Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Σύσκεψη για το Δρέπανο

Πραγματοποιήθηκετη Δευτέρα20 Δεκεμβρίου σύσκεψη φορέων,ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Ηγουμενίτσας,με θέμα την επιτακτική ανάγκη προστασίας της ακτής του Δρεπάνου  – Μακρυγιαλίου,η οποίαεπλήγη βάναυσα από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στη σύσκεψη φορέων συμμετείχαν ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς, o Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Αλέκος Πάσχος, και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων & Επιχειρήσεων Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού Ηπείρου «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, της ΜΟ.ΛΕ ΘΕ, του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας, της Επαγγελματικής& Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ) Θεσπρωτίας, του Εμπορικού Συλλόγου Συβότων, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά – Αχέροντα – Κέρκυρας, oι Επικεφαλής των Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι Ηγουμενίτσας, καθώς και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, την οποία συντόνισε ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας. Ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Ιωάννης Καραγιάννηςαπέστειλε επιστολή με την οποία συντάσσεται με τον Δήμο Ηγουμενίτσας. 

Ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας δεν παρευρέθηκε στη σύσκεψη και αρκέστηκε στην αποστολή μιας ενημερωτικής επιστολής. 

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλοςξεκινώντας,κατέθεσε την αγωνία του για την τύχη του Δρεπάνου, ενώτόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης και συστράτευσηόλων των φορέων και των παραγόντων του τόπου, καθώς και της πολιτείας και παρουσίασε την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση του Δρεπάνου. Αυτή την κατάσταση συζήτησε το πρωί της ίδιας ημέραςμέσωτηλεδιάσκεψης, με την κα Βασιλική Τσουκαλά, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων και του τομέα Υδάτινων Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία ειδικεύεται στην Περιβαλλοντική Θαλάσσια Υδραυλική και στα Λιμενικά Έργα καισυνεργάτες – μέλη του Ερευνητικού Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων, του ΕΜΠ, με σκοπό τησυνεργασία και την δυνατότητα άμεσης εκπόνησης μελέτης ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης και των αιτιών που προκαλούν την καταστροφή αυτή,καθώς και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για έργα και δράσεις που απαιτούνται για την προστασία της ακτής.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε επίσης τους φορείς και για την συνάντηση του με τον Κεντρικό Λιμενάρχη Ηγουμενίτσας κ. Κωνσταντίνο Κορίζη ο οποίος διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι η ταχύτητα πλου εντός του διαύλου ελέγχεται από τον VTS Ηγουμενίτσας και ότι εντός αυτού τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία.

Κοινή πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη ήταν ότι η κατάσταση στην παραλία Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου  είναι σε κρίσιμο σημείο και επιβάλλεται για λόγους Περιβαλλοντικούς, Κοινωνικούς και Οικονομικούς ναληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διάσωσητης.

Μετά την τοποθέτηση όλων και τη διαλογική συζήτηση η επικρατούσα άποψη, η οποία αποτελεί και συμπέρασμα της σύσκεψηςσυνοψίζεταιστα ακόλουθα σημεία:

 1. Άμεσος περιορισμός της ανθρώπινης παρέμβασης (ανεξέλεγκτη τοποθέτηση καντινών κλπ).
 2. Άμεση αποκατάσταση των αμμοθινών, με την φύτευση δέντρων και την παρέμβαση με τοιχίο στα σημεία που υπάρχει διάβρωση του δρόμου.
 3. Προστασία και την περιφρούρηση του Δρεπάνου από παρεμβάσεις και ενέργειες που επιδεινώνουν το πρόβλημα
 4. Άμεση εκπόνηση μελέτης για τα αίτια του προβλήματος και την διαμόρφωση προτάσεων διάσωσης του Δρεπάνου.
 5. Επιμήκυνση του διαύλου, προκειμένου να ελεγχθεί η ταχύτητα των διερχόμενων πλοίων σε ολόκληρο το μήκος της παραλίας Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου
 6. Ενεργοποίηση της πολιτείαςγια την υλοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

ΤοΠΑΚΠΠΟΔήμουΗγουμενίτσαςσυνδιοργανώνουνμαζίμετηνΑΜΚΕ«ΑΒΓΟ»μιασειράχριστουγεννιάτικωνεκδηλώσεωνμεθέματοΕλληνικόΔωδεκαήμερο.

Χριστουγεννιάτικες Δράσειςγιατο «Ελληνικό Δωδεκαήμερο»

Τοπρόγραμματωνδράσεωνείναι:

 • Τετάρτη22Δεκεμβρίου 2021στις 11:00 στοΔημοτικόΣχολείοΝέαςΣελεύκειας
 • Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021 στις 17:00 στηνΠλατείαΔημαρχείουΗγουμενίτσας
 • Τρίτη28Δεκεμβρίου 2021 στις 16:00 στηνΠέρδικα
 • Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021 στις 17:00 στηνΠλατείαΔημαρχείουΗγουμενίτσας
 • Τετάρτη5 Ιανουαρίου 2022στις 17:00 στηνΠλατείαΔημαρχείουΗγουμενίτσας

ΛίγαΛόγιαγιατο«ΕλληνικόΔωδεκαήμερο»

Τοελληνικόδωδεκαήμερο,περιλαμβάνειτιςημέρεςαπότηνπαραμονήτωνΧριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου), έωςτηνπαραμονήτωνΘεοφανείων (5 Ιανουαρίου). ΤαήθηκαιταέθιματωνΧριστουγέννωναποτελούναναπόσπαστοκομμάτιτηςελληνικήςμαςκοινωνίας. Κύριοχαρακτηριστικότωνημερώναυτώνείναιτακάλαντα,οιμεταμφιέσεις, οιπροληπτικέςενέργειεςγιατοκαλότουχρόνουκ.α. Παράδοσησημαίνεινατοπαραδώσουμεκαιεμείςαναλαμβάνουμεαυτήτηνιερήυποχρέωση. Είναιεπιτακτικήανάγκη, ιδιαίτεραστιςμέρεςμας,ναμυήσουμεταπαιδιάσταήθηκαισταέθιμάμαςγιαναδιατηρήσουμετηνεθνικήμαςταυτότητα. Όσαπερισσότεραερεθίσματαπαίρνουνταπαιδιάαπόπαρόμοιεςδράσεις, τόσοκαλύτερακατανοούντονπολιτισμόμας, τιςρίζεςμας ,πλημμυρίζουνμεανώτερασυναισθήματααγάπης, σεβασμούκαιαποκτούναντίληψηπάνωστηναισθητικήτουλαούμας.

Το «ΕλληνικόΔωδεκαήμερο» έχειεκπονηθείμετάαπόσοβαρήέρευναπολλώνλαογραφικώνμαςαρχείων. Δημιουργήσαμεένατριήμεροπρόγραμμα,εκπαιδευτικόαλλάκαιψυχαγωγικό, εμπλουτισμένομεθεατρικότητα, πλούσιασκηνογραφικάευρήματακαιδιαδραστικότητα. Μάσκες,κοστούμια,σκηνικά, κουδούνια, μουσικάόργανα, φαντασία …..μεταφέρουνταπαιδιάσ’εκείναταΧριστούγενναπουσυγκινούνγεμίζονταςτιςψυχέςτουςκατάνυξηκαινοσταλγία.

Η Προέδροςτου ΠΑΚΠΠΟ
Δέσποινα Ζεϊμπέκογλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: