάση της στήλης για να την χρησιμοποιήσει ως βάζο για λουλούδια. 

Σήμερα η στήλη φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας στην Κοπεγχάγη. Πιστά αντίγραφά της υπάρχουν σε διάφορα μουσεία.

РЕКЛАМА

Заговори на Греческом за 2 Месяца

greek.org.ru 

РЕКЛАМА|16+

Как шить кукол, от которых все без ума?

erijeva.ru 

Tired of ads? Upgrade to account with Professional package of service and never see ads again!

Αρχαία ΕλλάδαΕλληνική μουσικήΕλληνιστική περίοδοςΙστορίαΣτα ίχνη του ελληνικού πολιτισμού

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: