Ιστότοπος για τους Φιλιατες και οχι μονο- με νέα και παλιά, ειδήσεις και σχόλια, λαογραφικά και φωτογραφικά θέματα και την εφημεριδα μας ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ σε ηλεκτρονική μορφή


«Πρέπει να φτιάξουμε το κόμμα ξανά από την αρχή,

να μην φοβηθούμε, να κάνουμε restart, να κρατήσουμε τις ιδέες

 και τα οράματά μας, να κρατήσουμε τις ρίζες, να γίνουμε

 δέντρο και να μην παραμείνουμε θάμνος»

Γιώργος Μαστορίδης

       Ο θάμνος μπορεί ψηλώσει,  ν’ αποκτήσει δενδρώδη μορφή και να γίνει δέντρο με «ξυλώδη κορμό»; Σύμφωνα με την κοινή λογική, ο θάμνος και εάν ακόμα πάρει λίγο ύψος, δεν μεταμορφώνεται ειδολογικά σε δέντρο, όπως το περιγράφει ποιητικά ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης στην «Αγράμπελη»: «Δένδρο περήφανο, μες στον αγέρα τα φύλλα, οι κλώνοι σου θρασομανούν· βρίσκεις στενόχωρη τώρα τη σφαίρα; Τ’ άστρα, τα σύγνεφα δε σε χωρούν;». Συγκριτικά, λοιπόν, ένας «κομματικός θάμνος σύρριζα», πραγματολογικά και όχι σουρεαλιστικά, μπορεί να μετασχηματιστεί από κόμμα διαμαρτυρίας  σε ένα σύγχρονο προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα;

      Ο πρόεδρος του Συνασπισμού από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής στις 13  Ιουλίου 2019, τόνισε την αναγκαιότητα μετασχηματισμού του κόμματος: «Πρέπει να φτιάξουμε το κόμμα ξανά από την αρχή, να μην φοβηθούμε, να κάνουμε restart, να κρατήσουμε τις ιδέες και τα οράματά μας, να κρατήσουμε τις ρίζες, να γίνουμε δέντρο και να μην παραμείνουμε θάμνος» (https://www.documentonews. gr/article/alexhs-tsipras-hrthe-h-wra-na-epanidrysoyme-ton-syriza-video/). Είναι εμφανής ο παραλογισμός για την κομματική αλλαγή και επανεκκίνηση (restart) με τις ίδιες ρίζες, με τις ίδιες ιδέες, με τα ίδια οράματα. Με την αρχηγική εξήγηση στη συνέχεια ότι «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αναντιστοιχία του εκλογικού αποτελέσματος με το 4% του κόμματος. Αν συνεχιστεί αυτό οδηγούμαστε σε έναν ελιτισμό», αναδεικνύεται ακόμα εμφανέστερα το δομικό, ιδεολογικό και αρχηγικό πρόβλημα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο πρόεδρος προφανώς πιστεύει ότι ο πολιτικός μετασχηματισμός από θάμνο σε δέντρο δεν θα είναι ριζοσπαστικός, αλλά θα πραγματοποιηθεί με πολιτικούς «μαϊντανούς» και σημαίες από άλλα πολιτικά κόμματα.

      Δύο σχεδόν χρόνια μετά από αυτές τις δηλώσεις έχει γίνει ξεκάθαρο ότι όπως και η γάτα, όσο και αν εκπαιδευτεί, δεν μπορεί να γαυγίσει, το ίδιο και ένας  κομματικός θάμνος, όσο και αν ποτιστεί και λιπανθεί σύρριζα, δεν ψηλώνει, δεν μεγαλώνει και δεν απλώνει πολιτικές ρίζες στην κοινωνία. Εκείνες όμως οι προεδρικές δηλώσεις παραμένουν επίκαιρες γιατί, ενώ ο κόσμος αλλάζει, η ριζοσπαστική αριστερά παραμένει στάσιμη, με την ίδια καιροσκοπική και ανήθικη, αντιδημοκρατική και αντικοινωνική νοοτροπία.

      Συχνά βέβαια οι ριζοσπάστες, αν και αδίστακτοι και διχαστικοί Κρέοντες συνωμοσιολόγοι, υποδύονται την Αντιγόνη και υποκρίνονται τους αδικημένους και κατατρεγμένους, σύμφωνα με το γνωστό ψυχοσύνδρομο του θύτη που ανερυθρίαστα παριστάνει το θύμα. Ανατρέχοντας συνεχώς στις εμφυλιοπολεμικές εποχές επαναφέρουν συνεχώς στη μνήμη τις ταινίες του Νίκου Ξανθόπουλου «Ξεριζωμένη γενιά» (1968) και «Η Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου» (1969) καθώς και τον δίσκο  «Ξεριζωμένοι(1977) με τραγούδια σε στίχους του Κώστα Βίρβου: «Άκουσες, μάνα μου, ποτέ σου/ πού πέφτει το Ουζμπεκιστάν;/ Είναι στα βάθη της Ασίας/  κι εκεί τόσα παιδιά πονάν./ Στην Τασκένδη, μάνα μου, οι ξεριζωμένοι/ βίζα περιμένουνε παραπονεμένοι./ Μες στην απέραντη τη στέπα/ είν’ όλοι άνθρωποι καλοί,/ μ’ αλλιώς ζυμώνουνε τη χλέπα/ κι αλλιώς εμείς γλυκό ψωμί». Ακόμα και με την προσθήκη στον τίτλο του Κόμματος «Προοδευτική Συμμαχία» παραπέμπουν στην πολιτική  δεκαετία του ’50 και στα εκλογικά ποσοστά του Κόμματος Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη τον περασμένο αιώνα.

1.Φαιδρότητες, γραφικότητες και παραλογισμοί

     Ο μετεωρισμός ή τυμπανισμός είναι ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται όμως και μεταφορικά, για να δηλώσει την έπαρση, την αλαζονεία ή την παράλογη αμφιταλάντευση ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. Τα λεγόμενα και δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα το θαμνώδες δέντρο ή το αντιδεξιό μέτωπο σε συνεργασία με τους ακροδεξιούς, έχουν αποκτήσει ανεκδοτολογικό χαρακτήρα ως παράλογες γραφικότητες και φαιδρότητες, όπως η ιστορία με τους δενδρώδεις θάμνους  στις Κυκλάδες. Σύμφωνα με τους νόμους, το σύνταγμα και τη δασική υπηρεσία, ορισμένα νησιά από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες καλύπτονται με θαμνώδη… δάση σκίνων, ασπαλάθων και ρεικιών κατά 50% τουλάχιστον, μια που δεν έχουν αιωνόβιες δρυς ή αγέρωχα έλατα!

Οι κάτοικοι αφηγούνται μάλιστα την ακόλουθη ψυχωφελή ιστορία:

«Δασικός δικαζόταν για υπέρβαση καθήκοντος. Του είχαν κάνει μήνυση ιδιοκτήτες, γιατί χαρακτήρισε την ιδιοκτησία τους «δασική έκταση» και είχε τον εξής διάλογο με τον δικαστή:

– Πόσο ύψος είχαν τα δέντρα; ρωτά ο δικαστής.

– Δέκα πόντους!

– Και το θεωρείτε δάσος αυτό;

-Αν κάποιος εισέβαλλε σε ένα νηπιαγωγείο και σκότωνε κάποια παιδάκια, θα εθεωρείτο η πράξη ανθρωποκτονία ή όχι;

 απαντά ο δασικός… Και αθωώνεται».

      Η κοινή λογική δεν είναι και τόσο κοινή, όπως έλεγε ο Βολταίρος. Με τέτοια επιχειρήματα και με αυτή την ατράνταχτη λογική και πολιτική πώς να μην επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει, για να ξανακυβερνήσει;

2.Έλλειμμα κομματικής σοβαρότητας  και  πολιτικής αξιοπιστίας

      Οι ριζοσπάστες στην Πολιτική είναι επιρρεπείς προς τον σουρεαλισμό παρά τον  πραγματισμό και τον δημοκρατισμό.  Ως κυβέρνηση άνοιξαν τα σύνορα, άνοιξαν και τις φυλακές προτρέποντας τους πολίτες, «εάν μπαίνουν οι κλέφτες στο σπίτι, να κάνουν πως κοιμούνται».  Συνηθισμένοι στον πολεμικό αγώνα των (άνω και κάτω) άκρων, πρωταθλητές ως καταληψίες  στο άθλημα της τοποθέτησης λουκέτων σε σχολεία, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση αδυνατούν να κατανοήσουν ότι ο αγώνας σήμερα διεξάγεται πλέον στα θρανία με επιχειρήματα και όχι με κηρύγματα τηλεβόες στους δρόμους και τις πλατείες.

       Σε χρονικό διάστημα μόλις 3 μηνών, μέσα σε 90 ημέρες, από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 25 Απριλίου, έγιναν στην Ελλάδα 1.687 συγκεντρώσεις και πορείες. Δηλαδή καθημερινά γίνονταν περίπου 18-19 πορείες και συγκεντρώσεις, με την Αθήνα φυσικά να κατέχει τα πρωτεία. Από κοντά και η Θεσσαλονίκη, όπου σε πολλές των περιπτώσεων είχαμε και διακοπή κυκλοφορίας. Σε ποια άλλη χώρα του πλανήτη η κομματική Λογική και Πολιτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί βίαιες μεθόδους και ειδεχθείς πρακτικές ακροαριστερής νοοτροπίας και ιδεολογίας διχαστικού μονοκομματισμού;  Πουθενά αλλού στον κόσμο  και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Η δογματική εμμονή σε βιώματα και πρακτικές του παρελθόντος, η διχαστική ιδεοληψία αποκλείει τη λογική ευθυκρισία, καταλύει κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας και εκτρέφει τη βία και την κοινωνική αδικία.

     Εθισμένοι στον δογματικό κομματικό φονταμενταλισμό  με αριστεροδεξιές πολιτικές αστειότητες, παραδοξότητες και ακρότητες επιδεικνύουν απόλυτα αντικοινωνική συμπεριφορά.  Οι τραγικές οικονομικές συνέπειες των αποτυχημένων κυβερνητικών επιλογών τους συνεχίζονται και ως αντιπολιτευτικές πρακτικές με την στήριξη κάθε είδους πολιτικής ανυπακοής προς τα μέτρα για την πανδημία προξενώντας τεράστια βλάβη στην κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών όχι μόνο δεν τους  εμπιστεύεται αλλά και αποδοκιμάζει έντονα την οπορτουνιστική τακτική τους για την καιροσκοπική μικροκομματική εκμετάλλευση κάθε ευκαιρίας, χωρίς αρχές και χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον.

      Συμπερασματικά, όπως ο λύκος δεν γίνεται αρνάκι, έτσι και οι καταληψίες αδυνατούν να αλλάξουν και  να γίνουν δημοκράτες. Ο συνασπισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς με τον ίδιο αρχηγό επί τόσα χρόνια, με την ίδια ηγετική ομάδα και την ίδια διχαστική ρητορεία και νοοτροπία, με τις ιδεοληπτικές εμμονές ενός κομματικού μηχανισμού δίχως τη λεοντή της εξουσίας, μοιάζει με παλιό ρολόι χαλασμένο και σταματημένο που δείχνει συνέχεια την ίδια ώρα. Εκτός πραγματικότητας, χωρίς νέες σκέψεις και προτάσεις, θυμίζει παλιότερες εποχές, με αναχρονιστικούς τρόπους λειτουργίας  εις βάρος της κοινωνίας, όπως ένα ακόμα αριστερό κόμμα διαμαρτυρίας.

13 Μαΐου2021                                                   www.politistikomellon.eu/2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: