Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


Έφυγε για την «Ουράνια Χώρα του Κασσίτερου» η Σταυρούλα Δημητρίου. Η αρχόντισσα της Θεσπρωτίας. Η διακεκριμένη δικαστής, η κοσμούσα Πρόεδρος τις αίθουσες των Δικαστηρίων, με την ηδεία μορφή της και την ενσυνείδητη κρίση της. Η άξια σύζυγος του καταξιωμένου καρδιολόγου γιατρού Άλκη Δημητρίου και μητέρα παιδαγωγός των δύο γιών της Σπύρου και Δημήτρη, δικηγόρων, στην επήρεια και στα βήματά της.

Αλλά, πάνω απ’ όλες τις αρετές της, κατά τρόπον φυσικό και ανυπόκριτο, η Θεσπρωτική ταυτότητά της κυριαρχούσε και φώτιζε και καταύγαζε στο περιβάλλον, όπου και αν τύχαινε να βρεθεί. Ήταν η εκπρόσωπος τής εμβληματικής Θεσπρωτίας, η Πρέσβειρά της. Της χώρας που κάνει το κλάμα της και τον πόνο της τραγούδι. Αργό και μακρόσυρτο, όπως ο αυθεντικός αναστεναγμός, των ανθρώπων, των συμπατριωτών της, που προσπαθούν και προκόβουν. Από τα αλειφιάτικα και τον κασσίτερο, την καλλιέργεια της γης και τον ποιμενικό τρόπο, μέχρι το εμπόριο, τα γράμματα και τα δημόσια αξιώματα.

Αυτούς και αυτά τίμησε και ύμνησε στην ποίησή της και στην όλη γραφή της η Σταυρούλα Δημητρίου. Τονίζοντας την αξιοπρέπεια, την εντιμότητα, την εργατικότητα, την ευαισθησία, τις αξίες της ελευθερίας και δημοκρατικότητας, που χαρακτηρίζουν αυτή τη γη και τους ανθρώπους της, τους Θεσπρωτούς, τους Ηπειρώτες! Ο στίχος της ήταν ένδακρυς και εναγώνιος στην αναζήτηση-αναπόληση, όλες τις φορές, της Θεσπρωτίας που πέρασε και χάνεται. Kαι που αυτή δεν ήθελε να έχει οριστικά χαθεί.

Την γνώρισα και τη θαύμασα ως εκ πολιτογραφήσεως Θεσπρωτός εγώ, έφεδρος αξιωματικός που υπηρέτησε και αγάπησε εκείνον τον τόπο και τους ανθρώπους του. Δεν προφθάσαμε να πάμε μαζί μια φορά στο Γκελίλ. Θα πάμε όταν συναντηθούμε ξανά, εκεί πάνω στον ουρανό!

Β.Γ.Π.        18.V.2021                                                         

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: