Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Ειλικρινά χαιρόμαστε όταν δημοσιεύουμε, προτασεις, θέσεις, σχόλια και ότι άλλο αφορά το Φιλιάτι. Έτσι καλοδεχούμενη η επιστολή του Γιώργου Δάλλα, με την προσμονή να ακολουθήσουν κι άλλες- γιατί έχει να πει… έχει να πει πολλά.

Καλημέρα Γιώργο, καλημέρα νέα των Φιλιατών,

 Μια αυπνία με οδήγησε στον υπολογιστή , στην εφημερίδα και στα θέματα που ανάρτησες.  Η συγκυρία των θεμάτων,  κατασκηνώσεις – νοσοκομείο – 628 ΤΠ , η προτροπή σου στην Λιάνα και ταυτόχρονα η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μου δίνουν την ευκαιρία να αναπτύξω κάποιες σκέψεις – απόψεις , πιθανολογώντας ότι πλέον τα αυτιά των συμπολιτών μας δεν έχουν τοίχους.

Θα ξεκινήσω πρώτα από το στρατόπεδο που μου είναι πιο εύκολο θέμα .

Όσοι θυμούνται στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 26-1-2011 διαφώνησα με ένα ψήφισμα και δήλωσα εν μέσω ορυμαγδού διαμαρτυριών ότι και το στρατόπεδο να κλείσει δεν αποτελεί πρόβλημα. Η Οχλαγωγία που ακολούθησε με εμπόδισε να αναπτύξω την σκέψη – πρόταση. Αργότερα ,ύστερα από την αντίδραση της τοπικής της ΝΔ, έστειλα μια απάντηση (http://thesprotia-news.blogspot.gr/2011/02/blog-post_14.html).

 Σήμερα που επανέρχεται το θέμα σε δυσκολότερη πολιτικοοικονομική κατάσταση και είναι πιθανό,  ας έχουμε τουλάχιστον το θάρρος να σκεφθούμε πιθανές λύσεις και αξιοποιήσεις. Τότε , το 2011 , δεν υπήρχε ΤΑΙΠΕΔ και μια πρόταση από το Δήμο να κλείσει το στρατόπεδο και σε αντάλλαγμα να παραχωρηθεί δωρεάν η έκταση με τις εγκαταστάσεις, για αποκλειστική διαχείριση – εκμετάλλευση θα είχε πιθανή αποδοχή.

Σήμερα αν κλείσει πολύ δύσκολα θα περάσει στον Δήμο.

Πριν αναπτύξω την πρόταση θα θελα να σχολιάσω ένα σημείο της ανακοίνωσης του Δήμαρχου. Λέει λοιπόν  <<Πέρα του ότι το  συγκεκριμένο στρατόπεδο έχει δεθεί άρρηκτα με την ιστορία της επαρχίας μας,>> , και προβληματίζομαι πιο κομμάτι της ιστορίας του τάγματος και του τόπου εννοεί. Την περίοδο του εμφύλιου με τις μάχες και τους νεκρούς εκατέρωθεν? Την μετεμφυλιακή αντικομουνιστική περίοδο, την περίοδο της χούντας, επταετίας ή εθνοσωτηρίου (διαλέγετε και παίρνετε), όταν το μισό Φιλιάτι  και τα περίχωρα ήταν στα ΤΕΑ και στο μισθολόγιο του Α2, με την ταυτότητα εσωτερικής κυκλοφορίας?

Την μεταπολιτευτική , την περίοδο της αλλαγής και της απαλλαγής ή της νέας ιστορίας που θα δημιουργήσει η συγκυβέρνηση? Ποιά από όλες τις ιστορίες να κρατήσουμε ? ή έναν αχταρμά απ΄ όλα?

Συζητούσα παλιά , κατά την περίοδο της δεύτερης υποψηφιότητας στον Δήμο, με ένα από τα πιο ανοιχτά μυαλά της πόλης, τον Αχιλλέα Μαντζούκη , με αφορμή την πρόταση του Αργυρού να αγοράσει το κράτος το εργοστάσιο και να κάνει αγροτικές φυλακές, σε συνδυασμό με την κοινή μας άποψη ότι το Νοσοκομείο μπορεί εκτός από την Υγεία να υπηρετεί και την ανάπτυξη.  Ο Αχιλλέας πίστευε ότι το εργοστάσιο μπορεί να μετασκευαστεί σε έναν τεράστιο ξενώνα και λοιπές εγκαταστάσεις , που μπορούν να διαμένουν για μεγάλο διάστημα βορειοευρωπαίοι κυρίως , με χρόνια προβλήματα υγείας, με υπερβολικό  κόστος για τα ταμεία τους, που θα μπορούσαν με μικρότερο κόστος και για τα ταμεία τους και για τους ίδιους να εξυπηρετούνται από την εξειδικευμένη δευτεροβάθμια περίθαλψη,  αφήνοντας κέρδη στο Νοσοκομείο και στον τόπο. Εγώ πίστευα πως ιδανικότερη τοποθεσία και μάλιστα έτοιμη , πως είναι το στρατόπεδο.

Να λοιπόν μια ευκαιρία! Απ΄ ότι ξέρω , αν και έχω καιρό να μιλήσω μαζί του, ο Αχιλλέας είναι διαθέσιμος. Ας τον κάνουν Διοικητή του Νοσοκομείου. Αντί για ψηφίσματα ας κάτσουν να συζητήσουν , να διαμορφώσουν  μια πρόταση στο Υπουργείο Υγείας , που είναι και υφυπουργός ο Μπέζας, να βρουν μια κερδοφόρα λειτουργία του Νοσοκομείου,  ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμο ,  για να μη μπει θέμα κλεισίματος. Βέβαια πρέπει να προσαρμόσουμε λίγο τον προσανατολισμό μας . Αναγκαστικά πρέπει να στραφούμε σε αυτούς που έχουν τα λεφτά , στους κακούς βορειοευρωπαίους, που τους βρίζουμε καθημερινά και όχι στους συμπαθείς τριτοκοσμικούς λαθρομετανάστες , που ελπίζουμε πως θα απασχολήσουμε κάποια στιγμή με ψίχουλα, ώρα καλή σαν την Μανωλάδα, προσφέροντας πέρα από υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών υγείας, μεσογειακή διατροφή, τουρισμό , ήλιο, παραλία, πολιτισμό. Έχεις πρώτο θέμα το Δημοτικό Ωδείο και θυμήθηκα πως κάποτε με την <<τρελή>> την Ασπασία Ζέρβα , φέραμε τον Άρι Βαν Βικ, αν δε με απατά η  μνήμη μου.

Δεν θέλουμε τους κακούς βορειοευρωπαίους που μας δίνουν τα δανεικά και ζούμε και που δεν σκοπεύουμε να τα ξεπληρώσουμε απ΄ότι φαίνεται , μια και ζητάμε νέο  κούρεμα, ας κρατήσουμε το στρατόπεδο για εσωτερικό τουρισμό. Ας φιλοξενούμε με συμβολική τιμή οικονομικά αδύναμους Έλληνες , αυτούς που περίπου είναι και δικαιούχοι κοινωνικού τουρισμού , ελπίζοντας στα λίγα χρήματα που θα ξοδέψουν στην τοπική αγορά με καθημερινές εκδρομές στην θάλασσα , στα βουνά και τα λαγκάδια της επαρχίας. Και μια παράγραφο για τις κατασκηνώσεις. Αφού δεν μπορούν να τις λειτουργήσουν αυτόνομα , γιατί δεν απευθύνθηκαν με πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιώτες επαγγελματίες του χώρου, με μοναδικό αντάλλαγμα κάποιες δωρεάν θέσεις για μαθητές των τοπικών σχολείων?

Λύσεις υπάρχουν αρκεί να θέλεις να λύσεις το πρόβλημα , ανεξάρτητα από ιδεοληψίες.

Ιδίως τώρα που δεν πρόκειται να ξαναδούμε από τα δανεικά κρατικά χρήματα , που ξοδεύαμε αφειδώς <<δια πάσαν νόσον και πάσαν  μα….ία>>.

Έχεις βέβαια και μια υποχρέωση , να επανορθώσεις! Τέτοια εποχή πάνω κάτω πριν πολλά χρόνια, μαζί με τον Διαμάντη, όπως μολόγαγε ο Χρυσόστομος, πήρες πάνω σου την υποψηφιότητα του Ντουμάζιου, τον έβγαλες , με τα γνωστά αποτελέσματα του μπακάλικου της δεκαετίας του 1950.

 Να η ευκαιρία ! Η Λιάνα μπορεί! Αν θέλουμε και εμείς, κάτι μπορεί να καταφέρουμε! Είναι και η ευκαιρία να βρεθούμε και στο ίδιο στρατόπεδο!

Μην αρκείσαι σε ένα σχόλιο.  Πάρε την υπόθεση πάνω σου. Θα βρεις πολλούς συναγωνιστές. Αρκετά για απόψε. Από εσένα εξαρτάται η συνέχεια ,

Γεια χαρά,

Γιώργος Δάλλας

Σ.Σ. Όσο για την επισήμανση της υποχρέωσης να επανορθόσω για το λάθος της επιλογής Ντουμάζιου έχεις δίκιο, ¨οι μεγάλοι άνδρες παραδέχονται τα λάθη τους και επανορθώνουν¨. Αν και παραδέχτηκα το λάθος μου από το 2003- τρείς μήνες μετά την ανάληψη της δημαρχίας από αυτόν- δεν θα πάψω να προσπάθω για να επανορθόσω.  Όσο για τη Λιάνα, είμαι σίγουρος ότι μπορεί. Όπως μπορούν βέβαια και πάρα πολλοί άλλοι- εκεί που έφτασαν τον πήχυ οι δύο τελευταίοι δήμαρχοι. Η εφημερίδα προσπαθεί να σμπρώξει κόσμο να ασχοληθεί με τα κοινά, και  στηρίζει την δημοσιότητά όλων των συμπολιτών, όλως όσων έχουν κάτι να πουν. Μόνο τα τοπικά λαμόγια ολκής δεν θα έχουν στήριξη- μην τρομάζεις ένα είναι προς το παρόν με αυτά τα γαλόνια και δεν εννοώ το πρώην δήμαρχο τον οποίο θεωρώ… θύμα..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: