Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Στην αυλή του πανέμορφου πετρόκτιστου Δημοτικού σχολείου Φιλιατών έγινε στις 20/8/21 η παρουσίαση του βιβλίου ¨Φιλιάτες- ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία¨ του Γιώργου Κώτση.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εξωτερικοί χώροι

   Από τις 19.30 άρχισε η προσέλευση του κόσμου, τους οποίους υποδέχονταν στην είσοδο η συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Λιάνα Σπανοπούλου, ο κ. Δημήτρης Τζαναβάρας- εκπρόσωπος της ομάδας ¨φίλοι του Γιώργου Κώτση¨-διοργανωτών της εκδήλωσης και ο ίδιος ο συγγραφέας. Παράλληλα, μέλη της ομάδας των διοργανωτών διένειμαν 4σέλιδο καλαίσθητο φυλλάδιο με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και το βιογραφικό του συγγραφέα. Σύντομα κατελήφθησαν οι 150 καρέκλες οι οποίες είχαν τοποθετηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της αστυνομίας- για την αποφυγή συνωστισμού λόγω coved.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εξωτερικοί χώροι

   Από τα επίσημα πρόσωπα διακριτή ήταν η παρουσία των κ.: Θωμά Πιτούλη- αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, Μάκη Κιάμου- πρόεδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Αλέξανδρου Τσέκα- πρόεδρου της Ομοσπονδίας Μουργκάνας. Από το δήμο Φιλιατών παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Τσότσης, Πέτρος Κατσάρης, Μιχάλης Πανταζάκος, Βασίλης Σκόδρας- πρόεδρος του ΟΚΠΑΔΗΦ, κι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Σκεύης- δ.σ. της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου. Παρευρέθηκαν επίσης οι εφημέριοι των Φιλιατών Παύλος Ζύλης και Αθανάσιος Παπαδόπουλος, και ο διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Φιλιατών κ. Νίκος Κολιγιώτης. Από τους ανθρώπους του πνεύματος διέκρινα την παρουσία των τέως πρυτάνεων Γιώργου Καψάλη και Μηνάς Πασχόπουλος. Επίσης ήταν παρόντες οι κ. Γιάννης Στάθης, Άγγελος Κολέμπας, Γιάννης και Αντώνης Κούλας, Χρήστος Γκίζας τ.πρόεδρος του Δ.Σ Φιλιατών κ.α.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, κάθεται, στέκεται και εξωτερικοί χώροι

Την εκδήλωση συντόνισε άψογα η Λιάνα Σπανοπούλου- Σάρρα- πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλιατών και Σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

    Η συντονίστρια, αφού χαιρέτησε την εκδήλωση και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ενημέρωσε πως κάποιοι επίσημοι προσκεκλημένοι απουσίαζαν- λόγω της συμμετοχής τους στην εκδήλωση ¨αντάμωμα Σουλιωτών¨, που γινόταν την ίδια ώρα. Στη συνέχεια η κ. Λιάνα διάβασε το χαιρετισμό που έστειλαν ορισμένοι από αυτούς, όπως οι κ.: Βασίλης Γιόγιακας- βουλευτής, Μαρία Κεφάλα- βουλευτής, Αντώνης Μπέζας- π.υπουργός, Ηλίας Βεσδρεβάνης-π.βουλευτής, Αλέκος Παπαδόπουλος- π.υπουργός, Γιάννης Καραγιάννης– δήμαρχος Σουλίου, Νίκος Τσώνης- π.νομάρχης, Καλλιόπη Πρέκα- αρχαιολόγος, Γεωργία Πλιάκου- αρχαιολόγος, ο νέος δ/τής του 628τπ. κι ακόμη ο κ. Σπύρος Κουτσοχρήστος- Αρεοπαγίτης, μέλος της ομάδας ¨Φίλοι του Γιώργου Κώτση¨.  

  Στη συνέχεια η συντονίστρια κάλεσε όσους  ήθελαν να απευθύνουν χαιρετισμό, πρώτος ο κ. Θωμάς Πιτούλης- αντιπεριφερειάρχης,

Μάκης Κιάμος- πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ηπειρωτών,

Αλέξανδρος Τσέκας- πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Μουργκάνας,

και ο Βασίλειος Δάλλας- επιχειρηματίας, αγαπητός φίλος του συγγραφέα.

   Στην συνέχεια η συντονίστρια κάλεσε στο βήμα το διοργανωτή της εκδήλωσης κ. Δημήτρη Τζαναβάρα- Κορίνθιο επιχειρηματία και επί 23 χρόνια αντιδήμαρχο της πόλης του. Η ομιλία του κ. Τζαναβάρα εντυπωσίασε το κοινό- μέσα από τα συμφραζόμενα του ομιλητή όλοι ένιωσαν την μεγάλη του αγάπη για το Φιλιάτι αλλά και για τον συγγραφέα του βιβλίου Γιώργο Κώτση.

   Στην συνέχεια ανέβηκε στο βήμα και παρουσίασε το βιβλίο ο εξέχων φιλόλογος καθηγητής κ. Θωμάς Σορογκας. Η παρουσίαση του κ. Σόρογκα ήταν εξαιρετική- έδειξε πως είχε ρουφήξει το πόνημα, η δε περιγραφή του συνεπήρε το ακροατήριο ανταμείβοντας τον με θερμό χειροκρότημα.

   Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο συγγραφέας, ο οποίος δεν έκρυβε την συγκίνησή του- ευχαρίστησε τον κόσμο που παραβρέθηκε και μεταξύ των άλλων είπε:  

«Το πρώτο μου βιβλίο ¨Κάτι για το Φιλιάτι¨ το αφιέρωσα στην οικογένειά μου. Το παρόν το αφιέρωσα στην μνήμη της αείμνηστης δασκάλας Αιμιλίας Παππάς- αδελφής ψυχής στο πνεύμα και την αγάπη για τον τόπο- που έφυγε από τη ζωή πρόωρα και απρόοπτα, από κοντά μας αφήνοντας ανεκπλήρωτα όνειρα!»

 …και συνέχισε αναφερόμενος στον διοργανωτή της εκδήλωσης: «δεν θα πω πολλά για τον Κορίνθιο, ισάδελφο και  φιλιατολάτρη Δημήτρη Τζαναβάρα- επιχειρηματία  και για 23 χρόνια αντιδήμαρχο Κορίνθου, με άπειρες περγαμηνές στο ενεργητικό του. Οι σχέσεις του Δημήτρη με τον Φιλιάτι προέκυψαν από το δεσμό του με την αείμνηστη Αιμιλία. Χρόνια τώρα ερχόταν διακοπές, προσκυνούσε στο μοναστήρι Γηρομερίου, έπινε καφέ στην πάνω πλατεία, έπαιζε τάβλι στου Σοροβάκου, διασκέδαζε στο Λιοτρίβι. Το 2011 ως αντιδήμαρχος Κορίνθου είχε φέρει την μπάντα της πόλης του κι έπαιξε στην κεντρική πλατεία.

   Η Αιμιλία έφυγε αλλά η αγάπη του Δημήτρη για το Φιλιάτι καλά κρατεί- αφιερωμένη σαφώς στην μνήμη της αλλά και στους ανθρώπους που τους εκτίμησαν».

    Ο συγγραφέας συνέχισε την ομιλία του απευθύνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν στην έκδοση του βιβλίου, όπως την Περιφέρεια Ηπείρου, τον κ. Θωμά Πιτούλη- αντιπ/ρχη Θεσπρωτίας, την βουλευτή Κορινθίας κ. Μαριλένα Σούκουλη, τον βουλευτή μας κ. Βασίλη Γιόγιακα, τον φίλο Άγγελο Κολέμπα και όπως είπε αρκετούς τους ευχαριστεί εντός του βιβλίου του.

   Επίσης απεύθυνε και ένα ακόμη ευχαριστώ σ’ όσους βοήθησαν στην εκδήλωση: τον Δήμο Φιλιατών, το δ/ντη του σχολείου κ. Μιχαήλ Θεοδώρου, τον Ηλία Τσίτο- πρόεδρο της Σχολικής επιτροπής, την Λιάνα Σπανοπούλου- πρόεδρο του Πολιτιστικού Σύλλογο, το ΚΙΜΕΘΕ και τον πρόεδρο του Μιχάλη Πασιάκο, το ARTtv και προσωπικά τον Γρηγόρη Ζαφείρη και την σύζυγό του Μαίρη για την ανιδιοτελή διαφήμιση προβολή αλλά τηλεοπτική κάλυψη της παρουσίασης, όπως και τον αγαπητό φίλο Βασίλη Δάλλα για τον εγκάρδιο χαιρετισμό, τις φωτογραφίες και τα βίντεο. Επίσης ευχαρίστησε την ομάδα των φίλων Δημήτρη Τζαναβάρα, Μάρκο Παπαφωτίου, Παναγιώτη Κόντη, Λεωνίδα Ταφέκη, Πέτρο Παπά, Βασιλική, Αφροδίτη, Μικαέλα και Βίκη Σιάκου,  και έκλεισε με ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πάνω από 150 προσκεκλημένους, φίλους και συμπολίτες που τίμησαν αυτή μας την εκδήλωση, αψηφώντας τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και την πανδημία!»

 …στη συνέχεια προσφέρθηκαν στον συγγραφέα, από το Θωμά Πιτούλη- αντιπεριφερειάρχη μια ανθοδέσμη,

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και λουλούδι

από τον Παναγιώτη Κόντη- μια τιμητική πλακέτα αφιερωμένη από την ομάδα φίλων

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που κάθονται και άτομα που στέκονται

και από τον Βύρωνα Μέμμο- καλλιτέχνη και παλιό του συνεργάτη ένα δικό του φιλοτέχνημα!

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

…στους καλεσμένους προσφέρθηκαν γλυκά και αναψυκτικά- αρκετοί έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία με τον συγγραφέα

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του χρήστη George Kotsis και άτομα που στέκονται
Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του χρήστη George Kotsis, γένι, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα τον Giannis Stathis και τον George Kotsis και άτομα που στέκονται
Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του χρήστη George Kotsis και άτομα που στέκονται
Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του χρήστη George Kotsis
Μπορεί να είναι εικόνα τον Βασίλειος Δάλλας και τον George Kotsis και εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα τον George Kotsis και τον Gregory Zafeiris και εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα τον George Kotsis και τον Γιώργος Τσουκαλάς και άτομα που στέκονται

Η εκδήλωση αφησε άριστες εντυπώσεις, χαρακτηρίστηκε ως σημαντική και ίσως η καλύτερη πνευματική εκδήλωση των τελευταίων χρόνων στη Θεσπρωτία!

Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: