Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Του Πέτρου Μίντζα

Είναι κοινή διαπίστωση ότι, τα Φιλιατοχώρια με τους λιγοστούς υπερήλικους κατοίκους, τα οποία είναι κοινωνικά φυλάκια, αποκτούν ζωή για 10 έως 15 ημέρες τον Αύγουστος, αφού τα επισκέπτονται οι άνθρωποι της διασποράς που ζουν ανά την Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού.

Τους υπόλοιπους μήνες όπως λένε οι ντόπιοι «καταπίνουμε τη χαρά µας και ζούμε παρέα µε τις όµορφες αναµνήσεις του καλοκαιριού, κάνοντας υπομονή ώσπου να περάσει ο δύσκολος χειμώνας και να ξανάρθει το Καλοκαίρι».

Τα χτυπήματα που δέχτηκε η ακριτική κωμόπολη των Φιλιατών, είναι πολύ σκληρά και απανωτά.

Το κλείσιμο του μοναδικού εργοστασίου, οι καταργήσεις βασικών υπηρεσιών και η πλήρης αδιαφορία που δυστυχώς επιδεικνύει η πολιτεία, αναγκάζει και τους τελευταίους εναποµείναντες υπερήλικες κατοίκους της πρώην Επαρχίας Φιλιατών, να τα εγκαταλείψουν και να ακολουθήσουν τα παιδιά τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, εγκαταλείποντας οριστικά τα σπίτια τους στα χωριά.

Η έλλειψη βασικών κοινωνικών και τεχνολογικών υποδομών, έχουν ως συνέπεια την οριστική απαξίωση των φρουρών της γενέθλιας γης των προγόνων μας, που ζουν ακόμα σ’αυτή την παραμελημένη και εθνικά ευαίσθητη περιοχή.

Σαν να µην έφταναν όλα αυτά, θέλουν οι αθεόφοβοι να κλείσουν και το τελευταίο τραπεζικό υποκατάστημα της Εθνικής και οι συνταξιούχοι θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στην Ηγουμενίτσα να στήνονται στις ουρές για να εισπράξουν την πενιχρή σύνταξή τους.

Ενώ τα οξυμένα προβλήματα στην άγονη και περιθωριοποιημένη πρώην Επαρχία Φιλιατών συνεχώς διογκώνονται, δυστυχώς, κανείς αρμόδιος δεν συγκινείται!

Για να επιβιώσουν τα ιστορικά χωριά μας που τα έστησαν και τα κράτησαν με χίλιους μύριους κόπους ζωντανά οι πρόγονοί μας, χρειάζονται ανθρώπους και για να επιστρέψει όμως ο κόσμος, πρέπει κάποιοι να  αγωνιστούν, να διεκδικήσουν, να απαιτήσουν για να βελτιωθούν οι κοινωνικές – τεχνικές υποδομές και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. 

Επισημαίνω για πολλοστή φορά ότι, εκτός από τους κυβερνώντες, τη Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή, οι ευθύνες βαραίνουν και τους φορείς (Αδελφότητες, Ομοσπονδίες, τοπικοί Σύλλογοι), οι οποίοι οφείλουν να αναδείξουν τα προβλήματα του τόπου μας, να αντιδράσουν οργανωμένα και να ασκήσουν αφόρητη πίεση για να ενσκήψουν οι αρμόδιοι την ύστατη στιγμή πάνω στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους λίγους εναπομείναντες κατοίκους των χωριών της πρώην Επαρχίας Φιλιατών.  Ας το καταλάβουν επιτέλους, μόνο με δυναμικές ενέργειες υπάρχει ελπίδα να σωθεί ο τόπος μας.

Πρέπει άπαντες να συνειδητοποιήσουμε ότι, αυτό που προέχει είναι να κρατήσουμε τα χωριά μας ζωντανά . Και για επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει πάση θυσία να κρατήσουμε τους λίγους εναπομείναντες ανθρώπους στον τόπο τους και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να επιστρέψουν και άλλοι. 

Κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να δημιουργηθεί στον πονεμένο τόπο μας, κάτι καινούργιο, για να αναπτερωθεί λιγάκι το ηθικό μας, αλλά και οι ελπίδες μας.

Κάτι που θα ταράξει έστω και για λίγο τα λιμνάζοντα πολιτικά νερά. 

Και το κυριότερο, να αλλάξουν οι Δημότες νοοτροπία και να μην ψηφίζουν τον οποιοδήποτε υποψήφιο για ένα χαρτί μακαρόνια!

Είναι θλιβερό να βλέπει κανείς τον τόπο του να ρημάζει σε χέρια ανθρώπων που δεν τον νοιάζονται.
Θεωρείται βέβαιο, πως αν συνεχιστεί αυτή η δραματική κατάσταση, σε λίγα χρόνια, στο Φιλιάτι και στα χωριά του, ο άνθρωπος θα είναι είδος υπό εξαφάνιση.  

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία  Πέτρος Μίντζας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: