Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Θέματα συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου

Ανακοινώσεις  από Περιφερειάρχη

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τοποθετήθηκε σε διάφορα ζητήματα για τα οποία μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

Πρόγραμμα εμβολιασμού: Ο Περιφερειάρχης  ζήτησε να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί. «Είμαστε σε καλή εποχή, αλλά από τις ιχνηλατήσεις βρίσκουμε προβλήματα» ανέφερε για να προσθέσει ότι παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα έγιναν μόνο στην Π.Ε. Ιωαννίνων 10.000 εμβολιασμοί ο αριθμός θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο για να έχουμε «ένα καλύτερο αύριο».

Πρόγραμμα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid-19: Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλλει αιτήσεις για πληρωμή 3.200 επιχειρήσεις, από τις οποίες έχουν εξεταστεί 2.500, που έχουν περάσει τη φάση του αρχικού ελέγχου. Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 12 εκ. ευρώ σε δικαιούχους επί συνόλου 45,6 εκ. ευρώ, με τον Περιφερειάρχη να εκτιμά ότι μέχρι την 15η Ιουλίου θα έχουν τελειώσει οι διαδικασίες για τους περισσότερους εξ αυτών.

 Για τις προσλήψεις ανέργων: Η υλοποίηση του Προγράμματος απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών έγινε σύμφωνα με συγκεκριμένη διαδικασία και όσοι προσλήφθηκαν είναι άνεργοι και απασχολούνται στην Πολιτική Προστασία. «Εμείς ανταποκριθήκαμε, ας ανταποκριθούν κι άλλοι φορείς», εξήγησε ο Περιφερειάρχης.

Τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Στράτου Ιωάννου

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τοποθετήθηκε επί θέματα τουρισμού ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» με αναφορές στη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της κ. Σπ. Ριζόπουλος με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Ως καθ΄ ύλην αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης έστειλα το δημοσίευμα στον κ. Θεοχάρη και μιλήσαμε την περασμένη Παρασκευή. Μου είπε ότι ο κ. Ριζόπουλος περιγράφει προσωπικές απόψεις του που δεν ανταποκρίνονται στις δικές μου απόψεις. Δεν χρειάζομαι τον κ. Ριζόπουλο να με βοηθήσει έχω υπηρεσία Τύπου που θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει την άποψή μου. Όλη  η χώρα γνωρίζει τις απόψεις μου, γνωρίζει πόσο πιστεύω στην Ήπειρο, η οποία σαφώς είναι  τουριστικός προορισμός και το έχω πει επανειλημμένως δημοσίως. Όποιος κάνει τέτοιες δηλώσεις βλάπτει την Ήπειρο».Αυτές είναι δηλώσεις του κ. Θεοχάρη, ο οποίος με εξουσιοδότησε να τις πω εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε και σε άλλα τρία σημεία της ίδιας ανακοίνωσης της παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»  για το επίπεδο φιλοξενίας, για σοβαρό ξένο τουρισμό και τον υπέρμετρο τοπικισμό: «Αυτά κάνουν ζημιά. Είμαστε σε εποχή που οι επιχειρηματίες του κλάδου θέλουν να φέρουν κόσμο στην περιοχή. Και βγαίνει ένας επικεφαλής παράταξης  και λέει ότι δεν είμαστε έτοιμοι. {…} Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυσφήμιση, αυτό είναι τραγικό. Η Ήπειρος είναι ο, τι καλύτερο υπάρχει σε φιλοξενία και σε κάθε επίπεδο», κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Στράτος Ιωάννου.

Η συζήτηση για τη «ΣΧΕΔΙΑ»

Εκτενής συζήτηση για το Κέντρο  Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΣΧΕΔΙΑ», μετά από πρόταση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που μετέχουν στο Δ.Σ. της «ΣΧΕΔΙΑ» Β. Γοργόλης (ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας) Μ. Κιτσανού (ως εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου) και η Ανθή Μάστακα ως εκπρόσωπος του  Δικηγορικού Συλλόγου.

Όπως τονίστηκε έχει προκληθεί μια «νοσηρή κατάσταση» η οποία οφείλεται στην προσωπική αντιδικία του Προέδρου με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο.  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε γνωστό ότι επίκειται η λειτουργία παραρτήματος του ΟΚΑΝΑ στα Ιωάννινα.

Ο κ. Β. Γοργόλης αναφέρθηκε διεξοδικά στην αντιπαράθεση των δύο, με την επισήμανση ότι μέχρι το 2019είχαν αγαστή συνεργασία, ενώ όπως είπε ότι υπάρχει ένα μεγάλο αποθεματικό. «Μπήκαμε στο Δ.Σ. όταν η «φωτιά είχε ανάψει», μετά από παραιτήσεις προηγούμενων μελών.  Υπήρχε κόντρα του  Προέδρου με μέλη Δ.Σ. που  δεν ενημερωνόταν.   Στο πρώτο Δ.Σ. που συμμετείχα έγινε καταγγελία για  χρήση θεραπευτικού προγράμματος. Η απόφαση  για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διερεύνησης της καταγγελίας, προήλθε  από μένα,  όταν ζητήθηκε να απευθυνθούμε στον ΟΚΑΝΑ και εξουσιοδοτήθηκε να πάει ο Πρόεδρος».

Ο Περιφερειάρχης  κ. Αλεξ. Καχριμάνης, όπως επιβεβαίωσε και η κ. Μ. Κιτσανού στη «ΣΧΕΔΙΑ» εφαρμόζονταν και θεραπευτικό πρόγραμμα. Ο Περιφερειάρχης επικαλέστηκε μάλιστα συζήτηση που είχε γίνει στο πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων, αλλά και τους επίσημους απολογισμούς της στην οποία γίνεται σαφής αναφορά σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε ακόμη  ότι η Περιφέρεια Ηπείρου καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσό για τη ΣΧΕΔΙΑ, έχοντας εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της μέχρι το 2019.

Ευρεία σύσκεψη της Δ/σης Πολιτικής Προστασίας στην Πάργα

για ζητήματα πυρασφάλειας, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κ.α. 

Hαναμενόμενη μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με ζητήματα που επισημάνθηκαν κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αποτέλεσε την αφορμή πραγματοποίησης  σύσκεψης Πολιτικής Προστασίας τη Δευτέρα στο Βάλτο του Δήμου Πάργας, με αντικείμενο τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας οχημάτων Πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ και εν γένει της ομαλής κυκλοφοριακής κίνησης.

Η σύσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και συμμετείχαν ο  Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας- Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Δημ. Κοντογιάννης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου ταξίαρχος Κων. Δούβαλης, ο  Περιφερειακός Δ/ντης Π. Υ.   Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης,  ο  Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας Αρχιπλοίαρχος Κων. Κορίζης,  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο Δήμαρχος Πάργας Ν. Ζαχαριάς, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πρέβεζας πύραρχοςΑθ. Μικρούλης, οι Διοικητές των Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού με αρμοδιότητα την Πάργα, Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημ. Μαυρογιώργος στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη έχει τα χαρακτηριστικά τοπικού συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας και είναι σε συνέχεια των Συντονιστικών που έχουν προηγηθεί σε Περιφέρεια, Π.Ε. Πρέβεζας, Δήμο Πρέβεζας και ανάλογες θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση. Ειδικά για το Βάλτο της Πρέβεζας, είπε ότι η ευρύτερη περιοχή έχει ένα δύσκολο ανάγλυφο, συγκεντρώνει καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες και επεσήμανε βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να διαφυλαχθεί το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και κατ΄ επέκταση ο τουρισμός μας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου ανέφερε ότι πρέπει όλοι να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα όποια προβλήματα μπορεί να υπάρξουν την καλοκαιρινή περίοδο, ζητώντας μεταξύ  άλλων  και περιβαλλοντικό έλεγχο στα σκάφη που καταπλέουν στην Πάργα.

Ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν το μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο της περιοχής, σε διορθωτικές παρεμβάσεις όσον αφορά στάσεις στάθμευσης και  σε  βοηθητικό οδικό δίκτυο που έχει στα υπόψη του ο Δήμος, θέτοντας και ζητήματα περαιτέρω ενίσχυσης των συναρμόδιων υπηρεσιών Αστυνομίας και Πυροσβεστικής.

Εκτενή και αναλυτική αναφορά σε ζητήματα που αφορούν την οργάνωση της πυροπροστασίας της ευρύτερης περιοχής έκανε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων κ. Κοντογιάννης, σε συνδυασμό με την προεργασία που ήδη έχει πραγματοποιήσει το Τοπικό Τμήμα Πυροσβεστικής.

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής κ. Δούβαλης αναφέρθηκε στο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει στο Βάλτο και τόνισε την ενίσχυση για δύο μήνες του Αστυνομικού Τμήματος Πάργας ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο της τροχαίας αστυνόμευσης σε συνδυασμό με σχετικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να πάρει ο Δήμος Πάργας.

Ένα από τα «φλέγοντα» θέματα που συζητήθηκε, ήταν τα εγκαταλειμμένα θερμοκήπια που αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία αλλά και πιθανές αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών, για τα οποία συμφωνήθηκε να κινηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες για την απομάκρυνσή τους, είτε από τους πρώην ιδιοκτήτες ή τους κληρονόμους τους, είτε σε έσχατη περίπτωση από το Δήμο Πάργας σε συνεργασία όπου και αν απαιτηθεί με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν, αναμένονται γραπτές εισηγήσεις των κατά  αντικείμενο αρμόδιων Υπηρεσιών, προκειμένου να συνταχθεί ένα ολοκληρωμένο και υλοποιήσιμο σχέδιο παρεμβάσεων.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημ. Μαυρογιώργος μετέφερε το χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για στήριξη εκ μέρους της Περιφέρειας δράσεων που θα προταθούν από το Δήμο Πάργας καθώς και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά ο οποίος τον ενημέρωσε παράλληλα για στάθμευση τη θερινή περίοδο δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών, ένα στο Άκτιο και ένα στα Ιωάννινα, τα οποία θα λειτουργούν με νέο καθεστώς, επέμβασης ανά πάσα στιγμή, μην έχοντας περιορισμό στις ώρες πτήσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: