Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Αντιπολιτευτική εκμετάλλευση του «συναισθηματισμού των πολιτών» –

Το «κλειδί» για την υγεία ο γενικός εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων –Κοινωνική ενότητα για τον κοινό στόχο – Σταθερότητα εκλογικού κύκλου κάθε 4ετία

Γιώργος Μαστορίδης

      Την τελευταία διετία λόγω της οικουμενικής υγειονομικής κρίσης τέσσερις ελληνικές λέξεις βρίσκονται στο παγκόσμιο προσκήνιο: πανδημία (pandemic), πανάκεια (panacea), πανικός (panic), όμικρον (omicron). Κυβερνήσεις και Αντιπολιτεύσεις σε όλη την Ευρώπη και όλον τον πλανήτη σύσσωμες περιμένουν με τρόμο την παραλλαγή omicron και θέτουν περιορισμούς, για να γλιτώσουν ανθρώπινες ζωές. Στην Ελλάδα, αριστεροί και δεξιοί ριζοσπάστες αντί για τον γενικό εμβολιασμό ζητούν πρόωρες εκλογές αντιμετωπίζοντας ανεύθυνα ένα παγκόσμιο υγειονομικό φαινόμενο με όρους κοινωνικού διχασμού.

      Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα (27 Δεκεμβρίου 2021) η πανδημία (Covid-19) έχει προκαλέσει τον θάνατο παγκοσμίως σε πάνω από πεντέμισι (5,5) εκατ. ανθρώπους, στην Ευρώπη πάνω από 1,5 εκατ. και στην Ελλάδα πάνω από είκοσι χιλιάδες (20.000). Ο απολογισμός αυτός, που λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των θυμάτων που έχει καταγραφεί από τις εθνικές υγειονομικές αρχές, δεν αποτελεί παρά μόνο ένα μέρος των θανάτων που συνδέονται στην πραγματικότητα με τον κορονοϊό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι, λαμβάνοντας υπόψη την υπερβάλλουσα θνησιμότητα που συνδέεται άμεσα και έμμεσα με την Covid-19, ο απολογισμός της πανδημίας θα μπορούσε να είναι δύο με τρεις φορές πιο υψηλός από αυτόν που έχει καταγραφεί επισήμως.

       Για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ο ΠΟΥ ζήτησε στις αρχές Νοεμβρίου να συνεχιστεί ο εμβολιασμός, να χρησιμοποιούνται μαζικά μάσκες και να εφαρμόζονται μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο Οργανισμός εκφράζει φόβους για 700.000 επιπλέον θανάτους στην Ευρώπη μέχρι την άνοιξη. Η πλέον πληγείσα χώρα είναι η Ρωσία, στην οποία ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν κοντά στους 450.000 νεκρούς. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (144.286 νεκροί) και η Ιταλία (133.415 νεκροί).

 1.Το «κλειδί» για την υγεία ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων

      Πραγματικά, είναι τραγικό η πανδημία να καλπάζει παγκοσμίως και η Αξιωματική Αντιπολίτευση στην Ελλάδα να ζητάει εκλογές. Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές με 80 και 100 καθημερινά θύματα του κορονοϊού θα έχουν ως συνέπεια λόγω των πολυάριθμων προεκλογικών συγκεντρώσεων την κατακόρυφη αύξηση αφενός των κρουσμάτων και αφετέρου της  νοσηλείας στα νοσοκομεία. Αυτό θα ήταν καταστροφικό, γιατί τόσες κλίνες και ειδικά ΜΕΘ δεν υπάρχουν διαθέσιμες στα νοσοκομεία ακόμη και των πλέον πλούσιων και καλά οργανωμένων χωρών. Είναι αυτονόητο ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, η ποιότητα των υπηρεσιών μειώνεται. Το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών εν μέσω πανδημίας είναι εφιαλτικό σενάριο για την άνοδο των κρουσμάτων και των θανάτων.

     Η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι ζήτημα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Το κλειδί για την άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο γενικός εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων, ώστε να μην καταλήγουν πολλοί στα Νοσοκομεία και στις ΜΕΘ (ή και εκτός ΜΕΘ).  Γι’ αυτό φωνάζουν όλοι οι σοβαροί «εμβολιαστείτε, για να μην καταλήξετε στο νοσοκομείο και για τη δική σας υγεία και για των άλλων, για να μην επιβαρύνετε το ΕΣΥ». Αλλά οι ριζοσπάστες αντίθετα με την κοινή λογική, ότι δηλαδή η αύξηση των ΜΕΘ δεν βελτιώνει από μόνη της τις προσφερόμενες υπηρεσίες, ζητούν περισσότερες ΜΕΘ και διορισμούς γιατρών, όταν οι ίδιοι οι διευθυντές κλινικών διαβεβαιώνουν ότι στις προκηρύξεις που έχουν γίνει δεν υπήρξε ανταπόκριση.

2.Ακραία προπαγάνδα αντιεμβολιασμού

      Πόσες φορές οι ριζοσπάστες εκμεταλλευόμενοι τον «συναισθηματισμό των πολιτών» έχουν χρησιμοποιήσει τη γνωστή ρήση του Μάο «μεγάλη αναταραχή θαυμάσια κατάσταση»; Αυτή είναι η ακραία ριζοσπαστική ιδεολογία τους οδηγεί στην εμμονική στήριξη της αναρχικής βίας και ανομίας. Ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην πολιτική εξαπάτηση, την υποκρισία και στρεψοδικία με χαρακτηριστικό παράδειγμα την «προαιρετική υποχρεωτικότητα»(!) του εμβολιασμού. Ανυπακοή όμως στον εμβολιασμό σημαίνει άρνηση της λογικής, της επιστήμης και της ζωής.      Με την εργαλειοποίηση, καπήλευση και κομματική εκμετάλλευση της πανδημίας η ριζοσπαστική ακροδεξιά και η ακροαριστερά ως θεματοφύλακες του ριζοσπαστικού κινήματος αντιεμβολιασμού δεν συμβάλουν θετικά στη δημιουργία τείχους ανοσίας με τον μαζικό εμβολιασμό, ο ποίος θα συνέβαλε στην ανακοπή της εξάπλωσης και εξάλειψης της πανδημίας.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι κυρίως η αδυναμία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να διατυπώσει μια συγκροτημένη πρόταση για τη διαχείριση της πανδημίας. Είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, αλλά είναι και κατά, διότι μία συνιστώσα της επιμένει να χαϊδεύει, και για ψηφοθηρικούς λόγους, το κίνημα των αντιεμβολιαστών. Τάσσεται υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων για την εστίαση και το λιανικό εμπόριο, αλλά όταν η εστίαση διαμαρτύρεται είναι αναφανδόν στο πλευρό της. Έχει επιλέξει στα θέματα της πανδημίας μια εξαχρειωμένη αντιπολιτευτική πρακτική τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε ύφος.  Οι κομματικές αντιφάσεις και οι θεατρινισμοί  χωρίς πολιτική ενσυναίσθηση αποδεικνύουν την έλλειψη σοβαρότητας και την αναξιοπιστία.

3. Εκλογική σταθερότητα 4ετίας

     Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική αλλά παγκόσμια, δεν είναι μόνο υγειονομική αλλά πολλαπλή: οικονομική, τεχνολογική, γεωπολιτική, περιβαλλοντική (κλιματική), μεταναστευτική, ενεργειακή, δημογραφική. Η πολλαπλή κρίση απαιτεί λαϊκή και πολιτική ενότητα, κομματικό ορθολογισμό και πολιτική σταθερότητα. Η εκλογική σταθερότητα τετραετίας είναι αυτονόητη και συνταγματικά κατοχυρωμένη στις ΗΠΑ, Γερμανία κ.ά. για την αποφυγή οικονομικής αστάθειας και αναταραχής. Είναι λοιπόν καταγέλαστη η απαίτηση του αρχηγού της ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, όταν μάλιστα πριν από λίγους μήνες έκανε υπεύθυνες δηλώσεις: «Αν δεν ήμασταν σε συνθήκες πανδημίας μπορεί και να ζητούσα εκλογές. Δεν μου το επιτρέπει η ιδιοσυγκρασία μου και οι αρχές του κόμματος μου, σε συνθήκες που αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί να ζητάω εκλογές. Έχω μία αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και στη χώρα»! 

      Τα  εκλογικά σενάρια είναι τοξικά, «άωρα και παράωρα», άκαιρα και πρόωρα. Η πρόωρη εκλογολογία παρά την πλανητική πανδημία είναι καταστροφικός συριζαϊσμός και τυχοδιωκτισμός. Οι αδίστακτοι προπαγανδιστές με πολύ κυνισμό καπηλεύονται τις ιδέες, τις ελπίδες του λαού από το ένα μέρος και από το άλλο ναρκοθετούν και υπονομεύουν τα συμφέροντα του. Ο υγειονομικός κοινωνικός διχασμός υπακούει στο κυνικό μακιαβελικό δόγμα ότι «η άσκηση της εξουσίας γίνεται χωρίς κανένα ηθικό φραγμό προκειμένου να αποκτήσεις δύναμη και κατ’ επέκταση την εξουσία» (Μακιαβέλι, Ο Ηγεμών, 1513).

     Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες  καμία αντιπολίτευση, και μάλιστα Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν έχει αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο. Εκεί επικράτησε η αντίληψη πως προέχει η αντιμετώπιση της πανδημίας. Πως αποτελεί τρόπον τινά «γενικό καλό», όποιος και αν επωφελείται ή ζημιώνεται. Σε καμία άλλη χώρα τα Πολιτικά Κόμματα δεν αντιδικούν για τις ΜΕΘ, τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, τα σχολεία ή κάποια επιστημονική έρευνα. Γενικά ο κορονοϊός και οι συνθήκες της πανδημίας έχουν μείνει έξω από το πολιτικό παιχνίδι.

     Δεν είναι τυχαία, ωστόσο, η εξασθένιση της πολιτικής απήχησης και επιρροής του ακραίου ριζοσπαστισμού. Το αποδεικνύει περίτρανα και η δημοσκοπική του καθίζηση, η οποία  εμφανίζει τάσεις συρρίκνωσης της αριστερίστικης εκλογικής βάσης. Η κοινωνία δεν υιοθετεί την καταστροφική αντιδραστική νοοτροπία.

       Σε μια ευνομούμενη πολιτεία αυτονόητα πολιτικά ζητήματα, όπως η σχέση των δικαιωμάτων των πολιτών με τις υποχρεώσεις τους, έχουν λυθεί προ πολλού: δεν υπάρχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Μόνο στην Ελλάδα οι ριζοσπάστες, δεξιοί και αριστεροί, διεκδικούν ξεδιάντροπα πολιτικό δικαίωμα στην… ανευθυνότητα! Άραγε, αυτή η νοοτροπία θα τους οδηγήσει να εναγκαλιστούν τους απανταχού «θεματοφύλακες» και την περιθωριακή λογική τους, ώστε  να τους περιορίσει κοινωνικά και να τους καταστήσει γραφικά, περιθωριακά, κομματικά μορφώματα, κινήματα «σύρριζα» σκοταδιστικά, αναχρονιστικά και αντιεπιστημονικά, συνώνυμα κάθε ψεκασμένης θεωρίας;

27 Δεκεμβρίου 2021                                           www.politistikomellon.eu/2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: