Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ, ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

          Με τις βαριοπούλες, με το σχολικό σκίσιμο των βιβλίων ή με τις Σχολικές Βιβλιοθήκες; – Παγκόσμια πρωτοτυπία και παρανομία φτηνού λαϊκισμού,

η ετήσια μεταφορά βιβλίων με φορτηγά, όπως πατάτες και καρπούζια, για μια  σχολική χρήση και πέταμα στα σκουπίδια – Στις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ ισχύει

 η Δωρεάν βιβλιοθηκοκεντρική,  ποιοτική, πολλαπλή, πολυετής,

περιβαλλοντική, δανειστική, μαθησιακή χρήση

Γιώργος Μαστορίδης

      Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, το οποίο υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, με επενδύσεις στα επόμενα χρόνια. Η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης θα έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια και πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη διαχείριση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για επενδύσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα απόδοσης, που βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου χάρτη.

       Ο εναρκτήριος χαιρετισμός του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών (ITC 2022), το οποίο διεξήχθη στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών αποτελεί άριστο εφαλτήριο στοχαστικού προβληματισμού: «Η διπλή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα συνολικά, αλλά και των υποδομών ιδιαίτερα. Ποτέ ξανά στη Νεότερη Ιστορία μας δεν είχαμε τέτοια πολιτική και οικονομική στήριξη για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας» (Μαργαρίτης Σχοινάς: ποτέ ξανά τόσο μεγάλη στήριξη της ΕΕ).

    Το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους είναι βέβαια δομικό και έχει στενή σχέση με την Αγωγή και Εκπαίδευση. Μεταφορές και Υποδομές είναι βασικά θεμέλια της Οικονομίας για την Πράσινη Συμφωνία, όμως Κεντρική Αρτηρία στην σύγχρονη Οικονομία  είναι ο σύγχρονος, ευρωπαϊκός, εκπαιδευτικός βιβλιοθηκοκεντρισμός.

1. Δωρεάν βιβλιοχρησιδανεισμός των σχολικών βιβλίων

     ΟΝόμος 1566/85 άρθρο 2, παρ. 7   προβλέπει την επιστροφή των σχολικών βιβλίων για νέα χρήση και λειτουργία σε κάθε σχολείο σχολικής βιβλιοθήκης. Το σχέδιο υλοποιήθηκε σε αρκετά σχολεία, αλλά παρέμεινε ημιτελές λόγω της αντιδραστικής νοοτροπίας που καλλιεργείται από το σύστημα σχολικής παπαγαλίας. Δεν πρόκειται μόνο για ακύρωση της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και μια βολική εμμονή σε μια πολύ παρωχημένη και βαθιά αντιδραστική αντίληψη για τη μάθηση, η οποία αναπαράγεται με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

2.Γερμανικό χρησιδανειστικό σχολικό εγχειρίδιο δωρεάν πολλαπλής και πολυετούς χρήσης

    Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη κομματική ευθύνη για την απαξίωση του βιβλίου και της βιβλιοθήκης στη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση, στο Δημόσιο Σχολείο και την κοινωνία. Η εφαρμογή της διεθνούς  μεθόδου δωρεάν χρησιδανεισμού των μαθησιακών εγχειριδίων με ταυτόχρονη χρήση σχολικής αναγνωστικής/δανειστικής βιβλιοθήκης σε σύγχρονο βιβλιοθηκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  προσκρούει σε πολυπλόκαμα συντεχνιακά συμφέροντα. Τα σκουπιδάκια ρίχνονται με ευκολία κάτω από το χαλί, οι σκελετοί της χρεοκοπημένης νοοτροπίας κρύβονται καλά στη ντουλάπα, οι δημαγωγοί μεμψιμοιρούν και κλαυθμυρίζουν.

3. Κρατικός καταναλωτισμός σπάταλης βιβλιοδιανομής

     Δεν είναι δείκτης και πολύ υψηλής διορατικής αντίληψης και πολιτικής οξυδέρκειας, ούτε και πολύ κολακευτικό για τη χώρα, το ετήσιο σκίσιμο ή/και κάψιμο σχολικών βιβλίων συνολικής αξία πάνω από πενήντα (50) εκατομμύρια ευρώ με ταυτόχρονη αδυναμία να λειτουργήσουν σχολικές βιβλιοθήκες σε πολυπληθή Εκπαιδευτικά Συγκροτήματα με ολιγάριθμα σχολικά Παραρτήματα. Πολίτες και Πολιτικοί πρέπει να κατανοήσουν ότι ο δωρεάν σχολικός βιβλιοχρησιδανεισμός βελτιώνει την πνευματική σχολική ζωή και ταυτόχρονα διασώζει το περιβάλλον στον πλανήτη. Πολίτες και Πολιτικοί οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι τα σχολικά βιβλία δεν είναι πραμάτειες, όπως οι πατάτες και τα καρπούζια, ώστε κάθε χρόνο να μεταφέρονται στα Σχολεία με φορτηγά.

4. Τι είναι η Βιβλιοθήκη;

      Βιβλιοθήκη είναι μόνο το έπιπλο, το κρατικό επίδομα στους Βουλευτές 880 €, καφέ και εστιατόριο στο Κολωνάκι ή μήπως είναι ο σχολικός και δημόσιος βιβλιοχώρος μελέτης, μάθησης και μνήμης; Ειδικά η Σχολική Βιβλιοθήκη είναι Χώρος Μελέτης, στοχασμού, συνεργατισμού, διαλογισμού, ένας βιβλιοχώρος που δίνει τροφή για δημιουργική σχολική σκέψη και δράση. Εάν το παιδί δεν συνηθίσει από μικρό να πηγαίνει σε Βιβλιοθήκη, αργότερα ως πολίτης ή πολιτικός- Βουλευτής, Δήμαρχος ή Αντιδήμαρχος- λογικό και επόμενο είναι να μην ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη Σχολική- Δημοτική Βιβλιοθήκη.

5. «Εκπαιδευτικό» υλικό στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη ΑΠΘ

     Ομάδα φοιτητών, με φετίχ τα κράνη, τα ρόπαλα και χόμπι την εκτόξευση πετρών, εισέβαλαν στην Πρυτανεία του ΑΠΘ και ζήτησαν από τον Πρύτανη να καταδικάσει τη βία, εννοείται όχι τη δική τους! Στην ερώτηση του Πρύτανη «το γκρέμισμα της βιβλιοθήκης το δέχεστε εσείς;», η απάντηση ήταν «η ζωή των φοιτητών έχει μεγαλύτερη αξία από τα ντουβάρια». Είναι δυνατόν να νομιμοποιούνται κομματικά και να μονιμοποιούνται ριζοσπαστικά αυτές οι πρακτικές; Σε καμιά χώρα το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν εναντιώνεται Ριζοσπαστικά και με δηλώσεις αιμοχαρείς στη δημιουργία Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης.

6. Συνδικαλιστική αδιαφορία για τις Σχολικές Βιβλιοθήκες

      Ο κόσμος αλλάζει πρέπει ν’ αλλάζει η Αγωγή και η Εκπαίδευση. Η αλλαγή απαιτεί γενναιότητα, απαιτεί συνδικαλιστική τόλμη. Είναι παράλογο η Βιβλιοθήκη ν’ αποτελεί άγνωστη λέξη για τις διεκδικήσεις όχι μόνο του Φοιτητικού αλλά και του Εκπαιδευτικού Συνδικαλισμού.  Οι ταραξίες που γκρεμίζουν βιβλιοθήκες, χτίζουν καθηγητές και επιβάλλουν το φασιστικό «θέλω» με προκάλυμμα το άσυλο, είναι δυνατόν να εξουδετερωθούν άμεσα, εάν δεν τους υποκινεί και τους υποθάλπει ένα  συνονθύλευμα συντεχνιακών και μικροκομματικών συμφερόντων, τα οποία παρασιτούν γύρω από την ελληνική παιδεία αντί να διεκδικούν το δικαίωμα πρόσβασης σε σύγχρονη βιβλιοθήκη προστατεύοντας και τους αδυνάτους και τις μελλοντικές γενιές.

7. Ευρωπαϊκή σύγκλιση

     Ακόμα και για την αναστροφή του brain drain είναι αναγκαία η Βιβλιοθηκοκεντρική Εκπαιδευτική Πολιτική. Στις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ ισχύει η Δωρεάν ποιοτική, πολλαπλή, πολυετής, δανειστική, περιβαλλοντική, ενεργειακή, μαθησιακή χρήση, ώστε οι νέοι στα σχολεία τους να μη κακομαθαίνουν: «όποιος μικρός θα κακομάθει, εύκολα δεν ξεμαθαίνει». Είναι ορθολογικό να αυξάνονται στην Ελλάδα, μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, τα κόστη εκπομπών ρύπων από την ετήσια παραγωγή και μεταφορά των σχολικών βιβλίων, τη στιγμή που ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με δραματική αύξηση του ενεργειακού κόστους και έλλειψη των πρώτων υλών; Αρμόδιο ν’ απαντήσει πλέον δεν είναι μόνο το ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο.

      Η πνευματική και οικονομική ανάπτυξη χωρίς τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες με τη χρήση και Σχολικής Βιβλιοθήκης έχει πήλινα πόδια, τα οποία δεν αντέχουν σε βάθος χρόνου. Επομένως, αποτελεί μείζον εκπαιδευτικό ζήτημα η λειτουργία Αναγνωστικής/ Δανειστικής Βιβλιοθήκης στο Σχολείο, ώστε η Σχολική Αγωγή να ανταποκρίνεται στις ενεργειακές προκλήσεις και τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της νέας εποχής και να οδηγεί αποτελεσματικά και σταθερά σε βιώσιμη ανάπτυξη.

    Ελληνικοί και κοινοτικοί πόροι υπάρχουν. Απαιτείται επειγόντως ορθολογική οικονομική διαχείριση χωρίς επιδοματική, παρασιτική και μικροκομματική, σπάταλη νοοτροπία. Ζητείται πρωτίστως κοινωνική συνείδηση, συνδικαλιστική ευθύνη και κομματική βούληση.

10 Ιουνίου 2022                                                         www.politistikomellon.eu/2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: