Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


 Οργάνωση της νέας αντιπυρικής περιόδου με οδηγό την περυσινή χρονιά

Η περυσινή επιτυχημένη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών,  αποτελεί τον «οδηγό» και για την ερχόμενη, τονίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, κατά την οποία έγινε απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου του 2021 και συζήτηση για το σχεδιασμό της νέας.

Όπως ανέφερε ο Επιχειρησιακός Συντονιστής του Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Κέρκυρας, Παξών και Λευκάδος Υποστράτηγος Δημ. Κοντογιάννης, η φετινή χρονιά, ήταν η καλύτερη της τελευταίας 10ετίας από πλευράς δασικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Ηπείρου κ. Απ. Βασδέκης το 2021 εκδηλώθηκαν 217 δασικές πυρκαγιές (73 Π.Ε. Ιωαννίνων, 61 Π.Ε. Άρτας, 38 Π.Ε. Θεσπρωτίας, 45 Π.Ε. Πρέβεζας) με τον μέσο όρο της εικοσαετίας να ανέρχεται σε 416. Οι δε καμένες εκτάσεις ανήλθαν σε περίπου 6.000 στρέμματα, έναντι μέσου όρου 20ετίας 8.000 στρεμμάτων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτριος Μαυρογιώργος, αναφέρθηκε στο νέο σχεδιασμό του αρμόδιου Υπουργείου Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας, στον οποίο περιλαμβάνεται πλέον και η στενή συνεργασία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τις Δασικές Υπηρεσίες.

«Πρέπει να τεθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περσινή αντιπυρική περίοδο. Να βρούμε αν κάναμε λάθη ή όχι. Να δούμε τα φετινά προβλήματα. Γιατί αναμένεται μια πιο δύσκολη περίοδος. Εγκαινιάζεται μια νέα συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο. Το πιο βασικό είναι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, πως θα πρέπει να κάνουμε το σύστημα της πρόληψης. Γιατί είναι το Α και το Ω στις δασικές πυρκαγιές. Πρόβλημα φέτος είναι πως δεν θα έχουμε τα ρωσικά μέσα κατάσβεσης. Γίνονται συζητήσεις για μέσα κατάσβεσης από άλλες χώρες, αλλά είναι θέμα πολιτικής ηγεσίας», ανέφερε ο κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος.

Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε ότι εφόσον υπάρχει συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, θα επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό στάδιο, διαφορετικά η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Επιχειρησιακός Συντονιστής της Πυροσβεστικής κ. Δ. Κοντογιάννης οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ηπείρου θα έχουν σχεδόν την ίδια με πέρυσι δύναμη, στην οποία θα προστεθεί η Ειδική Μονάδα με επιπλέον 60 άτομα και ομάδα Εθελοντών.  Ως προς τα πτητικά μέσα, μέχρι σήμερα είναι δεδομένη η παρουσία δύο pezetel στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις για επιπλέον εναέρια μέσα.

Τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν είναι η προστασία των περιαστικών δασυλλίων, ο καθαρισμός των οικοπέδων εντός οικισμών, ο καθαρισμός των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ κ.α., ενώ αναδείχθηκε και ο ουσιαστικός ρόλος που διαδραματίζουν για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών οι δασεργάτες.

Στην εποικοδομητική συνεργασία και συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου στο έργο των δασικών υπηρεσιών αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων Χρ. Λαγός, ο οποίος ανέφερε ότι σε προτεραιότητα έχουν τεθεί το περιαστικό δασύλλιο Ιωαννίνων και το δάσος της Λάιστας.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. κ. Γεώργιος Λιόλιος, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εργασίες  μόνωσης των καλωδίων του δικτύου, αναδείχτηκε εργολάβος για καθαρισμό της υψηλής βλάστησης (κλαδέματα) γύρω από το δίκτυο και βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάδειξη εργολάβου καθαρισμού των χόρτων γύρω από τους στύλους.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, κλείνοντας τη συνεδρίαση υπογράμμισε ότι για να έχουμε καλά αποτελέσματα και τη νέα αντιπυρική περίοδο «πρέπει να είμαστε όλοι εν εγρηγόρσει. Τα μάτια μας δεκατέσσερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος ευχαρίστησε τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου για τη συμμετοχή και τις τοποθετήσεις τους, ζητώντας από όλους ετοιμότητα «24ώρες το 24ωρο».

Στη σύσκεψη – συνεδρίαση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ιωαννίνων Κων. Σιαράβας, Άρτας Β. Ψαθάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Φ. Ντίνης, ο Υποδιοικητής της 8ης ΜΠ/Ταξιαρχίας οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, Μετσόβου Κων. Τζιαφέας, Ζαγορίου Γ. Σουκοβέλος, Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης, οι Αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Γ. Λώλης,  Β. Τζουμέρκων Β. Γιωτόπουλος και ΖίτσαςΑλκ. Βότσικας, ο προϊστάμενος Δασικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων Χρ. Λαγός, ο Δασάρχης Μετσόβου Στ. Σιούλας, εκπρόσωποι Φορέων Διαχείρισης, Εθελοντικών Σωμάτων κ.α.

Κατηγορηματική αντίθετη η Περιφερειακή Αρχή σε κάθε

συζήτηση για μεταφορά του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Άρτας

Η Περιφερειακή Αρχή εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην πιθανή ενσωμάτωση της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εδρεύει στην Άρτα, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο που έχει υποβάλλει σχετική πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς, αμέσως μετά την δημοσίευση σε Μέσα Ενημέρωσης της σχετικής πληροφορίας είχαν διαδοχικές επικοινωνίες με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στην οποία εξέφρασαν την έκπληξή τους για την ανακίνηση του συγκεκριμένου ζητήματος και ζήτησαν τη απόρριψη της πρότασης χωρίς δεύτερη σκέψη.

Δικαίωση της Περιφέρειας Ηπείρου από το Ελεγκτικό

Συνέδριο για τη μεταφορά υπολείμματος από τη ΜΕΑ

Επιβεβαίωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο της προσφυγής που είχε καταθέσει ο ΦΟΔΣΑ για  τη μεταφορά του υπολείμματος από το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων στους ΧΥΤΥ. Συγκεκριμένα απαντώντας σε  ερωτήσεις δημοσιογράφων,  μεταξύ άλλων,  ανέφερε:

«Εγώ ήμουν σίγουρος από την ημέρα που έγινε το Δικαστήριο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τοποθετήθηκαν από έδρας ο εισηγητής και οι υπόλοιποι, ότι αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι η αρμοδιότητα του έργου μεταφοράς του υπολείμματος ανήκει στην Περιφέρεια.   Έστω και αυτή την ώρα, πρέπει να έρθουν οι του ΦΟΔΣΑ για να συζητήσουμε. Δεν έχουμε να το δικαίωμα να μην δρούμε υπέρ των δημοτών της Ηπείρου. Εγώ δεν έχω τίποτα με κανέναν. Αναλάβαμε κάποιες υποχρεώσεις. Στην τρέχουσα  θητεία τις έχω αναλάβει προσωπικά  και θεωρώ ότι έχω υποχρέωση να κάνω τα πρέποντα».

Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται για το συγκεκριμένο ζήτημα  ανέφερε πως είναι υποχρεωμένος ως Περιφερειάρχης να κάνει αυτά που πρέπει, εφαρμόζοντας τους κανόνες που υπάρχουν.

Οι έρευνες για φυσικό αέριο

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε άλλη δήλωσή του, ανέφερε   για  πρόσφατη επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη σχετικά με την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για την ύπαρξη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Λιγοψάς Δήμου Ζίτσας.

«Την προηγούμενη εβδομάδα με κάλεσε ο Πρωθυπουργός και μου ανακοίνωσε ότι τα Γιάννενα, και δη ο Δήμος Ζίτσας, είναι ένα μέρος όπου θα γίνει η έρευνα για το φυσικό αέριο. Το ανακοίνωσα και δεσμεύομαι πλέον ότι ως Περιφερειάρχης Ηπείρου εγώ θα στηρίξω αυτή την προσπάθεια και εύχομαι να βρούμε το επιθυμητό στο μέρος που θα γίνουν οι τελικές έρευνες».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: