Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Στις 14 Μαΐου 1948 ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, κάτω από τη φωτογραφία του οραματιστή του Κράτους του Ισραήλ Θεοδώρου Χερτσλ, ανήγγειλε την ίδρυσή του. Δεν ήταν απλώς μια οφειλή της ανθρωπότητας προς τους απανταχού της γης Εβραίους μετά τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ηταν κυρίως ο αγώνας των ίδιων των Εβραίων να αποκτήσουν ένα οργανωμένο κράτος στα πατρογονικά εδάφη τους. Ηταν η υλοποίηση ενός οράματος που έρχεται από τα βάθη της Ιστορίας. Οι απηνείς διωγμοί των Εβραίων στην Ισπανία, στην τσαρική Ρωσία και στην Κεντρική Ευρώπη κατέστησαν αυτό το όραμα ιστορικό αίτημα προς πραγμάτωση.

Είναι γνωστό πως το Κράτος του Ισραήλ πολέμησε τρεις φορές εναντίον συνασπισμού αραβικών κρατών με υπερδεκαπλάσια δύναμη. Και όμως, και οι τρεις πόλεμοι ήταν νικηφόροι. Μάλιστα, οι δύο πρώτοι, του 1948 και του 1967, αφορούσαν την ύπαρξη του ίδιου του Κράτους του Ισραήλ. Οι αντίπαλοί του δεν επιζητούσαν απλώς τον περιορισμό των εδαφών που κατείχε. Επιζητούσαν την εξαφάνισή του από τον χάρτη.

Η Ελλάδα, ευθύς εξαρχής, δεν στάθηκε δίπλα στους Ισραηλινούς. Σήμερα, τόσο οι σχέσεις των δύο κρατών όσο και οι σχέσεις των δύο λαών είναι ιδιαίτερα στενές.

Η Ελλάδα, ευθύς εξαρχής, δεν στάθηκε δίπλα στους Ισραηλινούς. Ετσι, η κυβέρνηση Σοφούλη, τον Νοέμβριο του 1947, ψήφισε κατά της ίδρυσης του Κράτους του Ισραήλ, γιατί φοβήθηκε για την τύχη της ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου –που τελικά δεν γλίτωσε από τον εθνικισμό του Νάσερ– και των πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων. Στη συνέχεια, η πολιτική της διαμορφώθηκε λόγω του Κυπριακού και της ψήφου των αραβικών κρατών στον ΟΗΕ. Ηταν μια στάση αιτιολογημένη, όχι δικαιολογημένη. Η Ελλάδα, λόγω της πολυπληθούς ισραηλιτικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, η οποία εξοντώθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, θα έπρεπε να αγκαλιάσει αμέσως το νεοσύστατο κράτος. Για να γίνει αυτό και να συναφθούν διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο πρεσβευτών έπρεπε να περάσουν 42 ολόκληρα χρόνια. Το 1990, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, βάζοντας τέρμα στις τυχοδιωκτικές ιδεοληψίες του προκατόχου του, αναγνώρισε και de jure το Κράτος του Ισραήλ.

Σήμερα, τόσο οι σχέσεις των δύο κρατών όσο και οι σχέσεις των δύο λαών είναι ιδιαίτερα στενές. Λες και προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το χαμένο ιστορικό έδαφος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: