Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


του Δημήτρη Κοτσωνη
Μου έλεγε κάποτε ο Γεώργιος Παπαφωτίου δάσκαλος, περίφημος παιδαγωγός αλλά και απίθανος γλωσσολόγος.

Παρακολουθούσα, περιμένοντας τον κ Παπαφωτίου,  τη συζήτηση δύο καθηγητών του πανεπιστημίου στο πειραματικό σχολείο Αθηνών, για την ετυμολογία μιας λέξεως.
Κάποια στιγμή το τέλος του διαδρόμου φάνηκε να έρχεται ο κύριος Παπαφωτίου και αναφωνεί ένας εκ των δύο καθηγητών-κάποτε θυμόμουν το όνομα του ήταν από τους ονομαστούς της φιλοσοφικής Σχολής και ειδικώς περι τήν γλωσσολογία- , τώρα θα μας λύσει την διαφορά ο κύριος Παπαφωτίου.
Ο οποίος μόλις έφτασε και είπε την άποψή του, εν ολίγοις, και αμέσως συμφώνησαν και οι δύο.
Παιδαγωγός δε ήταν γιατί κάποτε μου διηγείτο τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να διδάσκονται στο δημοτικό σχολείο τα παιδιά.
Και μου διηγήθηκε την παρέμβαση του σε μία δασκάλα, που είχε επισκεφθεί για επιθεώρηση, η οποία στο μάθημα της αριθμητικής είχε γεμίσει τους πίνακες με πορτοκάλια λεμόνια μανταρίνια μήλα έγχρωμα, προκειμένου να διδάξει στα παιδιά την πρόσθεση και την αφαίρεση.
Η παρέμβαση του έγινε με το ερώτημα προς τη δασκάλα, μήπως με αυτή την ποικιλία και την πολυχρωμία αποσπάται πη προσοχή των παιδιών και θα ήταν καλύτερα και πιο εύκολα να αντιληφθούν τα παιδιά την ΠΡΌΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΑΊΡΕΣΗ σπάζοντας μία οδοντογλυφίδα – που ταυτόχρονα την έσπαζε – στα δύο και τα δύο στα τέσσερα… Και εξακολούθησε με τα τεμάχια της οδοντογλυφίδας να διδάσκει πρόσθεση αφαίρεση πολλαπλασιασμό και διαίρεση, με έναν τρόπο που ήταν αδύνατον να μην το καταλάβεις και να μην τον κάνεις κτήμα σου, αλλά και να  μην σε εντυπωσιάσει.
Λυπάμαι πολύ που δεν το έχω συγκρατήσει.

Μάλιστα λόγω της γνωριμίας μας, σε μεγάλη ηλικία που τότε ήτανε, μου είπε να πάω τα παιδιά μου, ακόμα ήταν στις αρχές του δημοτικού, να τους κάνει δύο-τρία μαθήματα, πού θα τους κάνουν πολύ καλό !

Το είπα στη γυναίκα μου, που αντέδρασε. Ασε τον άνθρωπο σε αυτή την ηλικία, να τον ταλαιπωρήσουν τα παιδιά ! Τι θα τους μάθει;

Χρόνια αργότερα, Με ρώτησε η γυναίκα μου για ένα εξαιρετικό παιδί του , τον Δημήτρη – τώρα θα έχει περάσει και αυτός στα 65 και δυστυχώς είναι άρρωστος- πολιτικός μηχανικός
Μα πως αυτός ο κεφάλας- ήταν αυθόρμητος ευθύς και αγνός άνθρωπος και κατά  ασυνέπεια ντόμπρος ( ο χρόνος που χρησιμοποιώ …. οφείλεται στο γεγονός, ότι ο άνθρωπος μετά από εγκεφαλικό, χρόνια τώρα ζεί, αλλά δεν μπορεί να μιλήσει . Και χρόνια δεν τον έχω επισκεφθεί γιατί δεν θα αντέξω τη συγκίνηση )
Είχε ακόμη μία αδερφή δικηγόρο και εναν αδερφό, επίσης πολιτικό μηχανικό,  και αυτοι αριστούχοι !

Απάντησσ λοιπόν στη γυναίκα μου.
ΕΊΧΑΝ ΔΆΣΚΑΛΟ ΤΟΝ ΚΎΡΙΟ ΠΑΠΑΦΩΤΊΟΥ !  !!

Μου είχε πει ο μακαρίτης, βλέποντας ένα ορθογραφικό λάθος σε ένα μικρό κείμενο μου, που κατάλαβε ότι στεναχωρήθηκα,
Δημήτρη οποίος ξέρει Μαθηματικά, εάν δεν γνωρίζει  Γραμματική φταίνε οι δασκάλοι τους.
Βλέπω κάθε μέρα που γράφω, τις ελλείψεις που έχω στη γραμματική,  που τόσο εύκολη είναι.

Ας είναι όμως.

Μου έλεγε λοιπόν, ότι όταν υπηρετούσε δάσκαλος στο Φιλιάτι το βιβλιοπωλείο του Γεωργίου Βουγιδη λειτουργούσε και ως Φιλολογικό Στέκι των δασκάλων.

Ανά δεκαπενθήμερο δε, μετέβαινε και ο Γεώργιος Βεκκος εκεί, τον οποίον περίμενε με αδημονία ο κύκλος τους, για να τους κάνει την Πολιτική Ανασκόπηση του Δεκαπενθημέρου.
Ας προσθέσω ότι Γεώργιος Βουγιδης ως φοιτητής στη μεγάλη του Γένους Σχολή, είχε Εθνική δράση στο σύλλογο φοιτητών, λόγω της οποίας, μετά από αλλεπάλληλα επεισόδια, κυνηγήθηκε από την αστυνομία και με μεγάλη δυσκολία κατάφερε να διαφύγει στην Ελλάδα.
Δεν ξέρω αν αυτό αποτέλεσε αφορμή,  ώστε όλη του η οικογένεια να φύγει από την Κωνσταντινούπολη.

Όλα τα παραπάνω για να σου γνωρίζω το ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΕΚΙ των Φιλιατών, που και στα χρόνια μου, έβλεπα σε αυτό να συγκεντρώνονται οι δάσκαλοι.

Φυσικά και άρχισα να διαβάζω το βιβλίο σου, που ίσως συναντήσω τα παραπάνω.

Βεβαίως όμως ότι θα συνεχίσεις, θεώρησα καλό, με αφορμή το βιβλίο σου,  να σου γνωρίσω και το ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΌ ΣΤΈΚΙ των Φιλιατών , που αποτελεί και αυτό ένα δείκτη του πολιτιστικού επιπέδου του, αλλά και το επίπεδο των δασκάλων εκείνης της εποχής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: