Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας

Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την οικουμενική ενημέρωση του κοινού, σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η σημερινή πραγματικότητα ορίζει πως η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον μεταβάλλεται -σε αρνητική βάση-ασυγκρίτως πιο γρήγορα από τις σχέσεις όλων των άλλων ζωντανών πλασμάτων. Η φύση αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και «βιάζεται» σε πολλά επίπεδα. Το μοντέλο ανάπτυξης είναι απολύτως καταστροφικό.

Οι συνέπειες, πλέον, λειτουργούν ως «το φυσικό επακόλουθο». Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή είναι αλληλένδετες, καθώς τα ίδια αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι τα ίδια που δημιουργούν αποπνικτική κατάσταση στις μεγάλες πόλεις και απειλούν τη δημόσια υγεία. Η ρύπανση των υδάτινων πόρων, αλλά και των εδαφών συνιστά ίσως και τον μεγαλύτερο υγειονομικό κίνδυνο. Η αποδάσωση, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η διάβρωση και η υποβάθμιση των εδαφών είναι αιτίες που απειλούν όχι μόνο την ποιότητα ζωής, αλλά και την ίδια τη ζωή μας. Οι επιπτώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο το μακρινό μέλλον. Πολλές απ’ αυτές είναι ήδη αισθητές και ως εκ τούτου απαιτείται έντονος, διαρκής προβληματισμός που θα καθοδηγεί την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας ενώνει τη φωνή της και τη δράση της με όλους όσοι/ες αγωνίζονται για ένα καθαρό περιβάλλον που θα εξυπηρετεί τον άνθρωπο και θα προωθεί την ποιότητα της ζωής του. Θεωρεί πως κρίσιμο ζήτημα είναι η σύνταξη ενός Περιφερειακά Ενεργειακού Σχεδιασμού. Ήδη από το 2021 έχει θέσει τα σχετικά κριτήρια. Ιδιαίτερα την ΠΣΕ απασχολούν η πρόληψη περιβαλλοντικών προβλημάτων στην Ήπειρο από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών, τα φράγματα και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων όπως εκφράζεται από τις αποφάσεις των οργάνων της. Θέμα μείζονος σημασίας είναι η διαχείριση των αστικών αποβλήτων, που εκτός από την αναντίρρητη περιβαλλοντική παράμετρο, ενδιαφέρει άπαντες τους απόδημους Ηπειρώτες, αφού διατηρώντας τις «ακατάλυτες» πατρογονικές εστίες, υφίστανται πολλαπλό οικονομικό κόστος.

Οι προσπάθειές μας εκδηλώνονται πολλαπλώς με Υπομνήματα, Παραστάσεις και Εκδηλώσεις και, είναι γνωστό, έχουν τύχει καθολικής αποδοχής από την Ηπειρώτικη κοινωνία.

Και αυτά όλα γιατί πιστεύουμε πως η δυνατότητα να ζούμε σε ένα βιώσιμο, ανθρώπινο περιβάλλον, δεν είναι πρόκληση αλλά οικουμενικό δικαίωμα. Τα δικαιώματα ούτε εκχωρούνται κι ούτε εκποιούνται. Και κάτι περισσότερο∙ δεν διαπραγματεύονται.

Ο αγώνας για το φυσικό περιβάλλον και στη γενέτειρα, την Ήπειρο είναι διαρκής, έντονος και καθολικός προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης ή και καταστροφής με απώτερο σκοπό να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα. Το περιβάλλον δεν είναι εμπορεύσιμο είδος, ούτε προνόμιο κανενός. Είναι δικαίωμα όλων, αλλά και υποχρέωση του καθενός. Υποχρέωση προστασίας. Προς αυτό τον σκοπό και με αυτές τις αρχές η ΠΣΕ δραστηριοποιείται για την προστασία του.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: