Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο


Του Πέτρου Μίντζα
Μόλις ολοκλήρωσα τη δεύτερη ανάγνωση του ιστορικού πονήματος {Φιλιάτες, ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία} του συγγραφέα Γιώργου Κώτση που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ένιωσα την ανάγκη να γράψω μία σύντομη, περιεκτική και σαφή κριτική.
Το δεύτερο βιβλίο του Γιώργου, αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό εγχειρίδιο, ένα σπουδαίο έργο, ένα εξαιρετικό κεφάλαιο της τοπικής ιστορίας που αξίζει να το διαβάσουν όλοι οι συντοπίτες.
Πρόκειται πράγματι για μία εξαιρετική δουλειά, για ένα υπέροχο βιβλίο εξερεύνησης που ζωντανεύει την πλούσια ιστορία της περιοχής μας. Μία λαμπρή έκδοση, πλούσια σε ιστορικά γεγονότα και λαογραφικά στοιχεία που δίνουν και το πλαίσιο μιας άλλης εποχής.

Μπορεί να είναι εικόνα ουρανός, βουνό και κείμενο που λέει "ΦΙΛΙΑΤΕΣ Ιστορικά ΦΛαογραφικά χφικά στοιχεία του Γιώργου Κώτση ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ2021 2021"


Στο ιστορικό-λαογραφικό πόνημα του Γιώργου που αποτελείτε από 304 σελίδες, αποτυπώνεται η μακραίωνη ιστορία των Φιλιατών, με εμπεριστατωμένη καταγραφή ιστορικών γεγονότων και λαογραφικών στοιχείων, αλλά και ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό που θα δώσουν τη δυνατότητα στους αναγνώστες να ταξιδέψει πίσω στο χώρο και στο χρόνο και να γνωρίσει πτυχές της τοπικής ιστορίας που ήταν άγνωστες μέχρι σήμερα.
Ο ανιδιοτελής και ακούραστος τοπολάτρης συγγραφέας, με πολύ κόπο, μεθοδικότητα και επιμέλεια, ερεύνησε μεγάλο αριθμό εγγράφων, μελέτησε την υπάρχουσα βιβλιογραφία και άλλες διάσπαρτες πηγές. Με την ενδελεχή, πολύχρονη και επίπονη έρευνα του, κατάφερε να συλλέξει σπάνια ιστορικά στοιχεία, καθώς και πολύτιμα στοιχεία από τα ήθη, τα έθιμα, την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των προγόνων. Τα οποία αποτύπωσε με απλά και κατανοητά λόγια σ’ αυτό το υπέροχο πόνημα, το οποίο θα διατηρήσει ζωντανή στο πέρασμα του χρόνου τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή των Φιλιατών και θα αποτελεί πηγή πολύτιμης γνώσης για τις επερχόμενες γενιές και μνήμης για τους παλαιότερους, για έναν ολόκληρο κόσμο που δεν υπάρχει πλέον.
Εύχομαι αυτό το υπέροχο βιβλίο που έγραψε ο φίλος-συνεργάτης μου με πολύ κόπο και μεράκι, να αποτελέσει έναν καλό οδηγό και μια αρχή, ώστε όλοι μας και κυρίως οι μικρές ηλικίες, να αρχίσουν να μαθαίνουν και να αγαπούν σιγά σιγά την τοπική ιστορία, για να γίνει κτήμα της συνείδησής τους.
Καλοτάξιδο φίλε Γιώργο το δεύτερο βιβλίο σου!
Ευχαριστούμε για την ωραία εφ’ όλης της ύλης ξενάγηση!
Ο Θεός να σε αξιώσει να γράψεις και άλλα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: