Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 25/6/2021

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΒΙΚΟΥ- ΑΩΟΥ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ2021 – ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο από τα προγραμματισμένα σεμινάρια πεδίου στο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου με θέμα: «Οι οφιόλιθοι και η ιδιαίτερη γεωλογία του Σμόλικα», που γίνονται στο πλαίσιο της ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ 2021. Την παρουσίαση της ιδιαίτερης γεωλογίας του Σμόλικα έκανε ο Κ. Ευάγγελος Νικολάου, Δρ. Γεωλόγος, Προϊστάμενος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου, ενώ τη σύνδεση της γεωποικιλότητας με την βιοποικιλότητα ανέπτυξε ο κ. Χ. Παπαϊωάννου, Δρ. Βιολόγος (Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ- Γεωπάρκο Βίκου- Αώου.

Οι 15 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γεωποικιλότητα του Σμόλικα κατά μήκος της διαδρομής Καταφύγιο Παλιοσελλίου- Δρακόλιμνη Σμόλικα και να πληροφορηθούν για όλες τις διεργασίες που συντελέστηκαν στο εσωτερικό και στην επιφάνεια της γης οι οποίες και οδήγησαν στον σχηματισμό του δεύτερου σε ύψους βουνού της χώρας μας, όπως το βλέπουμε εμείς σήμερα. Παράλληλα συζητήθηκαν απορίες για την ενδημική χλωρίδα, τα γιγαντιαία ρόμπολα και τη συσχέτιση της γεωμορφολογίας με τα σπάνια είδη της άγριας πανίδας, όπως το μοναδικό αγριόγιδο της Πίνδου.

Το επόμενο εκλαϊκευμένο σεμινάριο πεδίου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων 2021, θα γίνει στη χαράδρα του Βίκου την Τρίτη 29/6/2021. Η θεματική ενότητα που θα αναπτυχθεί έχει τίτλο: «Η ιδιαίτερη γεωλογία & γεωμορφολογία της χαράδρας του Βίκου».

Τα σεμινάρια πεδίου απευθύνονται σε άτομα που απασχολούνται ή ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με επαγγέλματα που σχετίζονται με τον γεω-τουρισμό (συνοδοί βουνού, οικο-ξεναγοί κά), καθώς και σε πολίτες που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την πλούσια γεω-ποικιλότητα του Γεωπάρκου και της ευρύτερης περιοχής.

Η διοργάνωση γίνεται από την Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ, ως φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου και η ανάπτυξη των θεμάτων για τη γεωλογία από ειδικούς επιστήμονες γεωλόγους της  ΕΑΓΜΕ, Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου.

Η συμμετοχή στα σεμινάρια γίνεται με ευθύνη των συμμετεχόντων, οι οποίοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν τον τρόπο μετάβασης και αναχώρησης από τα σημεία έναρξης και τερματισμού. Βασικές γνώσεις και εξοπλισμός πεζοπορίας καθώς και καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αναφορικά με την πανδημία covid-19. Απαραίτητη η διενέργεια self-test την προηγούμενη ημέρα.

Για το σεμινάριο της Τρίτης 29/6/2021 ορίζεται σημείο συνάντησης η Κάτω πλατεία Μονοδενδρίου, ώρα 8.00 π.μ. και τερματισμός η πλατεία του χωριού Βίκος (περίπου ώρα 16.00). Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής έως τη Δευτέρα 28/6/2021 και ώρα 13.00 στο email: vikosaoosgeopark@epirussa.gr& στο epirus@epirussa.gr. Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

Αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στη σημερινή της συνεδρίαση γνωμοδότησε θετικά επί των φακέλων ΜΠΕ για:

 • «Βελτίωση και άρση επικινδυνότητας οδού Καταρράκτης- Βουλγαρέλι, Δ.Ε. Αθαμανίας & Αγνάντων, Δ. Κεντρικών Τζουμέρκων(με όρους).
 • «Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 48.000 πτηνών πάχυνσης με υδρογεώτρηση, η οποία πρόκειται να  εγκατασταθεί στη θέση «ΜΑΡΛΕΣ» της Τ.Κ. Ράχης, Δ. Αρταίων.
 • Υπάρχουσα χοιροτροφική μονάδα, δυναμικότητας 400 χοιρομητέρων με τα παράγωγά τους, μέχρι τελικής πάχυνσης, στη θέση «Παλιούρι», Τ.Κ. Αγίου Σπυρίδωνα, Δήμου Αρταίων(με όρους).
 • Υπάρχουσα πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 36.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής,  σε θέση «Αλώνια», Τ.Κ. Άνω Λαψίστας, Δήμου Ζίτσας, Π. Ε. Ιωαννίνων.
 •  Ίδρυση  πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 27.000 ινδιάνων κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Μπόλια-Μπουρδούκα», Τ.Κ. Μαζαρακίου, Δήμου Πωγωνίου (με όρους).
 •  «Γραμμή μεταφοράς (Γ.Μ.) ηλεκτρικής ενέργειας 150 KV , για τη σύνδεση του Υ.Σ. Μετσοβίτικου με τον Υ.Σ. Πηγών Αώου & παραλλαγή τμήματος  της Γ.Μ. Πηγών Αώου – ΚΥΤ Αράχθου,στο Δήμο Μετσόβου.
 •  «Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 22.500 (αύξηση δυναμικότητας από 15.000 πτηνά πάχυνσης σε 22.500 πτηνά), η οποία είναι εγκατεστημένη στη θέση «Γουρίτσα», Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δ. Ζίτσας.
 • Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 45500 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Μπερούκες», Τ.Κ. Κομποτίου, Δήμου Νικολάου Σκουφά.
 • «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο Κάμπος, ισχύος 479ΜW στη θέση Κάμπος, Δ.Ε Αθαμανίας, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.(με όρους).
 • Υφιστάμενη μονάδα παρασκευής ετοίμου σκυροδέματος, εγκατεστημένη και λειτουργούσα στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας.

Αρνητική γνωμοδότηση για Αιολικό Πάρκο σε Πάργα- Μαργαρίτι

Η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά επί του Φακέλου Μ.Π.Ε. για το έργο κατασκευής «Αιολικού σταθμού, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 40MW και τα συνοδά του έργα (Οδοποιία – Διασύνδεση) στη θέση «Κρανιά», των Δ.Ε Πάργας & Μαργαριτίου των Δήμων Πάργας και Ηγουμενίτσας των Π.Ε Πρεβέζης & Θεσπρωτίας. Ο Αντιπεριφερειάρχες και Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Βασίλης Γοργόλης, αιτιολογώντας την αρνητική εισήγησή του, τόνισε ότι ένα τμήμα της επένδυσης βρίσκεται εντός καταφυγίου άγριας ζωής. Πρόσθεσε ακόμη ότι  η Περιφέρεια δεν είναι αρνητική στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά με δεδομένο ότι έχουν αδειοδοτηθεί σωρεία έργων από τη ΡΑΕ, θα γίνεται ενδελεχής έλεγχος των φακέλων που θα κατατίθενται προς γνωμοδότησης με στόχο να διαφυλαχθεί η  βιοποικιλότητα στην Ήπειρο.

 • Για τις ΣΜΠΕ των Τομεακών  Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων 2021 – 2025 και του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών 2021 – 2025, ο  Αντιπεριφερειάρχης  κ. Β. Γοργόλης ανέφερε ότι υπάρχει αρμοδιότητα της Επιτροπής για τα θέματα αυτά,  τονίζοντας ότι η συζήτηση στην Επιτροπή δεν αποκλείει τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ίδρυση Λαϊκής Αγοράς στο Δήμο Πρέβεζας

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης ενέκρινε την ίδρυση και λειτουργία Λαϊκής Αγοράς 42 θέσεων στη Δημοτική Ενότητα Δήμου Πρέβεζας επί της οδού Κ. Τζαβέλλα.

Η συζήτηση για την προστασία του Υδατικού Υποσυστήματος Μιτσικελίου

Η Επιτροπή συζήτησε επίσης το ζήτημα της προστασίας τουΥδατικούΥποσυστήματοςΜιτσικελίουκαιτηςύδρευσηςτουλεκανοπεδίουΙωαννίνωναλλάκαιτηςπροστατευόμενηςπεριοχήςτηςΛίμνηςΠαμβώτιδας, μετά από αίτημα της παράταξης «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αναρμόδια για τη διαχείριση των υδάτων και πρότεινε όπως η Επιτροπή Περιβάλλοντος να απέχει από κάθε ενέργεια σχετικά με την εισήγηση- αίτημα που κατατέθηκε το οποίο χαρακτήρισε «αόριστο και μη τεκμηριωμένο».

«Ισχυρισμοί όπως ‘’.. προχωρούν σε αυθαίρετη, βάσει του ΣΔΛΑΠ Ηπείρου, κατάτμηση του Υπόγειου Υδατικού Υποσυστήματος…’’, δεν συνδυάζονται από κάποια Τεχνική ή άλλου είδους έκθεση ή άλλο επιστημονικό στοιχείο που να στηρίζουν αυτούς (τους ισχυρισμούς). Μάλιστα γίνεται αναφορά σε μια έκθεση του 2005 για ενέργειες του 2017. Η αναφορά ότι η λίμνη Παμβώτιδα βρίσκεται σε κακή οικολογική κατάσταση, δεν είναι βάσιμη και επίσης κακή οικολογική κατάσταση σημαίνει πιθανή ποιοτική υποβάθμιση των νερών αυτής και όχι κατ`ανάγκη ποσοτική αυτών. Επομένως προτείνεται η Επιτροπή Περιβάλλοντος να απέχει από κάθε ενέργεια σχετικά με το υποβληθέν παντελώς αόριστο και μη τεκμηριωμένο αίτημα, που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητας της», τόνισε  ο Αντιπεριφερειάρχης- Πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι για το συγκεκριμένο θέμα εκκρεμεί απάντηση  στη Βουλή του Υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα επί  ερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό

του αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα

Η κατακύρωση του διαγωνισμού για τη βελτίωση και εκσυγχρονισμού του αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα του Δήμου Πρέβεζας, είναι μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Οριστικός ανάδοχος αναδείχτηκε η εταιρεία SICAP Α.Τ.Ε., με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 2.875.000 ευρώ. Τις επόμενες ημέρες θα προωθηθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη των εργασιών.

Οι αποφάσεις της Ο.Ε. περιλαμβάνουν επίσης κατακυρώσεις και άλλων διαγωνισμών, ανάδειξη προσωρινών αναδόχων καθώς και  εγκρίσεις  σύναψης  προγραμματικών συμβάσεων με δήμους:

Αναλυτικά:

Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τα έργα:

 • «Βελτίωση Ε.Ο. Άρτας – Πατρών έως όρια Ηπείρου», προϋπολογισμού € 300.000. Ανάδοχος ΜΑΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ε.
 • «Ασφαλτοστρώσεις – αντιστηρίξεις – καθαρισμοί υπαρχόντων τεχνικών και κατασκευή νέων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 235.000. Ανάδοχος Ηλίας Κατσιμπόκης.
 •  «Συντήρηση-βελτίωση επαρχιακής οδού 13 Διάσελλο-Σκουληκαριά», προϋπολογισμού € 110.000,00 με ΦΠΑ.

Αναδείχτηκαν προσωρινοί ανάδοχοι για τα έργα:

 • «Βελτίωση οδού Περάνθη – Κομπότι», προϋπολογισμού € 1.310.000. Ανάδοχος «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Τ.Ε.Β.Ε.
 •  «Βελτίωση βατότητας οδού από οικισμό «Αλώνι – Χιώνι» Καταρράκτη έως Ορειβατικό Καταφύγιο Καταρράκτη», προϋπολογισμού € 1.120.000. Ανάδοχος «ΚΞΙΑ ΦΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ».
 •  «Βελτίωση – συντήρηση επαρχιακού πεδινού δικτύου ΠΕ Άρτας για το έτος 2021», προϋπολογισμού € 220.000. Ανάδοχος Δημήτριος Φούκας.
 • «Συντήρηση – βελτίωση – επέκταση ηλεκτροφωτισμού οδικού δικτύου ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 40.000. Ανάδοχος. «Ι. Κάλλιας & ΣΙΑ ΕΕ».
 • «Βελτίωση βατότητας στο οδικό δίκτυο του Δήμου Ζηρού αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 69.000. Ανάδοχος Κων. Κώστας.
 •  «Άρση καταπτώσεων – αντιστηρίξεις – βελτίωση βατότητας και ασφάλειας στην 5η Ε.Ο.», προϋπολογισμού € ,70.000. Ανάδοχος Κωνστ. Κώστας.
 •  «Βελτίωση – συντήρηση επαρχιακού ορεινού δικτύου ΠΕ Άρτας για το έτος 2021», προϋπολογισμού € 300.000. Ανάδοχος Δημήτριος Φούκας.
 • Καθαρισμός – άρση προσχώσεων στους ποταμούς Κομποτέικο και Άννινο», προϋπολογισμού € 118.000. Ανάδοχος Λάμπρος Ε. Γεωργούλας.

Η Ο.Ε. ενέκρινε επίσης τις διαδικασίες για την υλοποίησης των έργων:

 • «Προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση λυόμενου κοντέινερ για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας  στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του  COVID-19», προϋπολογισμού € 43.400.
 •  «Αποκατάσταση βατότητας περιοχής Καναλίων Σκουληκαριάς», προϋπολογισμού € 74.400.
 •  «Αποκατάσταση βατότητας στην επαρχιακή οδό Αμφιθέας – Λογγάδων», προϋπολογισμού € 74.400.
 •  «Βελτίωση στην οδό Χρυσοβίτσα – Σίτσαινα», προϋπολογισμού € 65.720.

Προγραμματικές συμβάσεις

 Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε επίσης τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου για την υλοποίηση των εξής έργων:

 • Με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Πάργας για την  «Προμήθεια υλικών για τον τεχνικό φωτισμό στο νησάκι Παναγιάς του Δ.Δ. Πάργας», προϋπολογισμού 24.800 €.
 • Με το Δήμο Ζαγορίου για «Εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου στο “Πέρα Γεφύρι” της Σκάλας Βραδέτου», προϋπολογισμού 32.000 €.
 • Με τον  Δήμο Κόνιτσας για την «Επισκευή Α’ και Β’ παιδικού σταθμού Δήμου Κόνιτσας», προϋπολογισμού 98.981,80 € και την εκπόνηση «Μελέτης οριοθέτησης ποταμού Αώου και αρχιτεκτονική ανάπλαση παρόχθιας περιοχής Κοινότητας Κόνιτσας», προϋπολογισμού 1.208.460,69 €.

Περιφερειάρχης: Στρατηγική μας επιλογή η

προώθηση τουρισμού και τοπικών προϊόντων

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τη συζήτηση θεμάτων συμμετοχής της Περιφέρειας  Ηπείρου σε προγράμματα τουριστικής προβολής, υπογράμμισε ότι πάγια θέση της Περιφέρειας είναι η στρατηγική συνεργασία του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα. Η επιλογή αυτή επικροτήθηκε- υπογράμμισε- τόσο από τον σημερινό Υπουργό Τουρισμού κ. Χ. Θεοχάρη, όσο και από την προκάτοχο του κ. Ελ. Κουντουρά, οι οποίοι είχαν απονείμει τα εύσημα στην Περιφέρεια Ηπείρου για την προσέγγιση που ακολουθεί στη συνδυαστική προώθηση του τουρισμού και των τοπικών ποιοτικών προϊόντων, πρακτική που ακολουθεί πλέον και το Υπουργείο Τουρισμού. «Δύο υπουργοί, δύο διαφορετικών κυβερνήσεων έχουν την ίδια άποψη, τον ίδιο σχεδιασμό με την Περιφέρεια Ηπείρου και δεν μπορεί να ακούμε για … μπερδεμένα θέματα», υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι η Ο.Ε. ενέκρινε μεταξύ άλλων πιστώσεις για συμμετοχή της Περιφέρειας  Ηπείρου  σε πρόγραμμα προβολής των Ε.Ο.Τ. Ιταλίας και Ρουμανίας, στη  διαδικτυακή καμπάνια της HERMESEXPO και  στη διαδικτυακή έκθεση IMTM 2021.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: