Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ του Γιώργου Βουγίδη

Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ

Η ΜΠΑΝΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ

Μόλις ο ροδοδάχτυλη αυγή να φωτίζει την υπνοχορταμένη φύση, σαν από κάπου πολύ μακριά και πολύ βαθειά, έρχονται στ’ αυτιά του καθεμιανού αρμονικοί, μελωδικοί οι τόνοι του εωθινού, που παίζει θαρρετά, διαβαίνοντας όλα τα σοκάκια, η νεογέννητη Κοινοτική μπάντα του Φιλιατιού, και το ηλεκτρικό σβήνει,- γιατ’ έφεξε πειά- ξαναθυμίζοντας μας, πως έσβησε για πάντα το 1932. Μας το πρωτόειπε ο κ. Επικουΐλος με τη μηχανή του τα μεσάνυχτα.

Ήρθε ο καινούργιος χρόνος. Καλωσόρισε το 1933.

Αγουροξυπνάει ο κόσμος – βέβαια πρωί ειν’ ακόμα και την τύχη τους δοκιμάσανε οι περισσότεροι τη νύχτα – και ετοιμάζεται για την εκκλησιά.

Στις 10.30 χτυπούν οι καμπάνες , κι η Αγία Τριάδα πλημμυρίζει από λογής λογής κόσμο.

Όλοι οι πολιτικοί υπάλληλοι, οι τραπεζιτικοί, οι στρατιωτικοί, το κοινοτικό συμβούλιο, τα προεδρεία των διαφόρων συλλόγων, τα Οικοτροφεία κι οι κάτοικοι του Φιλιατιού ασφυχτικά κατάκλυσαν την εκκλησία. Απ’ έξω παρατεταγμένο τμήμα στρατού και το Οικοτροφείο αρρένων.

Αριστερά η μπάντα του Οικοτροφείου, δεξιά η Κοινοτική.

Γίνεται η δοξολογία κι ο καθένας προσεύχεται ναν ο καινούργιος χρόνος ευτυχισμένος.

Ο κ. Δ. Αρώνης με τις δύο μπάντες μαζί παίζει τον Εθνικό ύμνο. Στο τέλος ο κ. έπαρχος εξεφώνησε ωραίο λόγο ευχηθείς απ’ όλους να φέρει το 1933 κάθε ευτυχίαν, και συστήσας δημιουργική όραση και συσσωμάτωση γύρω απ’ τη σημερινή Κυβέρνηση, προς ενίσχυση της αναδημιουργικής της προσπάθειας.

Μετά το πέρας της εκκλησίας, παρήλασαν ο στρατός και το Οικοτροφείον αρρένων προπορευομένων των δύο μουσικών και κατέληξεν η παρέλαση στο Επαρχείο, όπου έγινε δεξίωση και δόθηκαν σ’ όλους αναψυκτικά.

Κατά τη διάρκεια της δεξιώσεως, οι μπάντες έπαιξαν διάφορα εμβατήρια.

Η δεξίωση τελείωσε το μεσημέρη, όλοι δε χαρούμενοι τράβηξαν γοργά για τη… βασιλόπιτα.

Ν. Σ .

Υ. Γ. Είναι άξιον θαυμασμού όντως ότι τα παιδιά της Κοινοτική μπάντας άμοιρα εντελώς μουσικής … ρυθμικού βήματος ακόμα, πως, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα που ασκούνται από το φιλόπονο και ακούραστο μουσικοδιδάσκαλο κ. Δ. Αρώνη, κατόρθωσαν να παίξουν ζηλευτά τόσα εμβατήρια την πρωτοχρονιά και την προτεραία, που μαζί με την Κοιν. μπάντα το συμβούλιο του αδελφάτου, περιήλθε την αγορά και μάζεψε σεβαστό ποσό, για να καλύψει τα έξοδα για τες στολές των παιδιών. Αξίζει πραγματικά ένα εύγε στον ακάματο κ. Αρώνη, στα φιλότιμο παιδιά και στο συμβούλιο του αδελφάτου που στόλισαν το Φιλιάτι με την Κοιν. μπάντα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: