Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Το φαινόμενο του παράλογου αρνητισμού – Η άρνηση της πραγματικότητας, «ρινοκερίτιδα» κατά τον Ιονέσκο, βλάπτει σοβαρά την υγεία και την  κοινωνία- Στην επιστήμη, γνωστή μορφή  αρνητισμού η πίστη ότι «η Γη είναι επίπεδη»

Γιώργος Μαστορίδης

       Αποστολή και ζητούμενο γενικά της επιστήμης και ειδικότερα της ιατρικής είναι αφενός η μείωση της πρόωρης θνησιμότητας και αφετέρου η διασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.  Ταυτόχρονα, καλείται να ενισχύει το πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων, στοχεύοντας στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων, της μισαλλοδοξίας και του δογματισμού.  Με νέες ανακαλύψεις η επιστήμη αλλάζει,  είναι συνεχής αλλαγή και εξέλιξη προς μια κλιμάκωση της συλλογικής γνώσης.  Οι ομάδες αρνητών εκμεταλλεύονται αυτήν τη δυναμική κατάσταση και εμφυτεύουν την ιδέα ότι η επιστήμη είναι αναξιόπιστη και δεν αξίζει να την ακολουθούμε.

       Πολύ συχνά οι αρνητές, επειδή οι επιστήμονες «άλλα σου λένε  σήμερα και άλλα αύριο», κινδυνολογούν και διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για κάποιο επιστημονικό, οικονομικό ή πολιτικό θέμα. Μια πολύ γνωστή μορφή αρνητισμού στην επιστήμη, είναι η πίστη ότι «η Γη είναι επίπεδη». Στον «Ρινόκερο», θεατρικό σατιρικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο (1959), οι κάτοικοι μιας ήσυχης επαρχιακής πόλης της Γαλλίας μεταμορφώνονται σιγά σιγά σε ρινόκερους και ουρλιάζοντας καταστρέφουν τα πάντα. Γεννιέται έτσι επί σκηνής ένα μαζικό παράλογο «κίνημα ρινοκερίτιδας», το οποίο παρασέρνει τους πάντες σε πόλεμο εναντίον του πολιτισμού. Ο Ντιτάρ υποβαθμίζει τη μαζική μεταμόρφωση σε τέρατα επιχειρηματολογώντας ότι «οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα της επιλογής, ακόμη και της παράλογης». Τελικά όμως γίνεται και αυτός ρινόκερος!

Ιστορία και σημασία των εμβολίων

       Η ανθρωπότητα έχει κατανοήσει την σημασία της πρόληψης από αρχαιοτάτων χρόνων και αδιαμφισβήτητα δεν υπάρχει πιο σίγουρος και απόλυτος τρόπος πρόληψης μιας ασθένειας από την προγενέστερη ανοσοποίηση του οργανισμού σε αυτήν. Για να αποκτήσει όμως η ανθρωπότητα προβάδισμα στην εξάλειψη και άλλων επικίνδυνων, θανατηφόρων νόσων σίγουρα απαιτείται κατανόηση των ωφελειών του εμβολιασμού και μαζική εφαρμογή του από όλα τα κράτη, παγκοσμίως. 

      Το εμβόλιο μπορεί να έχει τόσο προληπτικό ρόλο, με στόχο την απόκτηση ανοσίας απέναντι σε κάποιον νέο μικροοργανισμό, όσο και θεραπευτικό. Είναι βιολογικό παρασκεύασμα με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού έναντι συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών, ώστε να αποκτήσει ανοσία. Συνήθως περιέχει έναν νεκρό ή αδρανοποιημένο νοσογόνο παράγοντα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για μια ασθένεια. Ο παράγοντας αυτός διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ώστε να τον αναγνωρίσει ως ξένο, να παραγάγει αντισώματα που θα τον καταστρέψουν και να αποκτήσει μνήμη γι’ αυτόν, ώστε να μπορεί αργότερα, εάν ο παθογόνος οργανισμός ξαναμολύνει τον οργανισμό, να τον αναγνωρίσει πιο εύκολα και να καταστρέψει οποιοδήποτε μικροοργανισμό τον περιέχει.  

     Ποια είναι η σημασία λοιπόν των σύγχρονων εμβολίων; Τα δεδομένα από μια έρευνα του Harvard, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, καταδεικνύουν αδιαμφισβήτητα την σημασία των εμβολίων. Συνοπτικά:

     1.Ο εμβολιασμός προστατεύει τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και τους γύρω τους που είναι ευάλωτοι στις ασθένειες, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών μεταξύ των μελών της κοινότητας.

    2.Όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία σε μια λοιμώδη νόσο, τότε είναι μάλλον απίθανο να εξαπλωθεί η νόσος από άτομο σε άτομο. Αυτό είναι γνωστό ως «συλλογική ανοσία» (γνωστή και ως «ανοσία της αγέλης»), που επιτρέπει και την έμμεση προστασία των μη εμβολιασμένων ατόμων.

   3.Επιπλέον, τα προγράμματα ανοσοποίησης συμβάλλουν στη μείωση του κοινωνικού, ψυχολογικού και οικονομικού φορτίου της νόσου στον πληθυσμό και στις κυβερνήσεις, μειώνοντας τις πιέσεις που ασκούνται στα Συστήματα Υγείας και κοινωνικής περίθαλψης και επιτρέποντας στα άτομα να συμμετέχουν σε παραγωγικές δραστηριότητες, όπως είναι η εκπαίδευση και η εργασία. Σύμφωνα με τον Gavi, ο εμβολιασμός μειώνει το κόστος υγείας για τα Εθνικά Συστήματα Υγείας και τις οικογένειες κατά έξι(6) δις δολάρια, όσο είναι το κόστος θεραπείας από νόσηση σε περιπτώσεις απουσίας εμβολιασμού.  

             Οι αρνητές των εμβολίων και οι ρινόκεροι του Ευγένιου Ιονέσκο

        Ο «αρνητισμός» δεν ξεπήδησε ξαφνικά, ούτε από το πουθενά, αλλά υπάρχει πολλές δεκαετίες ολόκληρες στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Στην Ελλάδα ξεκίνησε από την αντίθεση στα Μνημόνια, με την εμφάνιση των ψεκασμένων και των αγανακτισμένων στους δρόμους και τις πλατείες. Ήταν μια, κατά τον Ιονέσκο, «ρινοκερίτιδα», ένα τυπικό και μαζικό κίνημα άρνησης της πραγματικότητας, το οποίο τροφοδότησε κάθε λογής παρανοϊκές δοξασίες και ανορθολογικά εφευρήματα. Στην ουσία του αντιμνημονιακού κινήματος ήταν η ψυχολογική απόρριψη μιας οικονομικής πραγματικότητας που δεν άρεσε, δεν βόλευε ή δυσαρεστούσε. Ακόμη και σήμερα ο Γεωργίου, αν και δικαιωμένος ηθικά, ιστορικά και πολιτικά, επειδή μέτρησε και είπε την αλήθεια για το δημόσιο έλλειμμα, δεν έχει δικαιωθεί δικαστικά!

      Μετά ακολούθησε η άρνηση του κορονοϊού και της πανδημίας, η οποία άρχισε από την ανυπακοή στα μέτρα προστασίας και εξελίχθηκε σε μαχητική άρνηση των εμβολίων και του εμβολιασμού. Εδώ η άρνηση αφορά την ίδια την επιστήμη και διατυπώνεται αξιωματικά από ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν τίποτε από επιστήμη. Ακριβώς όπως ο ηθοποιός Σερβετάλης δεν είχε κατανοήσει το έργο «Ρινόκεροι» του Ιονέσκο που έπαιζε στο Θέατρο.    

      Στην περίπτωση του ανεμβολίαστου ηθοποιού Σερβετάλη, σημειώνει ο αρθρογράφος Γιάννης Πρετεντέρης «δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Ότι ανεμβολίαστος ο ίδιος αρνείται να αποκλείσει τους ανεμβολίαστους θεατές από την παράσταση του «Ρινόκερου» αδειάζοντας τους συναδέλφους του; Ή ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα από το έργο που έπαιζε; Νομίζω το δεύτερο. Μπορεί να θεωρούμε ότι ο «Ρινόκερος» είναι μια αλληγορία του Ιονέσκο για την άνοδο του φασισμού, του ναζισμού και του κομμουνισμού. «Ο Ντιντάρ είναι ο Σαρτρ!» έλεγε ο ίδιος ο Ιονέσκο, για παράδειγμα. Μια καρικατούρα του ανθρώπου που βρίσκει πάντα τρόπο να δικαιολογήσει το χειρότερο, όπως ο Σαρτρ δικαιολογούσε τα χειρότερα εγκλήματα των κομμουνιστών. Στις μέρες μας όμως διαβάζεται άριστα και σαν μια αλληγορία του «αρνητισμού».Διότι περισσότερο και από τους παλιούς ολοκληρωτισμούς που κοιμούνται στα βιβλία της Ιστορίας είναι ο «αρνητισμός» που απειλεί τον πολιτισμό μας. Ο Ντιντάρ της σημερινής εποχής είναι εκείνος που μεταφράζει το δικαίωμα της επιλογής σε δικαίωμα μεταμόρφωσης» (Το κίνημα των ρινόκερων, ΤΑ ΝΕΑ 27 Νοεμβρίου 2021).

       Ο υγειονομικός αρνητισμός έχει καθημερινά θύματα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι «ρινόκεροι» της ψυχικής παράνοιας και του παραλόγου συγκρούονται με τη λογική, με την επιστήμη, με την πραγματικότητα, όχι στο όνομα μιας αντίρρησης ή μιας ένστασης, αλλά στο όνομα ενός άλλου κόσμου και μιας άλλης πραγματικότητας που βασανίζει το αρρωστημένο τους μυαλό. Για παράδειγμα, ένα αρνητής γονιός, του οποίου ο επίσης αρνητής γιος πέθανε ανεμβολίαστος αγανακτούσε σε τηλεοπτικό σταθμό όχι επειδή δεν έκανε το εμβόλιο να σωθεί ο γιος του, αλλά επειδή οι γιατροί λένε ψέματα ότι πέθανε από κορονοϊό – ο οποίος φυσικά(!) δεν σκοτώνει.

       Σε μια περίοδο τόσο έντονη όσο η σημερινή, όπου διακυβεύονται οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, η επιστήμη και οι επιστήμονες πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για την κοινωνία: να αγωνίζονται, να ενθαρρύνουν και να προωθούν πρακτικές, οι οποίες προστατεύουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπου. Ο αγώνας εναντίον της παράλογης πίστης ότι «οι ρινόκεροι είναι σωστοί», η προστασία της υγείας, η διασφάλιση της επιβίωσης και μιας καλύτερης διαβίωσης ενισχύει όχι μόνο το βιοτικό αλλά και το πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων.

27  Νοεμβρίου 2021                                           www.politistikomellon.eu/2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: